Retroartikler

Hvor skal Bale spille?

Trengs han virkelig? Hvordan skal han brukes? Arilas Ould-Saada kommenterer.

Hvordan skal han brukes? Det er et spørsmål som ofte har blitt spurt når Real Madrid har brukt store penger på en stor spiller. I 2001, for eksempel, var Zinédine Zidanes ankomst en ekte taktisk nøtt for daværende trener Vicente Del Bosque. Man måtte finne en plass til Zidane og tilpasse spillesystemet til karakteristikkene til spilleren som nettopp hadde blitt tidenes suverent dyreste spiller. Den gangen tok det flere måneder før den fransk-algirske ballkunstneren overbeviste kritikerne.

Historien gjentar seg med Gareth Bale, og mange setter spørsmålstegn ved nødvendigheten av å kjøpe waliseren. Det var ikke akkurat slik at ankomsten av en ny offensiv midtbanespiller hastet. Laget har ingen utpregede mangler i Bales potensielle posisjoner. Enten det gjelder dødballer eller posisjon på banen, er det lett å argumentere for at Bale kun er marginalt bedre enn de eksisterende alternativene. Men tidenes dyreste spiller kommer ikke til å sitte på benken. La oss derfor ta en titt på Ancelottis muligheter med Gareth Bale.

På høyrekanten?

I 4-3-3-varianten som Ancelotti for øyebliket opererer med i Real Madrid, ser den mest logiske løsningen ut til å være å plassere Gareth Bale på høyrekanten. Cristiano Ronaldo vil dermed bekle sin vanlige posisjon på venstrekanten, mens Benzema beholder spissplassen.

Fordelen med denne løsningen er at man unngår å endre på spillesystemet som har blitt spilt inn i sesonginnledningen. Her vil man, med verdensklassespillere på begge sider, ha muligheten til å skape enda mer trøbbel for motstanderforsvarene, som allerede har trøbbel med å håndtere Cristiano Ronaldo på venstrekanten.

Før Özils avgang, kunne man sagt at denne løsningen skapte problemer ettersom tyskeren ville blitt presset ut av startoppstillingen. Nå som Özil er borte, er dette en problemstilling man kan se bort fra. En løsning med Cristiano og Bale på hver sin kant forutsetter dog enda mer bevegelse fra Benzema på topp, og det vil bli interessant å se hvordan lagets nummer 9 vil tilpasse seg Bales ankomst. Franskmannen risikerer å få mindre å jobbe med, da Bale er langt mer målfiksert enn Di María og Özil, som fungerer/fungerte mer som servitører. Blir det for mye med to såpass målkåte kantspillere som Cristiano Ronaldo og Gareth Bale?

Cristiano på topp?

Et annet alternativ vil være å flytte Cristiano Ronaldo opp på topp for å plassere Gareth Bale på venstrekanten, der han ofte ble brukt i Tottenham. Dette er en interessant løsning, da den kanskje vil gjøre det lettere for Bale å tilpasse seg ettersom han har mye erfaring som venstrekant. Den bringer imidlertid også med seg flere kompliserte problemstillinger.

Det mest åpenbare problemet med å flytte Cristiano Ronaldo opp på topp vil naturligvis være å overbevise portugiseren om å flytte på seg. Alle vet at han foretrekker å spille på venstrekanten og at det er i denne posisjonen han får ut det beste av seg selv. Å plassere Cristiano på topp vil ta bort den ekstra dimensjonen man får ved å ha en bevegelig spiss foran han til å åpne opp rommet – en jobb Benzema utfører med bravur.

Over i 4-4-2?

En potensiell løsning vil være å endre spillesystemet til en 4-4-2 eller 4-4-1-1. I en slik formasjon, vil Gareth Bale kunne brukes rett bak spissen, Benzema, eller på en av kantene. Cristiano vil da enten bekle venstrekantposisjonen eller en slags tilbaketrukken spissrolle bak Benzema. Dette er en interessant variant, men overgangen vil sannsynligvis være litt for drastisk til at Ancelotti vil våge å forsøke.

Laget har tross alt allerede vært gjennom en taktisk revolusjon, ettersom Ancelotti har introdusert sin 4-3-2-1-formasjon istedenfor Mourinhos hellige 4-2-3-1. Å bruke hele sommeren på å innarbeide en formasjon, for så å endre den rett etter sesongstart virker ikke svært sannsynlig. Det er dog et faktum at Ancelotti liker å eksperimentere taktisk hvis han ikke er fornøyd med det laget viser, noe man tydelig så under tiden i PSG. Der skiftet han mellom sin karakteristiske juletreformasjon, en 4-4-2-variant og 4-2-3-1.

Bales rolle i laget

La oss konkludere med at den mest sannsynlige og logiske løsningen vil være å plassere Gareth Bale på høyrekanten. En ideell førsteellever vil dermed se slik ut:

Lagoppstillingen ser pen ut, men at man har funnet en plass til Bale i laget betyr ikke at utfordringene knyttet til spilleren er ferdige. Et vel så viktig problem, når man først har funnet plassen hans i laget, er hva hans rolle i laget vil bli.

«Maktfordelingen» mellom Cristiano Ronaldo og Bale er en interessant problemstilling. Til tross for at Gareth Bale, ifølge de fleste kilder, er tidenes dyreste fotballspiller, er det få som vil si noe på at portugiseren er den beste fotballspilleren av de to. Cristiano er fullstendig urokkelig i Real Madrid, og som Bale sier selv: «Cristiano er sjefen her.»

Spørsmålet er hvorvidt det er plass til den Gareth Bale-typen vi så i Premier League forrige sesong. Der fikk waliseren frie tøyler av André Villas-Boas, og han var lagets store stjerne. Han tok alle dødballer og bar laget nærmest på egenhånd.

Cristiano Ronaldo er, for øyeblikket, på mange måter en forbedret og høyrefotet versjon av Gareth Bale. De siste sesongene har han vært den desiderte stjernen i Real Madrid, tatt samtlige dødballer – med varierende hell – og båret laget i store perioder.

Når man tar en spiller som har vært vant til å være sitt lags store stjerne og plasserer han i et lag som inneholder en enda større stjerne, skaper det som regel noen problemer i begynnelsen. Kan Gareth Bale og Cristiano Ronaldo drible, skyte og få like fritt spillerom som de hadde da de spilte hver for seg? Neppe. Sannsynligvis kommer portugiseren til å fortsette i samme spor om tidligere, mens Bale blir nødt til å tilpasse spillet sitt til lagets – og Cristianos – beste.

Bales spesialitet

Det er grunn til å være optimistisk vedrørende Gareth Bales integrering i laget. Det er bare å ta en titt på waliserens karriere for å innse at spilleren har vært gjennom flere taktiske reposisjoneringer – og det på en fantastisk måte.

I Tottenham var han først en venstreback som ble latterliggjort fordi laget ikke klarte å vinne på de 24 første kampene med han på banen. Harry Redknapp ville deretter gjøre han til rakket på venstrevingen – Bale svarte på tiltale med blant annet et fantastisk hat-trick på San Siro i Champions League.

Villas-Boas ville forrige sesong gjøre han til en målscorer istedenfor en kreatør ved å plassere han i en fri rolle bak spissen – Bale svarte med 21 seriemål og ble kåret til beste spiller i Premier League.

Ancelotti vil nå be Bale om å tilpasse seg på nytt. Kan Bale svare igjen?

Skrevet av Arilas Ould-Saada. 

Legg inn en kommentar