Kristian Schoutes spesialer

Hvorfor Real Madrid er favoritt til å vinne LaLiga

(Kommentar): De fleste eksperter og supportere holder Real Madrid som favoritt til å vinne den spanske ligaen, men hva er egentlig årsakene til dette?

I kveld åpner Real Madrid 2020/2021-sesongen mot Real Sociedad i San Sebastián, og veldig mange eksperter og supportere holder hovedstadslaget som stor favoritt til å vinne den spanske ligaen for andre sesong på rad. Dette er selvsagt godt å høre for oss Real Madrid-supportere, men det er også nødvendig å stille noen spørsmålstegn ved dette. I denne artikkelen skal jeg derfor ta for meg fire grunner til hvorfor Real Madrid kan vinne LaLiga, hvorfor de blir ansett som såpass store favoritter som det de nå gjør og hvorvidt Real Madrid i det hele tatt er en så stor favoritt.

1) Et Barcelona i kaos

Den første og mest åpenbare grunnen til at Real Madrid ansees som storfavoritt til å vinne ligaen, er selvsagt kaoset som foregår hos den største rivalen. Barcelona har vært gjennom en krisetid uten sidestykke, og det hele kulminerte i at tidenes beste Barcelona-spiller, og kanskje tidenes beste uavhengig av klubb, forsøkte å forlate klubben. Nå endte Lionel Messi til slutt opp med å bli i Barceloa, men det var ikke uten dramatikk. Det er stor misnøye med styret i den katalanske klubben, og den økonomiske driften virker på ingen måte å være på stell.

(Saken fortsetter under bildet)

Casemiro mot Barcelona
KRIGER: Casemiro spilte en strålende kamp i El Clásico-seieren på Santiago Bernabéu i mars.

Ronald Koeman har også kommet inn som ny trener som en klar representant for det sittende styret, til tross for at det samme styret neppe sitter ved makten neste sommer. Det er altså generelt sett en sesong med stor usikkerhet for Barcelona. Blir Messi med videre? Hvor lenge sitter Koeman? Hvor god er egentlig Koeman som trener? Er det slutt for Piqué, Alba og Busquets? Dette er ting som kommer til å henge over spillergruppa hele sesongen, og det er trolig noe som også kan påvirke dem på banen.

Rent sportslig er Barcelona allikevel ikke noe særlig svekket. Pjanic er kommet inn for å erstatte aldrende Rakitic og Vidal, mens Depay virker å være erstatteren for Suárez. Dembélé er omsider tilbake fra skademarerittet sitt, og Coutinho er hentet tilbake fra Bayern München. Trolig kommer også unge spillere, som Ansu Fati og Trincão, til å få flere muligheter under den nederlandske treneren. Det er altså lite som tyder på at Barcelona er noe særlig svekket sportslig i forhold til forrige sesong, men det gjenstår å se hvor mye laget blir påvirket av det utenomsportslige. For der er det virkelig et kaos.

2) En bred tropp

En annen grunn til at Real Madrid ansees som stor favoritt til å vinne ligaen i år er den til tider overveldende bredden laget har. Klubben har vært opptatt av å bli kvitt spillere denne sommeren, og det har resultert i svært mange salg og låneavtaler. Allikevel virker Real Madrid på ingen måte svekket, og bredden i troppen er tilsynelatende like god som det den var forrige sesong. Den kommende sesongen vil bli spesiell på mange måter, også fordi det nok en gang skal spilles mange kamper på kortere tid enn normalt. Det betyr at klubber med store tropper fylt med kvalitet vil ha en stor fordel over lag som ikke har det. Det er fordi disse lagene kan rotere og hvile spillere uten å bli særlig svekket av det. Real Madrid er nok det laget i LaLiga som har den klart bredeste troppen med mest kvalitet.

TILBAKE: Martin Ødegaard er tilbake i Real Madrid, og laget får en svært sterk midtbane.

