Intervjuer Ruben Skjerpings spesialer

Intervju med Erna Solberg

Statsministeren i Norge er Real Madrid-fan, og hun imponerte også med kunnskapene sine om klubben.

Innenfor veggene i Real Madrid Norge kommer torsdag 20. august 2020 til å huskes som en historisk dag. Dette var dagen hvor selveste statsminister Erna Solberg tok seg tid til å prate med vår supporterklubb. Rundt nyttår oppdaget vi at Høyre-politikeren er Real Madrid-fan, og etter en høyst optimistisk e-post til Statsministernes kontor, fikk vi som svar at «dette er noe statsministeren ønsker å få til».

Intervjuet var først tiltenkt å holdes i mars, men ble utsatt grunnet situasjonen rundt COVID-19. Faktisk var det representantene fra Statsministerens kontor som senere tok kontakt for å få møtet til å skje, og 20.08.20 ble det altså realitet. Daglig leder i Real Madrid Norge, Ruben Skjerping, tok turen inn til Media City Bergen for å få vite mer om Ernas forhold til Real Madrid.

PS: Intervjuet kan også høres i podcastform! Klikk her for å høre på Spotify, eller klikk her for å høre på Apple Podcast.

Erna Solberg
Foto: Marius Haugsdal

Hvordan har det seg at du endte opp med å bli Real Madrid-supporter?

Jeg tror først og fremst at det har å gjøre med at sønnen min ble Real Madrid-fan da han var liten. Jeg heiet jo på Brann og var opptatt av fotball, men hadde aldri hatt et utenlandsk favorittlag. Det endte med at vi så mye Real Madrid, og jeg har hatt mange runder i Spania på å løpe rundt og lete etter Real Madrid-effekter. Også Spanias landslagsdrakt, og da med de rette navnene bakpå, for eksempel Iker Casillas da de vant VM. Derfor ble jeg mer interessert og fulgte med. Nå i det siste synes jeg at de har spilt god fotball, det er et spennende lag å følge. Det er ikke uten grunn at de har vunnet Champions League så mange ganger som de har gjort. De har vært Europas beste fotballag og hatt spennende profiler.

Hva tenker du om Martin Ødegaards retur til Real Madrid?

Han har allerede spilt i den spanske ligaen, som jo har et veldig høyt nivå, men at han nå skal spille for Real Madrid gjør mye for nordmenns interesse for klubben. Samtidig handler det om å spille på det aller øverste nivået, hvor du må spille noen av de tøffeste kampene mot de tøffeste lagene i Europa. Det lover også godt for norsk landslagsfotball. Når du har spillere på de beste lagene i Europa gir det ekstra hjelp til oss, og vi trenger et landslag som leverer bedre resultater. Jeg synes at laget vi har nå er bra, og det er mange unge spillere. Nå gjelder det bare at de holder seg skadefrie.

Har du noen favorittspillere? Hvis vi tar med både nåværende og tidligere spillere?

Jeg likte jo Zidane veldig godt da han var spiller også. David Beckham spilte bra for Real Madrid, men for meg ble han alltid «den britiske spilleren» likevel. Jeg synes også at både Ronaldo og Cristiano Ronaldo begge har vært fantastiske spillere. Det er kanskje noen som mener at Cristiano er litt «høy på det»,  men som fotballspiller er han fantastisk.

Erna Solberg
Foto: Marius Haugsdal

Hvilken spiller vil du sette helt øverst?

Jeg vil kanskje rangere Zidane øverst. Det er også spennende at han er trener nå, og han gjør det bra. Han avsluttet riktignok spillerkarrieren med et lite raseriutbrudd (mot Marco Materazzi i VM-finalen i 2006. Red.anm.), men på landslaget var han et symbol når det kom til minoriteter i Frankrike, et land som var veldig delt på innvandringsspørsmålet. Man skal ikke kimse av idrettens evne til å bidra til en nasjonal aksept for det flerkulturelle, særlig fotballen.

Har du et favorittøyeblikk? Vi vet jo at du møtte Florentino Pérez i 2015 før treningskampen mot Vålerenga…

Ja, de var på besøk i Norge, og det var et stort øyeblikk for meg. Jeg fikk dessuten en Real Madrid-drakt som hadde blitt signert av alle spillerne på A-laget, men en statsminister kan ikke motta noe av en så stor verdi. Derfor endte jeg med å gi den til TV-aksjonen, og drakten skaffet 97 000 kroner. Det er en god sak, men særlig min sønn så på meg med lange øyne da han fikk vite at vi ikke kunne ta den med hjem.

Hva snakket du om med Florentino Pérez?

I sånne settinger er det naturlig å snakke om fotball, og han snakket godt engelsk. Dette var jo året hvor Martin Ødegaard signerte for Real Madrid, så derfor var det en ekstra spesiell anledning.

