Kristian Schoutes spesialer

Hvordan kan Real Madrid løse krisen på høyreback?

(KOMMENTAR): Real Madrid har et av de beste lagene i verden, med en av de bredeste troppene. Da er det rart at høyrebacksituasjonen har blitt så problematisk. Hvordan kan klubben løse denne krisen?

Da kalenderen viste juni 2022 var Real Madrid på toppen av verden. De hadde nettopp levert en helt fantastisk sesong som ble kronet med både ligagull og klubbens fjortende Champions League-trofé. I tillegg var Aurelién Tchouaméni og Antonio Rüdiger blitt hentet inn for å styrke et mesterlag. Nå er vi i mars 2023 og situasjonen en helt annen. Real Madrid ligger tolv poeng bak Barcelona i LaLiga og får en svært tøff vei til en ny Champions Leauge-finale. I tillegg har svakhetene i laget blitt tydeligere og tydeligere. Og den største svakheten av de alle er Dani Carvajal.

Selv om Real Madrid vant det aller meste forrige sesong var tegnene ganske klare allerede da. Dani Carvajal var lagets åpenbare svakhet. Det er ikke mange som klarer å forsvare seg mot Kylian Mbappé, men å bli såpass overkjørt som det Carvajal ble over de to kampene mot PSG var skremmende å se. Men så skimtet spanjolen til med gamle kunster i returoppgjøret mot Manchester City og i finalen mot Liverpool. Det er ingen tvil om at de to prestasjonene skjulte de alvorlige problemene Real Madrid hadde på høyreback. De to kampene overbeviste også klubben om at det ikke var nødvendig å gjøre noen grep i den posisjonen. Det har vist seg å være en enorm tabbe.

Dani Carvajal har egentlig bare blitt svakere og svakere i løpet av sesongen. Han er ikke i nærheten av å være den spilleren han var i perioden mellom 2014 og 2020, og hans nedgang har vært raskere enn de fleste kunne sett for seg. Carvajal er en legende i Real Madrid, kanskje til og med den største høyrebacken i klubbens historie. Og for bare noen få år siden var han en av verdens beste spillere i sin posisjon. Nå har han blitt Real Madrids aller største svakhet.

Saken fortsetter under bildet

I TRØBBEL: Dani Carvajal ble rundspilt av Kylian Mbappé i Champions League forrige sesong.

Det beste eksemplet på dette er de to siste kampene mot henholdsvis Liverpool og Barcelona. I starten av kampen mot Liverpool hadde Carvajal flere farlige balltap og feilpasninger, men utover i kampen ble han mindre og mindre involvert. Han gikk fra å være en av spillerne med flest touch, til en av de med færrest. Sluttet lagkameratene å spille ballen til ham?

I El Clásico forrige søndag var Barcelonas kampplan tydelig fra starten av. Xavi hadde gjort forarbeidet sitt og skulle utnytte Real Madrids store svakhet. Barcelona skulle presse Real Madrid på deres høyre side, slik at ballen til slutt endte opp hos Carvajal. Deretter skulle de presse ham til å gjøre feil. Han var den Real Madrid-spilleren med soleklart flest touch på ballen i den kampen, og han ga den bort 23 ganger. Det er mer enn dobbelt så mange som den neste Real Madrid-spilleren!

Dette hele oppsummeres godt med måten Real Madrid slipper inn den avgjørende scoringen på. Carvajal hadde ballen høyt i banen, Real Madrid hadde sendt frem masse spillere og hadde en svært positiv angrepssituasjon. Helt upresset spilte Carvajal en høy ball, uten noen tydelig adresse, inn i midten, hvor den selvfølgelig ble plukket opp av en Barcelona-spiller. Man lærer på juniornivå at man ikke skal spille risikable tversoverpasninger på den måten. Han forsøkte deretter å vinne ballen tilbake, men ble seende ut som en kjegle mellom De Jong og Busquets. Barcelona gikk i angrep og Militão måtte da forsvare hele høyresiden på egenhånd. Da Carvajal omsider kom tilbake i forsvar krasjet han med Lewandowski, fløy et par meter, og ble sittende på gressmatta helt frem til Kessié satte inn 1-2.

