Michael Tholstrups spesialer

Bli bedre kjent med: Santiago Solari

Bli bedre kjent med Solari når vi tar et blikk på hans spiller- og trenerkarriere samt hans filosofi.

Vi fortsetter vårt konsept hvor vi skal bli bedre kjent med spillere, trenere og andre sider ved Real Madrid, og neste mann på blokka er Santiago Solari. Mandag kveld kom nyheten om at Julen Lopetegui ikke lenger skal være hovedtrener for Los Blancos, da styret til klubben valgte å si opp kontrakten hans, grunnet sviktende resultater. Treneren fra Baskerland fikk sparken som hovedtrener for det spanske landslaget da nyheten ble offisiell om at han skulle overta Real Madrid, og for klubben fra den spanske hovedstaden ble det ikke mer enn 14 kamper før han var nødt til å takke for seg på ny. Fasiten viser til seks seiere, to uavgjort og hele seks tap, hvilket ikke falt i god jord hos Florentino Pérez, og er grunnen til at han nå er blitt erstattet av Santiago Solari.

VI skal i denne spesial-artikkelen prøve å bli bedre kjent med Real Madrids nye midlertidige hovedtrener. Vi skal lære litt om Solari sin bakgrunn og tidligere liv, samt hans spillerkarriere. Det er likevel Solari sin bakgrunn som trener som er spesielt aktuelt for oss. Vi ønsker også å involvere deg som leser i artikler som, og vi kommer dermed til å gi deg muligheten til å velge hva som skal dekkes i disse artiklene. Det vil jevnlig bli lagt ut «dueller» på Facebook- sidene våre hvor du kan stemme på det alternativet du har mest lyst til at skrives om i neste utgave.

Hvem er Santiago Solari?

Santiago Hernán Solari Poggio ble født den 6.oktober 1976, og har derfor akkurat fylt 42 år. Han er fra den tredje største byen i Argentina, kalt Rosario som er hjem for rundt 1.3 millioner innbyggere, og ligger i provinsen Santa Fe i den sentrale delen av landet. Solari kommer fra en sportslig familie, hvor både faren Eduardo, og to av hans brødre, Esteban og David har vært fotballspillere. Utenom de i familien som har drevet med idrett på høyt nivå har han en mor ved navn Alicia, en bror ved navn Martin og en søster ved navn Liz som er en kjent skuespiller. I tillegg var onkelen Jorge en god fotballspiller som tilbragte deler av karrieren for River Plate, fetteren Augusto spiller for Racing Club, mens hans kusine er gift med tidligere Real Madrid-spiller Fernando Redondo.

Spillerkarriere

Solari startet sin karriere i et av de lokale lagene fra byen hans Rosario, og ble tidlig sett på som en talentfull kantspiller. Dette førte til at unggutten i 1994 ble sendt til The Richard Stockton College of New Jersey i USA, hvor han fortsatt den dag i dag er på topp fem listen over antall målgivende pasninger i løpet av en sesong. Grunnet hans solide prestasjoner i de forente stater, så sikret Newell’s Old Boys seg rettighetene til kantspilleren, hvor han tilbragte en sesong før han dro videre til Renato Cesarini fra hjembyen Rosario. Han ble værende i den lokale klubben et år, før turen gikk videre til River Plate, hvor han gjorde sin debut på seniornivå.

Kantspilleren ble værende i den argentinske klubben i to år, fra 1996-1998, hvor fasiten viser til 67 kamper og tretten mål. Deretter gikk turen videre til Atlético Madrid i januar 1999, hvor han spilte en og en halv sesong, og 46 kamper med seks scoringer og en målgivende pasning. Etter dette gikk turen videre til byrival Real Madrid, hvor han tilbragte fem sesonger, spilte 208 kamper, scoret 22 mål og spilte 14 målgivende pasninger. I sin første sesong var han ikke fast inventar, men han var med å vinne LaLiga, hvilket han også var med å gjøre sesongen 2002/03. Kantspilleren fikk også smake på suksess i Champions League, hvor han spilte 90 minutter i finalen mot Bayer Leverkusen i 2001/02 som endte med 2-1-seier.