Nå er spekuleres det også i at Florentino ønsker å hente Erling Braut Haaland…

Ja, da hadde det jo nesten blitt et helt norsk landslag til slutt! Men de har et veldig bra lag nå, og det man alltid er redd for er at Ødegaard ikke får nok spilletid. Samtidig spiller de mange kamper.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erna Solberg & Ruben Skjerping
Foto: Marius Haugsdal

Har du troen på at Ødegaard lykkes i Real Madrid?

Jeg tror det. Han er en så god allroundspiller at det å få være blant de andre beste kommer til å bidra til at han blir enda bedre. Nå har jo også noen spekulert i at Luka Modrić snart skal gi seg…

Du har nevnt at du bruker fotball som en døråpner når du snakker med andre statsledere. Hvorfor gjør du det?

Det er fordi man ofte vil starte samtalen ved å prate om noe annet enn hardcore politikk, og da er sport noe av det aller viktigste. I de mange land er fotball det som flest er opptatt av. Det er utrolig morsomt å se at rundt omkring i verden er det haugevis av statsledere som heier på statsledere i andre land. F.eks. i Ghana var presidenten skikkelig Tottenham-fan. Fotballen har tilhengere i hele verden. Med Serbias president har jeg faktisk sittet og hatt middagsmøte med kvartfinale i VM på storskjem ved siden av, i tillegg til et band som spilte.

Magnus Carlsen er også uttalt Real Madrid-fan og har til og med tatt æresavspark på Santiago Bernabéu. Det hadde du vel takket ja til?

Ja, det hadde jeg. Jeg har faktisk aldri vært der, men jeg har vært på Atlético Madrid sin… Så jeg følte at jeg satt på feil sted. Det skal sies at det var god stemning, for de spilte mot Barcelona i den kampen. Dette var i forbindelse med klimamøtet i Madrid i fjor. Da inviterte statsministeren oss på kamp. Det var feil bane, men det var en opplevelse å være på en spansk fotballkamp med så mange folk.

Erna Solberg & Ruben Skjerping
Foto: Marius Haugsdal

Hva med når dere sitter hjemme i stuen, er det sånn at familien samles for å se fotballkamp?

Ja, men det avhenger litt av hvilken kamp det er. Min mann er fra Ålesund, han tåler å se Brann-kamper, men jeg ser ikke så mange Ålesund-kamper… Sønnen min har blitt student og flyttet, men han er fortsatt troen Real Madrid-tilhenger.

Hvor tidlig begynte du å følge med på fotball? Har du alltid vært interessert?

Ja, jeg var interessert i ungdomstiden og i oppveksten. Jeg er oppvokst ikke så langt fra Brann Stadion, så veldig mange av våre venner spilte på juniorlag og lignende, og da var det naturlig å gå på kamp. Jeg har likevel en mistanke om at det ikke alltid var fotballfinessene som var det viktigste, men heller guttene som spilte… Det skal også sies at dette var en tid med mye fyll på fotballkamper, så det var en ganske lang tid hvor jeg ikke så. Det var egentlig da jeg fikk barn at det tok seg opp. Senere har fotballen blitt mer en familiesport igjen. Det er gøyere å gå på kamp sammen, gjøre ting sammen… Det er mye ryddigere. I Norge er det ganske strengt når det kommer til alkoholservering, og det er et valg som fotballforbundet har tatt for å være et godt symbol. For barna er det også viktig. Nå er det dessuten bedre sikkerhet og flere sitteplasser, etter at vi tidligere har hatt noen forferdelige ulykker på fotballbaner. Kombinasjonen av engasjement, sterke følelser og alkohol har enkelte ganger gjort ting vanskelig.

Er det noen andre statsråder eller lignende som har favorittlag?

Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale er Tottenham-tilhenger, og han hadde faktisk sesongkort på deres stadion. Han hadde vært lenge i kø for å få det, for å si det sånn. Vi har vel også et par Liverpool- og Manchester United-tilhengere. Fotballen er naturligvis en samlende sport, men det er særlig gøy å se på live, men COVID19-situasjonen gjør det vanskelig. Jeg har sett noen kamper på TV uten fans, og det er annerledes enn før. Det er likevel imponerende hvor mye liv man klarer å lage selv når det bare er 200 mennesker på kamp. Fotball handler om følelser, og mange spillere blir nok mer engasjert av at det er folk på tribunene.

Er det noen spesielle spillere du har møtt? Noen du ønsker å trekke frem?

Jeg har jo møtt noen. Jeg møtte f.eks. Juan Manuel Mata på Manchester United for et par år siden, vi spilte fussball mot Bill Gates og Malala. Jeg og Mata vant, men det var ikke min fortjeneste, for å si det sånn. Dette var i forbindelse med bærekraftsmål. Han er engasjert for utdanning og ungdom, og det er kjempebra at han bruker stjernestatusen sin til å være til stede for andre.

Erna Solberg, tusen hjertelig takk for at du tok deg tid til å prate med oss! Dette setter vi stor pris på.

Hyggelig å være her! Og så får vi krysse fingrene for neste sesong.

Erna Solberg og Ruben Skjerping
Foto: Marius Haugsdal

1 comment

Legg inn en kommentar