Martin Helleruds spesialer

En stygg skilsmisse på et vellykket forhold

KOMMENTAR: Selvom det ble en avskjed med steile fronter, så er det ingen tvil om at Gareth Bale har vært suksessfull i Madrid.

Det er nok det beste for alle, og nå er en stygg skilsmisse mellom Real Madrid og Gareth Bale unnagjort. Bekreftelsen kom i går om at Gareth Bale bytter ut Madrid og Santiago Bernabéu med London og Tottenham Hotspur Stadium. Det som har ligget i kortene i lang tid er omsider blitt en realitet, men måten det skjedde på kunne vært unngått på så mange måter.

En som i sin tid var verdens dyreste spiller da han ble hentet i 2013 har forlatt Santiago Bernabéu ut bakdøren, og han ble nesten ført ut av en av de mange vekterne som befinner seg på stadion under kampdager. Bale var lenge klar på sin sak, han ville ikke forlate Madrid. Han hadde en kontrakt som strakk seg til 2022, med en lønn på rundt 150 millioner kroner i året og familien hans trivdes i Madrid. Hvordan skjedde dette? Hvordan rekordsigneringen til Florentino Pérez på mange måter ble kastet ut av klubben?

PRESENTASJON: Gareth Bale kysser klubbemblemet under sin presentasjon som Real Madrid-spiller i september 2013.

Starten på slutten var nok, paradoksalt nok, hans største høydepunkt i karrieren – da han egenhendig avgjorde Champions League-finalen mot Liverpool i Kiev, 26. mai 2018. Kun minutter etter å ha løftet Champions League-trofeet for fjerde gang i karrieren, på fem år som Real Madrid-spiller, uttalte waliseren at han ikke var sikker på at han skulle ikle seg Real Madrid-drakten neste sesong, etter varierende spilletid i kampene opp mot finalen og etter å ha startet finalen på benken.

Ryktene begynte umiddelbart å svirre rundt en mulig overgang vekk fra den spanske hovedstaden, men etter at Zidane bare noen dager senere annonserte at han trakk seg som Real Madrid-trener så stilnet ryktene. I februar 2019 var Bale ute i media og snakket om finalescoringen og forholdet han hadde til franskmannen:

– Han snakket ikke til meg om scoringen. Jeg har ikke snakket med han siden finalen, vi hadde et bra forhold. Jeg vil ikke si at vi var bestevenner, det var et normalt profesjonelt forhold.

Gareth Bale
IKONISK: Gareth Bale scorer et av tidenes vakreste scoringer i Champions League-finalen mot Liverpool i 2018.

Da Zinedine Zidane returnerte til Santiago Bernabéu i mars 2019 var det knyttet spørsmålstegn til hvordan han ville bruke waliseren i sitt nye Real Madrid-lag, men det er verdt å bemerke at Gareth Bale var en av spillerne som scoret i Zidanes debut mot Celta Vigo. Etter noen svake prestasjoner på tampen av 2018/19-sesongen så toppet det seg etter 1-0-tapet borte mot Rayo Vallecano, hvor waliseren var en av de svakeste på banen.

I etterkant av oppgjøret svarte Zidane «vet ikke, du får spørre han», på spørsmål om fokuset til waliseren lå i Madrid. Dette viste seg å bli Bales siste kamp for sesongen, ettersom han ble vraket fra kamptroppen i de to påfølgende kampene og satt på benken i den siste seriekampen mot Real Betis på Santiago Bernabéu.

Zinedine Zidane statuerte et glassklart eksempel med Gareth Bale, han var ikke ønsket med videre i Madrid.

BETENT FORHOLD: Gareth Bale og Zinedine Zidane har aldri kommet helt overens.

Sommeren 2019 var Gareth Bale svært, svært nære en overgang til kinesisk fotball, der en ikke-navngitt klubb var villige til å hente waliseren og overta den gigantiske lønnen hans, men de ville hente høyrevingen gratis. Dette var noe Real Madrid til slutt valgte å takke nei til, da de mente det var mulig å få noen kroner i klubbkassa for den da 30 år gamle walisiske landslagskapteinen.

Dermed ble Gareth Bale værende i den spanske hovedstaden også i 2019/20-sesongen, og det hele så lovende ut da han scoret begge Los Blancos’ mål i 2-2-kampen borte mot Villarreal i september 2019. Dette ble imidlertid waliserens to eneste LaLiga-scoringer i 2019/20-sesongen, og i november skapte han ytterligere overskrifter da han poserte med et flagg med budskapet «Wales, Golf, Madrid – I den rekkefølgen», da Wales feiret avansement til EM-sluttspillet som skal spilles i 2021.

Gradvis forsvant Bale mer og mer ut av laget, og etter LaLiga-restarten så spilte waliseren kun to av Real Madrids 13 kamper. Hans siste opptreden for Real Madrid fant sted 24. juni, da han startet og gikk målløs av banen etter rundt 70 minutter i 2-0-seieren over Mallorca. Etter dette satt han på benken i seks serierunder før han ble vraket til kamptroppen til den siste serierunden, og spørsmålet man stilte seg i Madrid var: Hvem kan hente Gareth Bale?

Gareth Bale
SCORING: Gareth Bale feirer en av sine to scoringer i 2-2-kampen borte mot Villarreal i september 2019.

Svaret skulle vise seg å bli Tottenham, klubben Real Madrid hentet han fra for over syv år siden. I førsteomgang er det snakk om et sesonglangt utlån, men det aller meste tyder mot at waliseren er ferdig i klubben for godt. Los Blancos kommer til å betale halvparten av lønnen til Bale, mens Zinedine Zidane får kvittet seg med det han etter all sannsynlighet har identifisert som det råtne egget i Real Madrid-stallen.