Sommeren 2005 ble kantspilleren solgt videre til Inter Milan for rundt €6 millioner, hvor han tilbragte tre sesonger, og vant tittelen i Serie A alle tre sesongene. Han spilte 71 kamper for den italienske storklubben, hvor fasiten viser til syv mål og en målgivende pasning, før han reiste hjem til Argentina og San Lorenzo. Solari ble kun værende i klubben fra Buenos Aires en sesong, hvor han spilte 29 kamper, scoret fire mål og spilte tre målgivende pasninger. Deretter gikk turen videre til Mexico, og Atlante som er en by fra Cancun hvor han spilte 38 kamper, og noterte seg for elleve målpoeng. Til slutt avsluttet Solari karrieren i Peñarol fra Montevideo i Uruguay, hvor han spilte elleve kamper før han la opp. I tillegg til klubbfotball så fikk han elleve kamper for Argentina sitt landslag, hvor han nettet en gang.

Trenerkarriere

Argentineren returnerte til Real Madrid i 2013 som trener i akademiet La Fábrica, hvilket er en del av initiativet til Florentino Pérez med å knytte tidligere spillere, og personligheter til klubben på ny. Klubbpresidenten ønsker at tidligere spillere skal få opplæring til å bli trenere dersom de ønsker det, hvilket er et tilbud Zidane, Guti, Solari, Raúl, og Xabi Alonso alle har benyttet seg av. Santiago Solari begynte som hovedtrener for et av ungdomslagene i akademiet i 2013, og gikk gradene i La Fábrica før han tok over Real Madrid Castilla i juli 2016. Han erstattet Luis Miguel Ramis, som ikke hadde suksess fra januar til enden av sesongen etter å ha erstattet Zinedine Zidane, som tok over førstelaget til Real Madrid.

Santiago Solari har ledet Real Madrid Castilla i 86 kamper, siden han tok over i juli 2016, hvor spillertroppen har endret seg noe med årene, mens enkelte sentrale spillere har blitt værende. Treneren fra Argentina har ledet b-laget til 32 seiere, 29 uavgjort, og 25 tap, hvilket viser til en seiersprosent på 37.21%. Under Solari har Real Madrid Castilla scoret 112 mål, og sluppet inn 92, hvilket viser til en positiv målforskjell på 20 mål. Det er ingen overbevisende statistikk for Solari, og spesielt har laget han ledet sviktet i oppgjørene mot de antatt beste, hvilket ledet til 11.plass sesongen 2016/17, og 8.plass 2017/18. Denne sesongen har han ledet Castilla til fjerdeplass, med fem seiere, fire uavgjort og kun et tap, hvilket viser til 19 poeng, og nå skal han lede førstelaget.

Fotballfilosofi

Santiago Solari har grunnet sin rolle som sjef for Real Madrid Castilla vært nødt til å følge formasjonen og spillestilen til førstelaget og klubben så godt han kunne. Det har derfor stort sett blitt 4-3-3 som foretrukket formasjon for Solari som hovedtrener for Castilla, men tidvis har han også variert med 4-5-1. I motsetning til sin forgjenger Lopetegui er ikke Solari så opptatt av at ballen skal holdes i laget, og at spillet skal bygges opp gradvis, men heller at angrepet skal skje hurtig, og gjerne langs kantene med innlegg, eller pasning inn bak forsvarslinjen til motstanderen. Defensivt har han ikke like mye å vise til som offensivt, da Castilla har sluppet inn en del mål under Solari, men denne sesongen virker det dog som om noe har blitt bedre da han har holdt seg til den samme linjen i stort sett alle kamper. Det er ikke ventet at Solari kommer til å gjøre store forandringer i laguttakene sammenliknet med Lopetegui, og hans største jobb blir derfor å motivere, samt få det beste ut av spillerne med en spillestil som er noe mer direkte.

Tror du Solari kommer til å bli værende som hovedtrener for Los Blancos? 

Legg inn en kommentar