Det var noen av de mest håpløse sekundene man har sett av en Real Madrid-spiller på lenge, og som faktisk ble helt kampavgjørende. Xavis plan hadde fungert. Han skulle utnytte Real Madrids største svakhet, og det var nettopp denne svakheten som avgjorde kampen i favør Barcelona. De kunne feire ligagull, mens Real Madrid måtte reise hjem med sitt tredje El Clásico-tap på rad. Om en drøy uke skal Real Madrid tilbake til Camp Nou for å spille den avgjørende semifinalekampen i Copa del Rey. Skal Carlo Ancelotti virkelig la Barcelona gjøre det samme da?

La oss se litt nærmere på hva Real Madrid kan gjøre for å løse krisen på høyreback, både på kort og litt lengre sikt.

På kort sikt virker situasjonen ganske vanskelig å løse. Real Madrid har ingen verdensklassespiller å kaste inn på backen. Men de har flere i spillere i troppen som sannsynligvis hadde gjort en bedre jobb. Det første navnet som står frem er Nacho Fernandéz. Nacho har spilt mye siden nyttår, i hovedsak fordi David Alaba og Ferland Mendy har vært skadet. Men han har også vært fantastisk god. Etter landslagspausen er nok både Mendy og Alaba tilbake, noe som gjøre behovet for Nacho på venstresiden mindre.

Saken fortsetter under bildet

I STORFORM: Nacho har vært svært god for Real Madrid i det siste, og han er nok den beste løsningen på høyreback i storkampene denne våren.

Den åpenbare løsningen på Real Madrids problemer på høyreback er å hive Nacho inn der. Du får ikke mye av ham fremover i banen, men du får en solid defensiv spiller i god form. Han taklet Salah veldig godt over de to kampene mot Liverpool, og han har over en årrekke bevist at han klarer seg mot mange av de beste vingene i verden. Det er ingen grunn til at Nacho ikke burde spiller høyreback fremfor Carvajal i de store kampene utover våren. Men det finnes noen andre, litt mer dristige, ting man kan prøve på kort sikt.

Alaba på høyreback, for eksempel. Rüdiger og Militão har etablert seg som et strålende stopperpar den siste tiden, og det ville vært uklokt å bryte opp den duoen nå. Begge ser helt fantastiske ut, og det er ikke så urealistisk å påstå at Real Madrid kanskje har verdens beste stopperpar i bakre rekker.

Alaba er venstrebent, noe som i utgangspunktet ikke er gunstig for en høyreback. Men østerrikeren har kvaliteter som gjør at han kan håndtere den rollen fint. For det første er han ganske god med begge bein, men det er særlig de offensive bidragene hans Real Madrid kan få størst utbytte av. Det er likevel litt uklart hvor god Alaba i det hele tatt er som back lenger. I det første oppgjøret mot Liverpool ble han rundspilt av Salah, og han virket ikke nærheten av temposterk nok til å håndtere raske vinger.

Et siste alternativ, som jeg virkelig er spent på å se om Ancelotti prøver seg på mot slutten av sesongen, er å gi Castilla-spilleren Vinícius Tobias en sjanse. Man trenger kanskje ikke å kaste han inn til løvene på Camp Nou neste uke, men hvorfor skal han ikke få muligheten i relativt ubetydelige LaLiga-kamper mot slutten av sesongen? Brasilianeren har vist positivt ting hos Castilla i år, og det er åpenbart at det er et potensiale i ham. I tillegg må klubben allerede i sommer ta en avgjørelse på om de ønsker å benytte seg av kjøpsopsjonen i låneavtalen.

Hvorfor ikke gi Vinícius Tobias en sjanse? Rett og slett for å se hva man har der, og hvorvidt det er noe man kan satse på i fremtiden. Selv om det kanskje er litt hardt å si, så er det nok uansett ikke så mye verre enn det man allerede har på høyrebacken. Denne strategien fungerte også veldig bra for Barcelona, og i Baldé virker det som at de har en venstreback i lang tid fremover.