Nå er Real Madrid-kapittelet i boken om Gareth Bale over, så da dukker opp et annet spørsmål – har Gareth Bale vært en suksess i Real Madrid? Jeg mener svaret er ja. Han kom til Los Blancos for rundt en milliard norske kroner for over syv år siden, i jakten på spilletid, suksess og med et brennende ønske om å skrive seg inn i Real Madrids historiebøker. Tallenes tale er krystallklare etter syv år i den spanske hovedstaden – han har vunnet alt og vært en ubetinget suksess. 2 LaLiga-trofeer, 4 Champions League-trofeer, 4 FIFA Club World Cup-trofeer, 3 UEFA Super Cup-trofeer, 2 Supercopa de España-trofeer og 1 Copa del Rey-trofé.

DEN FJERDE: Gareth Bale poserer med Champions League-trofeet etter å ha ledet Real Madrid til triumf mot Liverpool i 2018.

Tidenes beste brite i Real Madrid? Svaret er et rungende ja.

Briter har historisk sett slitt med å lykkes i Real Madrid, og i spansk fotball generelt. Derfor er det ikke mange briter man i det hele tatt kan sammenlikne med Gareth Bale, hva angår suksess i Madrid. David Beckham, Michael Owen og Steve McManaman er de tre som kan nevnes i samme åndedrag som Gareth Bale hva angår suksess i Madrid både på og utenfor banen. Allikevel må nok Michael Owen, som kom til den spanske hovedstaden med blant annet en Ballon d´Or på CV´en, kuttes vekk fra listen først som sist. Steve McManaman var en solid bidragsyter i sine år på Santiago Bernabéu og til tross for at han bidro til to Champions League-trofeer så når heller ikke han opp til Gareth Bale hva angår suksess i Los Blancos.

Da gjenstår David Beckham, som ble hentet til Real Madrid for over 300 millioner kroner fra Manchester United i 2003. Høyrekanten ble selve kroneksemplet på Galáctico-æraen, og til tross for at han sportslig sett ikke når Gareth Bale opp til anklene en gang, så var han en gedigen suksess kommersielt sett, noe som igjen bidro til å balansere Real Madrids økonomi på midten av 2000-tallet. Beckham spilte en avgjørende rolle i Real Madrids seriegull i 2006/07-sesongen, hans siste sesong i Real Madrid-drakten. Allikevel er tallene klare, Gareth Bale er – uten tvil – den beste britiske spilleren som har spilt i Real Madrid.

PRE-SEASON: David Beckham og Gareth Bale i lystne ordlag under Real Madrids pre-season i USA sommeren 2014.

Pengene Real Madrid brukte på å hente høyrevingen i 2013 har vært velbrukte penger når man ser på alt han har vunnet og rollen han spilte i å vinne disse titlene. Blant dette kan man nevne de to scoringene mot Liverpool i 2018, ledermålet mot Atlético Madrid i Champions League-finalen i 2014 og ikke minst den avgjørende scoringen mot Barcelona i Copa del Rey-finalen i 2014. Gareth Bale har kanskje slitt stort med skader, og til tross for at han ikke var arvtageren til Cristiano Ronaldo som mange både trodde og håpte, så er det absolutt ingen tvil om at hans tid i Real Madrid har vært en suksess. Det endte med en bitter skilsmisse, men det var en skilsmisse etter et vellykket forhold, et forhold som måtte ta slutt for begges del. Real Madrid og Gareth Bale er etter all sannsynlighet historie, og det er skrevet ned med gullskrift i historiebøkene.

251 kamper, 105 scoringer, 68 målgivende pasninger og hele 16 trofeer på syv år.

Tusen takk for alt Gareth Bale, vi ønsker deg all lykke i fremtiden!

2 comments

 1. Synes Bale hypes for mye opp. Trofeene er mye takket være CR7, selv om Bale direkte har vært involvert i 3 finaler.

  Men i liga-gull sesongene våre har ikke Bale vært like sentral og der snakker vi 38 kamper på en sesong.

  Bale kostet oss like mye/mer penger enn CR7 og sistnevnte leverte flere mål enn kamper + mange assist. Bale er langt bak CR7, Messi og Neymar i La liga på prestasjoner totalt sett.

  Mens CR7 var viktig på ulike måter i alle sine sesonger i Madrid, endte også han med en bitter avskjed, det gjorde meg trist.

  At Bale forlater oss nå gjør meg lettet, for i 2 sesonger, helt siden CL finalen mot Liverpool har Bale bidratt med minimalt for klubben. Han havnet på kanten med Solari etter å ha dumpet under Lopetegui prosjektet. Han klarte ikke å ta seg sammen når Zidane kom tilbake, enda han kunne snudd gråstein om til gull, men han benyttet ikke mulighetene sine til å imponere slik Valverde, Mendy og Vinicius alle klarte å gjøre når de fikk muligheten

  Så igjen deler ikke den hypen om Bale. Det er mange spillere som har gjort viktige ting i klubben. Jose Antonio Reyes reddet liga-gullet under Benitez, Ramos berget ekstraomganger mot Atletico i CL finalen 2014, Vazquez skaffet oss en helt avgjørende straffe mot Juventus i sluttspill og CR7 med alle sine mål i CL og som soleklar toppscorer i Champions League for å nevne noe.

Legg inn en kommentar