Retroartikler

Jesé på førstelaget

Det 19 år gamle stortalentet har tatt store steg. Arilas Ould-Saada kommenterer.

Castillas Jesé Rodríguez blir vurdert som et av Real Madrids, og kanskje verdens, aller største offensive talenter. Spilleren, som er født i 1993, har allikevel kun fått drøye tjue minutter på banen for José Mourinhos menn. Denne sesongen har han fortsatt ikke vært involvert i førstelagsspill i det hele tatt.

19-åringen har tatt store steg det siste året, noe som reflekteres tydelig i statistikkene hans. Etter målet hans i den utrolige 5-0-seieren over Villarreal i helgen, står Jesé med 12 nettkjenninger i Liga Adelante denne sesongen. Dette gjør han til toppscorer i serien sammen med Barcelona Bs Deulofeu og Alcorcóns Oriol.

Forrige sesong endte driblefanten opp på 11 seriemål. Det er verdt å merke seg at Jesé og Castilla sist sesong spilte i Segunda B, i tillegg til at unggutten brukte langt flere kamper på å score målene. Antallet mål han scoret på 39 kamper sist sesong, har han overgått på kun 20 denne sesongen.

Nå som ligaen praktisk talt er tapt, kunne det vært hensiktsmessig å la en av planetens mest lovende angripere vise seg frem i La Liga. Ikke bare for å gi unggutten verdifull erfaring på spansk toppnivå, men også for å tilfredsstille hans ønsker om førstelagsspill så han ikke forsvinner bort fra klubben – kontrakten hans går tross alt ut om halvannet år.

Trenerteamets begrunnelse på hvorfor Jesé Rodríguez ikke har fått spilletid denne sesongen har vært at «han spiller i en posisjon vi ikke bruker på førstelaget». Det virker dog underlig at lagets spillesystem er så låst at en ikke kan slippe til en 19 år gammel Liga Adelante-toppscorer på førstelaget fordi han spiller i en annen posisjon på andrelaget.

Et annet argument mot å la Jesé få mer førstelagsspill kunne vært hans store temperament og hans disiplinære problemer, som for eksempel spytteepisoden i en seriekamp i høst. José Mourinho har dog tidligere sluppet unge, kontroversielle talenter til tidligere, best illustrert ved Mario Balotelli i Inter. Og Jesé kan neppe være noe verre enn den italienske bråkmakeren. Derfor blir dette et noe rart argument.

For meg virker det hele som en demonstrasjon fra José Mourinho mot første- og andrelagets forskjellige spillesystemer. Personlig har jeg vanskeligheter med å se hvorfor Jesé ikke skulle kunne bekle en av de fire offensive posisjonene Mourinho opererer med. Det ville vært en skam å sløse bort en så begavet spiller på grunn av en uenighet mellom Mourinho og Castilla-trener Toril – da vil jeg heller se portugiseren gå sin vei. Rett og slett.

Skrevet av Arilas Ould-Saada. 

Legg inn en kommentar