Bli bedre kjent med... Kristian Schoutes spesialer

Bli bedre kjent med: Celades

Vi blir bedre kjent med Real Madrids nye assistenttrener ved å se på hans spiller- og trenerkarriere.

Real Madrid var gjennom store endringer i sommer og noen svært store profiler forlot klubben. Tidenes toppscorer i klubben, Cristiano Ronaldo, reiste til Torino og Juventus, mens en av klubbens mest suksessrike trener gjennom tidene, Zidane, ga seg etter sin tredje Champions League-tittel på rad. Det var tydelig at klubben måtte gjøre grep for å erstatte disse profilene, både på trenerfronten og på banen. Lite ble gjort i form av spillerinnkjøp, men Mariano, Courtois og Odriozola er alle likevel som habile spillere å regne. På trenerfronten hentet Real Madrid-president Florentino Pérez inn Julen Lopetegui. Det var likevel én endring i klubben som gikk ganske umerket fordi hos de fleste, nemlig ansettelsen av Albert Celades som Lopeteguis assistent.

VI skal i denne spesial-artikkelen prøve å bli bedre kjent med Real Madrids nye assistenttrener. Vi skal lære litt om Celades’ bakgrunn og tidlig liv samt hans spillerkarriere. Det er likevel Celades’ trenerbakrgrunn som er spesielt aktuelt for oss. Vi ønsker også å involvere deg som leser i artikler som, og vi kommer dermed til å gi deg muligheten til å velge hva som skal dekkes i disse artiklene. Det vil jevnlig bli lagt ut «dueller» på Facebook- sidene våre hvor du kan stemme på det alternativet du har mest lyst til at skrives om i neste utgave.

Hvem er Albert Celades?

Albert Celades López ble født 29. september 1975 i Barcelona. Allerede i en alder av syv år flyttet Albert Celades og sin familie fra fødestedet Barcelona til Andorra som ligger like nord for Spania. Celades begynte sin tid i Barcelonas ungdomsakademi i 1990 i en alder av 15 år. Han tilbragte fire år i La Masia for Barcelona. Senere tilbrakte han også én hel sesong i Barcelona B, før han spilte både en del på førstelaget, samt på Barcelona B.

Spillerkarriere

Albert Celades startet sin profesjonelle karriere i FC Barcelona. Som nevnt tilbragte katalaneren flere år i Barcelonas ungdomsakademi før han i 1995 endelig fikk sin debut på førstelaget. Han tilbragte dog mer tid på Barcelona B også den sesongen. Han fikk likevel 16 kamper for katalanerne den sesongen og Barcelonas trener på det tidspunktet, Louis Van Gaal, var tydelig i at han foretrakk å bruke Celades i en sweeper-rolle. Dette var spesielt tydelig i 1997/1998-sesongen da Celades var fast i Barcelona-laget som vant La Liga for første gang på tre år. Han ble likevel mindre viktig for Barcelona den neste sesongen og han endte opp med å reise vestover til Celta Vigo. Det ble med den ene sesongen i Galicia for Celades og han spilte 24 kamper for laget.

Etter én sesong i Celta Vigo ble Celades hentet til den spanske hovedstad av Real Madrid. Selv om Celades ikke var fast i Real Madrid-laget var han likevel delaktig i en svært god periode for Los Blancos. Han spilte 56 kamper på fire sesonger i den spanske hovedstad, men klarte på den tiden å legge flere trofeer på hylla si. Han vant to La Liga-titler med Real Madrid, samt én Champions League-triumf i 2002, selv om han ikke var særlig mye på banen i hans periode for de helhvite. Etter fire sesonger i Real Madrid gikk turen videre til Real Zaragoza, der Celades spilte tre sesonger og var relativt fast. Etter kortvarige opphold i New York Red Bulls og Kitchee SC i Kina avsluttet Celades sin aktive spillerkarriere. Han fikk også noen få landskamper for det spanske landslaget. Han fikk sin debut for La Roja 3. juni 1998 i en treningskamp mot Nord-Irland. Han var også en del av den spanske troppen som reiste til Sør-Korea for verdensmesterskapet i 1998. Her spilte han to kamper for Spania, begge som innbytter. Celades spilte også syv kamper for landslaget til Catalonia.

Trenerkarriere

Celades begynte relativt raskt etter at han la skoene på hylla å trene fotballag. Allerede tre år etter avsluttet karriere gikk Celades inn i det spanske fotballsystemet. Han ble en viktig del av ungdomsavdelingene i RFEF. Celades tok over det spanske U16-laget i 2013. Året etter tok han også over etter Julen Lopetegui på U21-landslaget. Lopetegui hadde på dette tidspunktet annonsert sin overgang til FC Porto. Selv om Celades ikke nøt samme suksess med U21-landslaget som det Lopetegui hadde gjort før ham klarte han likevel å komme helt til finalen i U21-EM i 2017. Spanias unggutter klarte likevel ikke å kvalifisere seg til U21-VM i 2015 da de tapte mot Serbia i kvalifiseringskampen. Dette var lagets første tap på 35 kamper. Sommeren 2018 sa Celades opp jobben som trener i det spanske fotballforbundet etter at han følte seg oversett til å ta over førstelaget etter at Lopetegui ble sparket like før VM. Celades hadde selv fungert som en av assistenttrenerne i VM i 2014 under Vicente del Bosque, samt i 2018 da Fernando Hierro fungerte som hovedtrener for Spania. 3. august 2018 ble det klart at Albert Celades skulle bli Lopeteguis nye assistenttrener i Real Madrid.

Legg inn en kommentar