Harald Natviks spesialer

Heksejakten fortsetter

Diverse europeiske politikere har funnet det perfekte målet i sommer: Real Madrid. Harald Natvik kommenterer

«Heks heks! Bind hun og hiv heksen i vannet. Flyter hun er hun en heks og vi brenner henne! Synker hun var hun ikke en heks og da – eh – er hun i himmelen»

Real Madrid flyter veldig godt i dagens strie strømmer i den europeiske finanskrise – men det er uten magi og tro på naturkreftene. Det handler om penger og god økonomisk drift. Det er mange der ute som nekter å tro at en klubb som Real Madrid kan gå godt i dagens økonomiske farvann.

Denne (for å sette det virkelig på spissen) – kall det gjerne en politiske forfølgelse fra venstresiden i Europa – begynte i grunn for mange tiår siden, da som et etterslep fra den spanske borgerkrigen, Franco sitt diktatur i Spania og hvordan General Franco brukte los Blancos i Madrid som ett av mange ledd i et propagandahjul. Real Madid har helt siden 1950-tallet blitt sett på som en klubb for eliten, monarkister og nasjonalister. Derfor er det heller ikke rart at en rekke aviser i Europa – de med et heller rødt syn på livet og politikk – har opparbeidet seg en skepsis til Real Madrid som «regimets / statens» klubb. Det må her skytes inn at dette også gjelder konservative krefter, naturligvis.

Media trenger ikke å opptre «objektive» i saker (en kan bare kreve en objektiv metodikk i arbeidet), det vil si at de kan sette sin egen dagsorden ut i fra hvordan de ønsker at dagen skal se ut. Aviser, journalister, ledere – de har alle sitt eget politiske syn og deres gjennomgang av nyhetsbildet vil også måtte reflektere det. Derfor vil man også ofte se at avisene som tradisjonelt skrev for og om arbeiderne vil ha flere kritiske syn på store internasjonale og kommersielle aktører, slik som Real Madrid.

Grunnen til at jeg nevner dette er at man har sett et mønster over lang tid i aviser og media i både Norge, England og resten av Europa. De få gangene Real Madrid får spalteplass i avisene er det for at en politiker, journalist eller en avis ønsker et enkelt mål; og hva er vel enklere enn å skrive om grådighetens galskap ved en spillerovergang når Europa er i økonomisk nedgang? Problemet er jo bare at Real Madrid ikke er i resesjon, klubben viser fremdeles en økonomisk vekst, klubben er godt innenfor FFP. klubben har god gjelds-dekning og alt i alt ser det ganske lovende ut i Madrid. Banksektoren er ikke i problemet på grunn av Real Madrid.

Den siste saken er selvsagt da Gareth Bale sin sum til Real Madrid. I følge norsk media – som igjen tar sine saker fra den britiske pressen – er Bale nå verdens dyreste fotballspiller. Det er ingen av oss som har sett en signert avtale og kunne telle nullene og derfor er det også vanskelig å vite hva som stemmer. Det derimot ingen i Norge nevner i media er at RealMadridTV, CadenaSER, El Confidencial og en rekke andre skriver og hevder at summen faktisk «bare» er 91mil euro og ikke 100mil euro. Dermed er det mulig at Bale ikke er verdens dyreste likevel.

Videre fant Tv2 Sport sin deadline-day panel det artig å ha et titalls morsomme saker og gjøre billige poeng av Gareth Bale sin «monster-lønn» i Real Madrid. Det er ingen tvil om at Bale vil tjene store penger i Madrid (han får €7mil etter skatt), men det er andre spillere som har høyere lønn enn han i toppfotballen. Noen av dem finner man f.eks i – ja – Premier League. Ironisk nok kanskje i en klubb for arbeiderne, Manchester City. Hvor var forøvrig de samme da Darío Conca (Hvem?) dro til Kina fra brasiliansk fotball og fikk ca samme lønn som det Bale nå har i Real Madrid i 2013?

Denne saken er uansett ikke veldig viktig – den passer bare godt inn i et generelt mediebilde i Norge og resten av Europa hvor dybd-eartikler ikke lengre er veldig interessante for -massene- og dermed heller ikke for det tradisjonelle media som nå må konkurrere med Twitter-generasjonens ønske om 140 tegn-saker som skal hives inn på ti sekunder og fordøyes, effektivt.

Den saken jeg faktisk ønsket å fokusere litt på i dag var Derk Jan Eppink, Europaparlamentet og Europakommisjonen. Nok en gang skal en politiker i EU vise muskler ved å legge seg etter Real Madrid. På hans egen side hevder han følgende:

«Den 1.september 2013 offentliggjorde Real Madrid sitt kjøp av Gareth Bale til en rekordpris på 100mil euro. Real Madrid har en gjeld på nærmere 600mil euro, finansiert i stor grad av banken Caja de Madrid, en regional bank nå en del av Bankia. Bankia, en bank som for ikke lenge siden fikk en redningspakke på 18 milliarder euro, som nå også støtter Real Madrid sitt kjøp. Selvsagt kan ikke europeiske midler bli brukt slik»

Denne EU politikeren fra Nederland ønsker at denne saken skal bli behandlet i Europakommisjonen, uvisst nå om han får sitt ønske oppfylt. Tidlig 2000-tallet innledet Europakommisjonen innledende undersøkelse angående Real Madrid/Perez sitt salg av Ciudad Real Madrid (treningssenteret) for å undersøke om klubben hadde fått en form for finansiering gjennom statsmidler. Den gangen ble saken lagt ned før den startet ettersom det var ingenting som tydet på at noe var feil.