Real Madrid er nok påvirket av det velkjente begrepet luksusproblem i svært mange posisjoner denne sesongen. Ramos og Varane er klare startere på stopperplass, men Éder Militão er mer enn kapabel til å erstatte én av dem når det er nødvendig. På venstreback kan Zidane rullere mellom Mendy og Marcelo, mens han på midtbanene har et hav av klassespillere å velge mellom. Kroos, Casemiro, Modric, Isco, Valverde og Ødegaard er en midtbane de fleste lag i Europa bare kan drømme om. På kantene kan Zidane bytte på å bruke Hazard, Vinícius, Asensio og Rodrygo, mens han for øyeblikket har fire (!) spisser i troppen sin. Det er en slik bredde som fort kan bli avgjørende for at Real Madrid skal vinne sitt andre ligatrofé på rad.

Det er allikevel noen posisjoner som stikker litt ut som unntaket til regelen i dagens Real Madrid-tropp. Selv om Zidane for øyeblikket har fire spisser i troppen, er det høyst usikkert at verken Jovic, Mayoral eller Mariano har det som skal til for å erstatte Benzema tilstrekkelig. Dermed kan Real Madrid fort få problemer dersom den franske storscoreren blir skadet eller møter en formdupp. Jeg vil allikevel ikke avskrive Jovic fullstendig, og det er godt mulig at han er i stand til å gjøre en god jobb i et eventuelt Benzema-fravær. Heller ikke i Casemiro sin posisjon har Real Madrid en klar erstatter med førstelagserfaring. Det har de ikke hatt siden Marcos Llorente forlot klubben for et drøyt år siden. Unggutten Antonio Blanco har imponert stort i akademiet denne sesongen, og mye tyder på at han skal få sjansen på førstelaget i løpet av sesongen, men Real Madrid er avhengige av at han skal ta nivået dersom han skal erstatte en av lagets aller viktigste spillere i ny og ne.

3) De gamle er fortsatt eldst

Dette er et punkt som fort kan komme tilbake og «bite meg», som det engelske utrykket så fint formulerer. Real Madrid har siden 2014 hatt en av de meste suksessfulle periodene i klubbens historie, og faktisk trolig en av de mest suksessrike periodene i noen klubb noensinne. Flere av spillere av spillerne fra denne perioden er fortsatt viktige brikker i dagens Real Madrid, og det er for øyeblikket lite som tyder på at det er i ferd med å endre seg noe særlig. I Real Madrid er det altså veldig tydelig at de gamle fortsatt er eldst.

Vi i Real Madrid Norge kjørte en sesongkåring etter at Real Madrid sikret ligatittelen i juli, og der viser avstemningen av sesongens spiller at den eldre garde fortsatt holder nivået. Sergio Ramos ble kåret til sesongens spiller av våre medlemmer, mens Karim Benzema kom på andreplass. Casemiro tok tredjeplassen. Sergio Ramos og Karim Benzema er henholdsvis 34 og 32 år gamle, men er altså allikevel to av Real Madrids aller viktigste spillere. Real Madrids kaptein og forsvarsbauta sto for elleve LaLiga-scoringer forrige sesong, mens Karim Benzema scoret 21 ganger. Det betyr at Ramos og Benzema, med en gjennomsnittsalder på 33 år, sto for nesten halvparten av målene laget scoret da Real Madrid vant ligaen i fjor. Det virker altså ikke som at alder er noen utfordring for den «eldre garde» i Real Madrid.

(Saken fortsetter under bildet)

AVGJØRENDE: Både Sergio Ramos og Benzema ble ofte avgjørende da Real Madrid sikret ligatittelen i 19/20-sesongen.

