Spesialer

Hvordan har Ancelotti løst stopperkrisen?

(KOMMENTAR): Utfordringene på stopperplassen igjennom sesongen

Det har jo vært en litt spesiell sesong for Real Madrid, der man har opplevd å ikke ha noen midtstoppere tilgjengelig til kamp. Jeg kan faktisk ikke huske å sett lignende for noen toppklubber i Europa det siste ti årene.

Midtforsvaret

En toppet forsvarslinje ville nokk bestått av Carvajal – Militão – Alaba- Mendy. Militãos hurtighet og evne til å ta med seg ballen igjennom første pressledd, og Alabas evne til å spille av presset var noe som vi så fungerte godt under hele fjorårssesongen. Å ha to ballsikre stoppere gjør også at motsanderlaget ofte må velge om de skal låse av midtbanen til Real Madrid, eller presse Real Madrid høyt i banen.

Da Militão måtte ut i første serierunde så ble Rüdiger den som måtte ta over hans rolle. Rüdiger var vel den «perfekte» erstatteren for Militão da det for undertegnende føles lik ut som spilletyper. Rüdiger har virkelig vokst denne sesongen og hans styrke som spiller krydret med hans «killer instinkt», har bidratt til at Real Madrid har klart å holde buret rent i 13/26 kampen, og kun sluppet inn 16 mål.

Da Alaba var neste spiller som måtte tegne seg på skadelisten så måtte Ancelotti tilbake til tegnebrettet, for selv om Nacho er en ekte madridista så har han noen svakheter som gjør Ancelotti måtte endre systemet litt i de bakre rekker

Hvilke endringer har blitt gjort?

Rüdiger har fått mer ansvar i frispillingsfasen og han er flinkere til å ta ballen «igjennom ledd» , og slå langpasninger enn det Nacho har vist så langt denne sesongen. Det har gjort at når Real Madrid møter lag som har forberedt seg godt, så ser man klare trekk på at de ønsker å stenge av Rüdiger. Motstanderlagene ønsker å tvinge Real Madrid til å igangsette spillet bakfra med Nacho da han ikke har samme pasningstryggheten som Rüdiger, Alaba eller Militão.

Vi ser at de kamper Real Madrid blir satt under press eller ballen havner mot venstresiden av forsvarslinjen, så faller Toni Kroos dypere i banen og gjør seg tilgjengelig de gangene Nacho og Mendy har ballen. Hvis man ser på pasningsstatikken på spillere i Europa, så er Kroos definitivt rett mann til den jobben.

Ofte ser vi at Real Madrid løser slike situasjoner og klarer å spille av presset, og vri spillet til Rüdiger eller Tchouaméni som tar å distribuere ballen videre slik at man kan starte et angrep.

Da Nacho og Rüdiger var utilgjengelig så var jeg veldig spent på å se hvordan Ancelotti ville løse utfordringene i forsvaret.

For da måtte Tchouaméni og Carvajal inn i midtforsvaret. I kampene Tchouameni har startet i forsvaret så har det vært som høyre midtstopper. Han er veldig pasningssikker og evner å ta seg forbi press hvis det trengs. I tillegg er han høyrefot.

Jeg tror veldig mange tenkte hvordan det ville gå når man skal møte topplagene i La Liga til kamp med to spillere i uvante posisjoner som midtstoppere.

I kampene mot Atlético Madrid og Girona så man at når Real Madrid lå i forsvaret, så trakk Valverde ned i mellomrommet mellom Vázquez og Tchouameni, mens Kroos falt ned mot Carvajal. Camavinga ble liggende i sekserrollen og skjøv etter når lagene prøvde å bearbeide Real Madrid. Bellingham ble liggende høyre opp for å prøve å sette inn press i en gunstig situasjon.

I seg selv ikke noe revolusjonerende å ligge svært disiplinert i forsvar, men her så man ganske tydelige endringer hvordan man valgte å forsvare seg uten ball. Som regel så ser vi jo at midtbanen ligger «høyere» opp i banen, og av å til tillater rom mellom seg og midtforsvaret. Her var nok tanken å hindre at det oppstod situasjoner der en av midtstopperne måtte ut å støte, slik at det ikke ble ubalanse i forsvarslinjen

Klarte Ancelotti å løse stopperutfordringen?

Ja vil jeg si. Først klarte han å finne løsningen i det spillermateriellet han hadde tilgjengelig, da Real Madrid ikke hentet noe i januar vinduet. Også la de en god taktisk plan uten å måtte gjøre for store endringer i et system som har vist seg i årets sesong fungere strålende.

Selv om laget enda har utfordringer på stopperplass, så er jeg trygg på at vi har et trenerteam som evner å gjøre de rette taktiske justeringer som gagner laget best til enhver motstander Real Madrid vil møte resten av sesongen.

For hvis ryktene stemmer at Militão og Courtois kommer tidligere tilbake enn først antatt, så trur jeg vi kan se fram til en spennende vår hvis vi tar på oss Champions League brillene.

I La Liga så har man jo klart å sette seg i en rimelig god posisjon allerede med tanke på seriegull, tross de skadeutfordringene man har hatt hittil i sesongen. Hala Madrid!

Legg inn en kommentar