Kristian Schoutes spesialer

Hvorfor ble Hakimi solgt?

Achraf Hakimi har blitt klar for Inter, men overgangen har fått mange til å klø seg i hodet. Hvorfor solgte Real Madrid en akademispiller med en lovende fremtid?

Torsdag formiddag ble salget av Hakimi offentliggjort av Real Madrid i en pressemelding, og marokkaneren slutter seg dermed til Inter etter to gode sesonger på utlån i Borussia Dortmund. Mange trodde og håpet at backen skulle få muligheten i Real Madrid kommende sesong, men slik ble det altså ikke. Dette har fått mange til å klø seg i hodet, men her kommer de svært sannsynlige årsakene til at Hakimi ble solgt.

Den økonomiske faktoren

På pressekonferansen før Getafe-kampen sa Zidane at Real Madrid har to sider; den sportslige og den økonomiske. De fleste tenker på Real Madrid som en klubb som er styrt godt av personer som har peiling, og at klubben generelt har en sunn økonomi. Dette stemmer nok, og Real Madrid har trolig en sunnere økonomi enn flere av sine store konkurrenter. Allikevel ble Real Madrid også rammet hardt økonomisk av coronapausen, på lik linje med de fleste klubber i verden. Det betyr at klubben må hente penger fra et sted.

Samtidig har klubben stort byggeprosjekt gående, og dette kommer selvsagt også til å påvirke økonomien. Selv om ombygningen av Santiago Bernabéu neppe var så dårlig planlagt at klubben må selge spillere for å betale for den, er det nok sannsynlig at den høye prislappen i en periode med økonomisk nedgang har påvirket dette valget. 400 millioner kroner er mye penger, og det er ganske forståelig at Real Madrid takket ja til dette med situasjonen tatt i betraktning.

Konkurrenten

VIKTIG: Carvajal har vært viktig for Real Madrid i mange sesonger, og har blitt fast inventar i startoppstillingen.

Selv om Achraf Hakimi har hatt en strålende sesong i Borussia Dortmund kom han aldri til å gå rett inn i Real Madrid-elleveren. Carvajal har vært med laget i mange år nå, og han har etablert seg som lagets soleklare førstevalg på backen. Dette endret seg verken da Danilo eller Odriozola ble hentet. Med tanke på trofeene Carvajal har vunnet i Real Madrid er det også vanskelig å klandre Zidane for å stole på den spanske høyrebacken. Den franske treneren har blitt kjent for å ha en spesifikk spillergruppe som han stoler enormt mye på, og Dani Carvajal er definitivt i denne kategorien. Han har også hatt en strålende sesong, og å forvente noe annet enn en startplass for spanjolen neste sesong vil være urealistisk. Carvajal er en av verdens aller beste, og det hadde kanskje vært for godt til å være sant å ha to av dem i troppen samtidig.

Hakimis svakheter

Selv om Achraf har hatt en strålende sesong i Dortmund nå, betyr ikke det nødvendigvis at backen hadde passet inn i Real Madrid. En av hans store svakheter da han spilte i Real Madrid var helt klart det defensive. Den offensive delen av spillet hans har alltid vært god, noe mange Real Madrid-fans ble vitne til i kampen hans mot Sevilla i 2017. Det er også denne delen av spillet hans som han har fått utnytte i Lucien Favre sitt Dortmund. Store deler av inneværende sesong spilte han som en høyrevingback og til tider høyre midtbane. Dette var delvis for å skjule svakhetene hans defensivt med en solid Piszczek bak han og for å utnytte de gode offensive egenskapene hans.

Achraf har altså ikke spilt back for Dortmund på samme måte som en back brukes i Real Madrid. Det betyr ikke nødvendigvis at han ikke hadde passet inn i systemet til Zidane, men han hadde blitt langt mer begrenset offensivt enn det han har vært i Tyskland. Dermed ville kanskje hans defensive svakheter bli mer og mer avslørt. Dette er nok også noe av grunnen til at det ble nettopp Inter for Hakimi. Antonio Conte liker å bruke et lignende system med vingbacker, og laget har slitt med å finne en god nok spiller der siden João Cancelo stormet ned høyresiden for noen år siden.

Motivasjon og lønn

Etter å ha levert en såpass god sesong som det Hakimi har, er det forståelig at han ikke ønsket å sitte på benken i Real Madrid. Dette er i hvert fall en av hovedårsakene som José Luis Sánchez peker på med denne overgangen. Journalisten hevder at Hakimi ikke ønsket å starte neste sesong som andrevalg, og at han foretrakk å dra til en annen klubb for å få fast spilletid. Mange vinkler dette i retning av at Hakimi ikke ønsket å bli i Real Madrid og kjempe om plassen, hvilket er sant, men det er også forståelig at en spiller i hans alder, med den sesongen han har hatt, ønsker å spille fast.

Den spanske journalisten hevder også at Achraf ønsket en ny og forbedret kontrakt med lønnsøkning for å fornye med Real Madrid. Dette skal også ha vært en av hovedgrunnene til at backen ble solgt. Kontrakten han ble tilbudt av Inter var stor, og dermed valgte han å dra til den italienske motebyen. Selv om vi ikke vet dette helt sikkert, er det altså mye som kan tyde på at Hakimi valgte bort Real Madrid for fast spilletid og høyere lønn.

Legg inn en kommentar