Thomas Landrøs spesialer

Mourinho er ingen idiot

En vraking er ikke nødvendigvis bare en vraking.

I lys av søndagens kamp mot Real Sociedad og utskjellingen av José Mourinho for å plassere Iker Casillas på benken for andre kamp på rad, har muligens ting roet seg litt ned nå. Kanskje det er på tide å se ting i et større perspektiv og fra Mourinhos ståsted.

Før jul begynte stormen mot José Mourinho for alvor da han valgte Antonio Adán som keeper mot Málaga i stedet for Iker Casillas. Reaksjonene ble ikke mindre da Real Madrid tapte 3-2 på La Rosaleda. Han forklarte på pressekonferansen etter kampen at keepervalget var en teknisk avgjørelse. På den første pressekonferansen i 2013 sa Mourinho følgende: «Å være konstant i komfortsonen er ikke sunt for spillerne. Vi prøver å utforske denne balansen.». Med andre ord var det derfor Casillas ble vraket.

Det er ikke å stikke under en stol at Iker Casillas har hatt noen blemmer denne sesongen, og det jeg tror José Mourinho ønsket med benkingen var at han skulle være klar over at han har konkurranse fra Adán. Så vil du kanskje si at Casillas er verdens beste keeper, han er kaptein og at han er blitt en legende i Real Madrid. Greit nok, jeg er enig i alt det – og det er nok Mourinho også. Men hvordan vil Casillas form, konkurranseinstinkt og nivå bli dersom han visste at uansett hva han gjør vil han fortsatt ha keeperplassen? Dersom han har gedigne brølere kamp etter kamp og likevel visste at han fikk spille?

Jeg tror heller ikke det er bare Casillas som er ment å få en vekker av benkingen, men også resten av laget. En avgjørelse om å vrake fansens favoritt, legende og kaptein gir også kraftige signaler til resten av spillerne om at ingen spillere er viktigere enn laget.

Antonio Adán legger press på Iker Casillas om å måtte holde konsentrasjonen oppe både i trening og kamp og fortsatt jobbe steinhardt for å forsvare plassen – selv som verdens beste keeper. Se bare på keepersituasjonen i Manchester United hvor David De Gea og Anders Lindegaard kjemper hardt om keeperplassen. I Tottenham hvor Hugo Lloris og Brad Friedel (41-åringen som nylig forlenget kontrakten til 2014!!) kjemper om å ta på seg den gule keeperdrakta. Keeperlegenden Vitor Baía mener selv han ble en bedre spiller og person etter å ha blitt vraket av den karismatiske porutigeren. Mourinho er kanskje bare ute etter noen prosent mer konsentrasjon fra San Iker? Noen prosent som kan avgjøre om Real Madrid vinner Champions League denne sesongen eller ikke.

Casillas på benken mot Real Sociedad

Så kommer vi til søndagens kamp hvor José Mourinho også valgte å benke Iker Casillas. «Idotisk», «har ikke respekt for Casillas» og «taper» var bare tre av fraser som haglet fra sosiale medier da lagoppstillingen med Adán i mål ble offentliggjort.

Tenk så tilbake til førsommeren 2012, nærmere bestemt mai og juni 2012. Jeg tenker ikke på hverken eksamenstid eller fotball-EM, men hva som var et tema på Mourinhos kontor på den tiden: Antonio Adáns fremtid i klubben. Real Madrids reservekeeper var på vei vekk fra Santiago Bernabéu på grunn av mangel på spilletid. Jeg husker godt intervjuet nettsiden ABC.es gjorde med Mourinho tidlig i mai. Dette sa han om Adán den gang:

– Real Madrid er på utkikk etter ny keeper fordi Antonio Adán ikke vil fortsette. Jeg må prøve å overbevise ham om å bli. Jeg har til og med spurt Iker (Casillas, red.anm) om hjelp! Det er ingen problemer mellom Casillas og meg. Hele greia med at vi er ute etter en erstatning for Adán har pressen gjort om til at vi er ute etter å kvitte oss med Casillas. Vi har Tomas Mejias og Jesus Mejias bak Adán, men vi ønsker en andrekeeper i Real Madrid. De to spiller for Castilla som presterer bra. Vi har også Pacheco i Real Madrid C, som jeg liker godt. Men Adán er andrekeeper og dersom vi mislykkes i å overbevise ham om å bli, må vi finne en løsning. At Adán sier «jeg elsker å være i Madrid, men jeg ønsker å spille hver søndag» har blitt til «Casillas vil forlate oss».

Det hele endte med at Adán valgte å bli værende i Real Madrid, men ville ikke skrive under på en ny kontrakt til 2016. Kontrakten han har nå går ut sommeren 2014, og han kan da forlate klubben gratis. Om han velger å fullføre kontrakten eller ikke får fremtiden vise. En av grunnene til at keeperen som kom til klubben som 10-åring valgte å bli værende, var en lovnad fra Mourinho om å stå kampene i Copa del Rey. Og når Mourinho lover ting, da holder han det også.

Spørsmålet ditt blir da: «Hvorfor fikk da Adán keeperplassen mot Real Sociedad?» Etterhvert som sesongen har gått sin gang, har Real Madrid havnet skikkelig i bakleksa i forhold til seriegullet. Kun 18 serierunder er spilt (under halvveis) og vi ligger 16 poeng bak Barcelona. Drømmen om gullet er utenfor rekkevidde. Seriekampen mot Real Sociedad er derfor mindre viktig (om det er mulig å si) enn onsdagens kamp mot Celta Vigo i Copa del Rey. «Mange av spillerne som spiller mot Sociedad spiller ikke på onsdag,» sa Mourinho på pressekonferansen før 4-3-seieren over baskerne.

Kort sagt er Copa del Rey en langt viktigere prioritet enn La Liga slik situasjonen er nå.

Dro ikke til Zürich

Mandag kveld ble Ballon d’Or overrakt til Lionel Messi og Vicent Del Bosque ble kåret til årets trener. En av de nominerte til årets trener var José Mourinho. Han var ikke tilstede under gallaen i Zürich fordi han må forberede det svært viktige oppgjøret mot Celta Vigo i Copa del Rey førstkommende onsdag.

Skrevet av Thomas Landrø. 

Legg inn en kommentar