Det er ikke bare Sergio Ramos og Karim Benzema som er aldrende i Real Madrid-troppen. Luka Modric viste til tider forrige sesong at han fortsatt holder et skyhøyt nivå, mens Toni Kroos slo ekstremt sterkt tilbake etter en skuffende 18/19-sesong. Selv om Casemiro og Carvajal på ingen måte er gamle spillere, er det ingen tvil om at de har vært med i mange år og på mange måter representerer den samme Real Madrid-generasjonen som Kroos og Modric gjør. Det eneste eksemplet på en spiller som muligens ser et fall i prestasjoner og spilletid er Marcelo. Brasilianeren har fått sterk konkurranse fra Ferland Mendy, og det virker som at franskmannen i hovedsak vil være førstevalg på venstrebacken fremover.

4) Uromoment er borte

Dette er kanskje et punkt som virker viktigere for meg enn det egentlig er, men å fjerne en del uromoment og usikkerhet i troppen virker for meg som en klar styrkelse før sesongstart. Real Madrid har prøvd å bli kvitt Gareth Bale og James Rodríguez i flere år, men de har ikke lykkes med det før nå. Selv om Bale og James neppe er spillere som skaper mye uro og gjør mye ut av seg, er det likevel uoppklarte situasjoner som klubben, spillerne og trenerne ikke lenger trenger å tenke på. Det blir mindre fokus på at James ble utelatt fra kamptroppen og hva Bale fant på på tribunen og mer fokus på det som skjer på banen. Man kan rett og slett ikke undervurdere hvor mye harmoni i spillergruppa har å si.

BORTE: James Rodríguez og Gareth Bale er begge ferdige i Real Madrid etter flere år med spekulasjoner.

Det samme gjelder egentlig andre uoppklarte situasjoner som nå er løst. Selv om Hakimi og Reguilón på ingen måte var uromomenter i seg selv, førte de gode prestasjonene deres til mye spekulasjoner, meninger og rykter. Misforstå meg rett, at Hakimi og Reguilón hadde gode sesonger er ikke noe dårlig, men at de nå er solgt betyr at også usikkerheten på backplassene er borte. I hvert fall i første omgang. Real Madrid skal ha Marcelo og Mendy på venstreback denne sesongen, men om to år blir det kanskje annerledes. Selv om konkurranse er veldig bra i en spillertropp, vil nok ikke usikkerhet og uoppklarte situasjoner ha samme effekt. Salget av Reguilón betyr i realiteten bare klarhet for øyeblikket, uten at det nødvendigvis betyr at han er ferdig i klubben.

Hvor store favoritt er Real Madrid?

At Real Madrid er favoritt til å vinne LaLiga er det nok lite tvil om, og i teorien ligger alt til rette for at hovedstadslaget skal ta sin andre ligatittel på rad. Det er kaos i Barcelona, Real Madrid har blitt kvitt James og Bale og det meste tyder på at bredden i troppen vil kunne være avgjørende. Samtidig er ingenting sikkert i fotballen. Barcelona kan treffe på signeringene sine og Koeman kan bli en stor hit. I tillegg har det katalanske laget en joker uten sidestykke i Lionel Messi, som i stor grad kan avgjørende ligaen på egenhånd. Benzema kan bli skadet eller ikke klare å levere det samme scoringssnittet som han har gjort tidligere sesonger, og det solide forsvaret kan gå tilbake til å lekke mål som en sil.

Forrige sesong havnet Barcelona bare fem poeng bak Real Madrid, og det er nok ikke så mye større forskjell på lagene nå enn det var forrige sesong. Vi trenger heller ikke å gå lenger tilbake enn 2017/2018-sesongen for å finne en lignende situasjon som nå. Da vant Real Madrid overbevisende mot Barcelona i Supercupen, og det virket som at Zidanes mannskap var milevis foran Valverde og co. Real Madrid havnet 17 bak Barcelona i LaLiga den sesongen.

Det er mye usikkerhet før Real Madrid sparker i gang årets sesong, men for øyeblikket tipper det i favør de regjerende mesterne. Zidane og hans mannskap er favoritter, men ligatittelen er langt i fra så sikker som enkelte vil si.

Legg inn en kommentar