Kristian Schoutes spesialer

Kubo sin første sesong i LaLiga

I morgen møter Real Madrid en av sine egne når Mallorca og Takefusa Kubo gjester Estadio Alfredo di Stéfano. Men hvordan har egentlig Kubo klart seg i sin første sesong i LaLiga?

I morgen kveld skal Real Madrid møte Mallorca, laget som ligger på 18. plass i LaLiga, på Estadio Alfredo di Stéfano. Det er en kamp som vanligvis vil ha veldig lite spenning knyttet til seg, og Real Madrid vil alltid være storfavoritt i slike scenarioer. Men denne kampen er litt mer spesiell, hovedsakelig av to årsaker. For det første klarte faktisk Mallorca å stikke av med seieren i det motsatte oppgjøret på ferieøya, og de er dermed ett av kun tre lag som har slått Los Blancos denne sesongen. Men viktigst av alt er selvsagt en av spillerne som spiller i Mallorca for tiden, nemlig Takefusa Kubo.

STORTALENT: Takefusa Kubo signerte for Real Madrid i forkant av 2019/2020-sesongen.

19-åringen er regnet som et av de mest lovende talentene Real Madrid har for øyeblikket, og det ligger nok litt ekstra prestisje i å se han blomstre enn i andre tilfeller. Kubo har nemlig tilbragt fire år i Barcelona sitt ungdomsakademi, men forrige sommer klarte Real Madrid å hente han til den spanske hovedstad etter gjennombruddsesongen i Japan. Japaneren imponerte svært mange i pre-season før 2019/2020-sesongen, men konkurransen ble nok litt for stor i dagens Real Madrid-stall. Dette skulle selvsagt bare mangle med tanke på at han nettopp hadde fylt 18 år da han signerte for Real Madrid. Dermed gikk turen til ferieøyen Mallorca på lån. Denne artikkelen skal nærmere på Kubo sin første sesong i LaLiga, og hva vi kan forvente å se av unggutten, ikke bare i morgen, men også i framtiden.

Det var altså mye spenning knyttet til Kubo sitt utlånt til Mallorca, og i begynnelsen av sesongen ble begrepet «Kubomania» brukt om mediedekningen av unggutten. AS skrev i oktober at ungguttens stjernestatus i hjemlandet Japan, at han er Real Madrid-spiller og de strålende prestasjonene i pre-season bidro til at det oppsto en Kubo-feber som flere måneder senere roet seg ned. På det tidspunktet var også Mallorcas hovedtrener Vicente Moreno skeptisk til den voldsomme oppmerksomheten utlånet fikk. Han advarte mot å legge så mye press på en såpass ung spiller. Det virker likevel som at «Take» har taklet presset svært godt.

Det er selvfølgelig svært viktig å tenke på konteksten når man ser på Takefusa Kubo sin første LaLiga-sesong. For det første fylte han nettopp 19 år, hvilket selvsagt er ekstremt ungt for å spille på det øverste nivået i Spania. Til sammenlikning er han like gammel som Rodrygo og ett år yngre enn Vinícius Jr. Det andre som er viktig å huske på med Kubo sin tid i Mallorca er at laget har slitt i nedrykksstriden stort sett hele sesongen. Det er altså vanskelig å sammenlikne Kubo sin sesong med eksempelvis Rodrygo i Real Madrid og Ansu Fati i Barcelona, rett og slett fordi de to sistnevnte spiller for større lag med langt bedre spillere rundt seg. Kubo har heller ikke vært helt fast i laget til Mallorca. Han har startet 16 kamper av 30 mulige, og han har spilt over 1000 minutter mindre enn spilleren med flest minutter for Mallorca denne sesongen. Med alt dette tatt i betraktning, er det ingen tvil om at Takefusa Kubo har levert en flott debutsesong i LaLiga.

Til sammen står Kubo med tre scoringer og tre målgivende pasninger for Mallorca denne sesongen. Det vil si at 19-åringen har vært direkte involvert i omtrent en femtedel av alle målene til Mallorca med enten mål eller assist. Dette er selvfølgelig veldig imponerende for en 19-åring som stort sett har spilt høyremidtbane i sin første sesong på dette nivået. Høydepunktene denne sesongen kom nok i kampene mot Villarreal og Real Betis, som begge er solide lag med gode spillere. Kubo leverte mål og assist i begge disse to kampene, og han var derfor helt avgjørende for at Mallorca fikk med seg fire viktige poeng fra kamper hvor de var kraftige underdogs.

FREMTIDEN: Takefusa Kubo og Vinícius Jr. i aksjon på trening.

I tillegg til å bidra med et solid antall målpoeng har Kubo vist fram fantastiske tekniske finesser og detaljer i løpet av hele sesongen. Han er en spiller med høyt tempo, som i tillegg er svært godt til å føre og ha kontroll på ballen i høye hastigheter. I tillegg til det høye tempoet og den flotte ballkontrollen, har japaneren også et svært imponerende finterepertoar. Men Kubo har vist seg å være mer enn bare en driblefant for Mallorca denne sesongen. Han har vist en enorm evne til å lese spillet godt, noe som er svært sjeldent for en spiller i hans alder. Det har vært flere tilfeller denne sesongen hvor unggutten har skapt store sjanser for sine medspillere, men som rett og slett ikke har blitt omgjort til scoring. Kubo har også vist fram skuddfoten sin flere ganger denne sesongen, og det er tydelig at han besitter både en venstre- og en høyrefot som kan score mål.

Hvorvidt Kubo starter for Mallorca mot Real Madrid i morgen er selvsagt noe uvisst, men han har startet samtlige kamper for Vicente Moreno etter LaLiga-oppstarten. Hvis du regner med kampene før fotballen ble satt på pause har 19-åringen faktisk startet de seks siste kampene og kun blitt byttet ut i to av dem.  Én av disse kampene var da han bidro med to målpoeng i 3-3-kampen mot Real Betis i Sevilla. Det tyder altså på at Kubo vil bli en viktig spiller for Mallorca denne sommeren når de skal prøve å forsvare plassen sin i LaLiga. Dermed er det bare å glede seg til å, forhåpentligvis, se Kubo på banen mot Real Madrid i morgen kveld.

Legg inn en kommentar