Ruben Skjerpings spesialer

Kommentar: På tide å levere, Lopetegui

Cristiano Ronaldo har forlatt klubben, men er det en unnskyldning? Ruben Skjerping kommenterer.

2017/2018-sesongen gikk inn i historiebøkene for Real Madrid. Til tross for svært skuffende resultater før jul, endte Zinédine Zidanes menn opp med å vinne Champions League for tredje gang på rad. Hele fire ganger har Real Madrid gått seirende ut av den Europas gjeveste klubbturnering i løpet av de siste fem sesongene. Man kan med god grunn argumentere for at Real Madrid fra 2014 til 2018 har vært det beste fotballaget gjennom alle tider.

Les også: Bli bedre kjent med Celades

En overgangsfase?

De påfølgende månedene har imidlertid ikke vært noen dans på roser for Madridistas verden over. Cristiano Ronaldo har blitt solgt til Juventus, Zinédine Zidane har blitt erstattet av Julen Lopetegui, og stjernesigneringen som alle Real Madrid-supporterne ventet på, ble det aldri noe av. På toppen av det hele, har Real Madrid hatt en svært tung start på sesongen. I skrivende stund har Gareth Bale, Karim Benzema og resten av laget gått hele 6 timer og 49 minutter uten å score et eneste mål.

Julen Lopetegui er under hardt press, men til tross for motgangen, har den tidligere Spania-sjefen mottatt overraskende stor støtte. Både spillere, trenere og journalister har gått ut i media og forsvart 52-åringen. Mange snakker om at laget må gjennom en overgangsfase, at Real Madrid burde ha erstattet Cristiano Ronaldo på en bedre måte, og at man rett og slett må akseptere at trofeene vil utebli fra Santiago Bernabéu denne sesongen.

De fleste er nok enige i at det vil ta tid å få laget til å fungere perfekt. Er det imidlertid riktig å legge seg ned og bare akseptere at resultatene vil utebli? Vil ikke dette være en kraftig undervurdering av et av tidenes beste fotballag? Ja, Cristiano Ronaldo er borte, men han er langt ifra den eneste som har levert på et fantastisk nivå på Santiago Bernabéu de siste årene.

Verdens beste i nesten samtlige posisjoner

Toni Kroos, Luka Modrić, Raphaël Varane, Isco, Marco Asensio, Dani Carvajal, Marcelo, Gareth Bale, Sergio Ramos – the list goes on. Real Madrid har klassespillere i alle deler av banen, og det finnes ikke mange posisjoner hvor Lopetegui ikke kan velge blant verdens beste spillere i sin rolle. Likevel står altså Real Madrid med ynkelige 12 mål og 14 poeng etter 8 ligakamper.

Ja, selvfølgelig bør supporterne ha tålmodighet med den nye treneren. Ja, selvfølgelig er det for tidlig å trekke konklusjoner etter kun elleve offisielle kamper. Sesongen er bare så vidt i gang, og heldigvis for Real Madrid, har også Barcelona skuffet i sesongåpningen. Derfor er Lopeteguis menn bare to poeng bak serieleder Sevilla, og har absolutt alle muligheter til både å hente igjen lagene foran og ende opp med seriegull på slutten av sesongen.

Likevel er det umulig å unngå å bli skremt av spillet man har vist denne sesongen. Tallene gir heller ikke grunn til optimisme: Med det nåværende gjennomsnittet på 1,75 poeng og 1,5 mål per kamp, ville Real Madrid ha avsluttet LaLiga med 66 poeng og 57 mål etter 38 kamper. Dette er katastrofale tall, uansett hvordan en vrir og vender på det. Man kan heller ikke skylde særlig på uflaks og dårlig uttelling, for laget har rett og slett ikke maktet å skape nok sjanser.

Hvem har skylden?

Når ting går galt i en så stor fotballklubb som Real Madrid, blir det alltid for enkelt å skylde på kun én person. Florentino Pérez kunne hentet større stjerner på overgangsmarkedet, Sergio Ramos kunne gjort en bedre jobb med å lede forsvaret, Toni Kroos kunne skapt flere sjanser fra midtbanen og Karim Benzema kunne vært mer klinisk foran mål. Man må heller ikke glemme skadene på viktige spillere som Bale, Isco og Marcelo.

I sommerens treningskamper viste laget mange positive tegn, og kanskje kommer alt til å snu fra og med denne helgen. Det er vanskelig å forutse hva som skjer. Julen Lopetegui kan imidlertid ikke ta noe for gitt, for han vet at jobben hans henger i en tynn tråd. Spanjolen vet utmerket godt at ingen trenere er fredet i Real Madrid. Han vet også at når omtrent samtlige spillere underpresterer, er det naturlig å vende blikket mot den som sitter i sjefsstolen.

Lørdag venter en ny mulighet til å få skuta tilbake på rett kjøl. Hjemme på Santiago Bernabéu bør Real Madrid feie over Levante, men presset kommer til å være der allerede fra første spark på ballen. Real Madrid gått fire offisielle kamper uten å score, noe som kun har skjedd tre ganger før i klubbens 116 år lange historie. Av de 45 som har vært trenere for Real Madrid i åtte ligakamper eller mer, er det kun 10 som har hatt en verre start enn Lopetegui.

6 timer og 49 minutter uten å score. Lørdag klokken 13:00 starter klokken på nytt.

Legg inn en kommentar