Saken fortsetter under bildet

STORTALENT: Vinícius Tobias har vært god for Real Madrid Castilla denne sesongen, og mange har ønsket å se brasilianeren få sjansen på førstelaget.

Heller ikke på lang sikt ser man noen åpenbare løsninger på Real Madrids høyrebacksituasjon. Man håper selvsagt på at nevnte Vinícius Tobias kan klare å ta de nødvendige stegene og bli lagets faste høyreback. Men det skjer aldri hvis han ikke får muligheten, og til med da er det ingen garanti for at han lykkes. Uansett er dette snakk om en plan for tidligst 2024 eller 2025, og Real Madrid trenger en løsning allerede i sommer. De kan ikke vente på Tobias, slik de nok i utgangspunktet hadde tenkt. Og da må klubben ut på overgangsmarkedet for å hente en ny back.

Det første navnet som står frem av tilgjengelige høyrebacker er João Cancelo, men det virker som at portugiseren heller ikke i Bayern kommer godt overens med treneren sin. Det får nok noen alarmer til å gå i den spanske hovedstad, og det er vanskelig å være uenig i det. Uansett hvor god João Cancelo måtte være. Andre verdensklassespillere som Reece James og Achraf Hakimi er nok neppe til salgs. I tillegg lot Real Madrid muligheten for å hente Pedro Porro gå fra seg, etter at han signerte for Tottenham i vinter. Det er rett og slett ikke flust av tilgjengelige verdensklassespillere på høyreback. Det er ett alternativ som har blitt diskutert blant Real Madrid-supportere og journalister, og det er Bayern Münchens Benjamin Pavard.

Franskmannen har en kontrakt som går ut i 2024, noe som betyr at Bayern kan vurdere å godta et ganske beskjedent bud. Den tyske storklubben selger ofte spillere som ikke ønsker å forlenge kontraktene sine for mindre summer, fremfor å la dem forlate klubben gratis. Det var dette som skjedde da Real Madrid hentet Toni Kroos i 2014, men også i nyere tid med spillere som Thiago og Lewandowski.

Pavard er nok ikke en type som fyller Santiago Bernabéu på presentasjonen sin, men han er en solid spiller som har spilt flere sesonger på høyt nivå. Han kan spille både stopper og back, men han har også bevist at han kan være en målfarlig spiller fremover i banen. Man trenger en back nå, og da virker Pavard som det mest sannsynlige og fornuftige valget frem til en spiller som Hakimi eller James blir tilgjengelig, eller Vinícius Tobias blir klar for å ta det neste steget.

Det er ingen tvil om at noe må gjøres med Real Madrids høyrebacksituasjon. Dani Carvajal er en legende i klubben, men man kan ikke ha en så åpenbar svakhet i laget kun på et rent sentimentalt grunnlag. Carvajal må ikke selges, han må gjerne bli et rotasjonsalternativ med en lederrolle i garderoben, men han er rett og slett ikke god nok til å være Real Madrids faste høyreback lenger. Det hele minner veldig om det som skjedde med Marcelo i Real Madrid, hvor han i 2019 veldig plutselig ble erstattet av Mendy i laget men forble en viktig leder i laget fra benken. Klubben kan gjøre det samme med Carvajal, og en fin løsning vil være å la han bli i klubben frem til kontrakten hans går ut og fortsette å spille en viktig rolle i garderoben.

Men noe må gjøres, og det må gjøres nå. Hvis Carvajal spiller på samme måte mot Barcelona på Camp Nou om et par uker kommer Real Madrid til å ryke ut av cupen. Det er også vanskelig å se for seg at laget kan gjenta Champions League-suksessen når motstanderne lærer hvordan de kan utnytte den store svakheten som Carvajal har blitt. Nacho kan godt være løsningen på kort sikt, men klubben er rett og slett bare nødt til å hente en ny høyreback i sommer. For akkurat nå koster det Real Madrid alt for mye.

1 comment

Legg inn en kommentar