Angående Derk Jan Eppink sin sak er det viktig å få et par ting på plass med en gang, mindre viktige såvel som viktige:

  • Gareth Bale sin sum på 91mil euro er ikke et rekordkjøp
  • Real Madrid sine banklån er ikke i nærheten av 600mil euro
  • Real Madrid betaler ned summen til Bale over fire avdrag uten videre kreditt/lån hos noen

El Confidencial skrev i dag at summen til Bale på 91mil euro skulle betales ned i fire avdrag, uten at klubben trengte å ta opp lån eller på en annen måte søke kreditt hos noen. EU politikeren får det til å fremstå i sine påstander som at Real Madrid er avhengig av en navngitt bank for å gjennomføre et spillerkjøp – en bank som da igjen har blitt reddet av skattebetalere i nord-Europa – altså betaler vi i Nord indirekte for Gareth Bale. Det stemmer ikke.

Avdrag på 20-25mil euro kan uten større problemer legges inn under det eksisterende budsjettet. Ser man resultat før skatt i fjor – det vil resultatet (EBITDA) etter at lønn og andre utgifter var trukket i fra – var det på hele €134mil. Slike avdrag (Bale-overgangen) legges inn under denne posten og Real Madrid har (overraskende nok for mange) gått i pluss i mange år nå og tjent mer enn 200mil euro på sin drift.

Det må videre nevnes, for at en skal ha god nok kunnskap om utgiftene i sommer, at Real Madrid har solgt spillere som Özil, Higuaín, Albiol, Callejón m.fl for €116mil i sommer. Dette inkluderer også 7-8mil euro klubben fikk for salgene til Soldado og Negredo til England (videresalgs-rettigheter) og netto har Real Madrid «bare» brukt rundt 37mil euro i sommer. Kort fortalt: det er mange andre klubber i Europa som har brukt mer penger enn Real Madrid i sommer.

Angående Derk Jan Eppink sine påstander om gjeld på 600mil euro må en igjen se på dybde-tall. Real Madrid hadde i 2012 et banklån på ca €142mil. Samtidig skal det nevnes at klubben hadde rundt €110mil euro på bok i banken, altså snakker en om en netto-sum på €30mil i lån hos en bank. Resten av Real Madrid sin «gjeld» er div. poster i en vid-forstand, men det er verdt å merke seg at UEFA og Real Madrid selv opererer med at Real Madrid sin gjeld faktisk er på rundt 80-120mil euro – ikke 600mil euro. Manchester United – igjen en klubb tradisjonelt for vanlige folk – har en netto-sum av banklån på rundt €458mil.Likevel velger nord-europeiske politikere selvsagt heller å fokusere på sør-Europa, ikke overraskende da protestantiske Tyskland og Nederland f.eks liker å skylde hele finanskrisen på katolske Spania og Italia, eventuelt Hellas selvsagt.

Det er forståelig at politikere i nord-Europa er skeptiske til at skattebetalere fra deres land må betale for sør-Europa sin sviktende økonomi og enorme arbeidsledighet, men å dra inn Real Madrid i regnestykket kan de holde seg for gode for. Det er en rekke andre mål i politikken som hadde vært like naturlige å ta sikte i mot, men det passer fint med et populistisk mål nå som media skriver store saker om «Bale sin rekordsum» til Madrid, fire år etter at finanskrisen grep tak i Europa.

Real Madrid er en viktig – og trygg kunde – for alle banker som har involvert seg i Spania og resten av Europa de siste ti årene. Sent på 1900-tallet var Real Madrid i en annen posisjon under Sanz sitt presidentskap med lav gjelds-dekning og en kan hevde at klubben neppe var en sikker betaler. Real Madrid har en gjelds-dekning nå i 2013 (all skyld) på nærmere 90%, et imponerende tall. Det er ingen tvil om at Real Madrid og en rekke andre klubber (eller vanlige bedrifter) selvsagt burde og kunne ha betalt høyere renter for å sikre bankene enda bedre betalingsdyktighet, men hele det økonomiske systemet i Europa (i nord såvel som i sør) har vært basert på å sikre seg mange – og helst gode kunder, gi ut lån i øst og vest og sikre så mange som mulig en økonomisk vekst, ikke minst dem selv.

Denne banken som trengte en redningspakke av EU trengte det i hvertfall ikke på grunn av Real Madrid. Det er ikke gode kunder som trekker en bank ned og strengt tatt: Real Madrid er i så god finansielle situasjon at de – som det nå blir hevdet av El Confidencial – faktisk ikke trenger bank-hjelp i det hele tatt for å finansiere Gareth Bale. Ikke rart når klubben har inntekter på mer enn €513mil hvert år, netto-banklån på €30mil, et budsjett-resultat de siste seks årene som viser mer enn €200mil i pluss (tross kjøp av Ronaldo, Kaká & co) og en gjelds-dekning (vid forstand) på nærmere 90%

Legg inn en kommentar