Retroartikler

€162 millioner brukt på ungdom

Overgangsvinduet er over – hva står vi igjen med?

Real Madrid har i sommer brukt massive €162 millioner (!) på spillerkjøp. Dette er mye penger, men det viktigste er jo at Real Madrid kan bære denne kostnaden alene uten og måtte selge noen spillere.

Realiteten av spillerne som har gått inn og ut er riktig nok en helt annen. I tillegg til å kjøpe unge og lovende talenter har man også solgt godt etablerte stjerner, den mest overraskende, Mesut Özil, som i natt ble bekreftet solgt til Arsenal for rekordhøye €51,5 millioner, som er ny overgangsrekord for Real Madrid.

Hva har vi fått?

Spekulasjonene etter Jose Mourinhos exit, 1. juni, var enorme, og det virket som det var et snev av desperasjon, da det også gikk rykter om at Zinedine Zidane skulle ta over som manager etter at situasjonen rundt Carlo Ancelotti i PSG så heller laber ut. Media spekulerte i navn som Heynckes og Klopp, men så gikk det bra til slutt, og Perez’ tredje forsøk på å signere den italienske treneren var et faktum. 26. juni ble Carlo Ancelotti presentert som manager for Real Madrid, med Zidane som en del av trenerteamet.

Den første spilleren som ble hentet var canteranoen Dani Carvajal. Carvajal ble solgt forrige sesong til Bundesligaklubben Bayer Leverkusen hvor han storspilte på høyrebacken og ble kåret til en av de beste spillerne i hele Bundesliga. Real Madrid hadde så klart sikret seg tilbakekjøpsklausul, og spanjolen ble hentet tilbake for €6.5 millioner før inneværende sesong. Carvajal har merket overgangen til det høye nivået i La Liga, og har levert helt greit, men sloss om plassen med Arbeloa.

Casemiro var nestemann som ble hentet til A-laget i sommer, som en del av en utkjøpsklausul i avtalen med Sao Paolo. Brasilianeren var på lån til Castilla fra januar til juni i år. Unggutten hadde en god pre-season, og imponerte med sine prestasjoner på banen. Prestasjonene hittil i La Liga har vært litt opp og ned, men det er ingen tvil om at det bor mye i den unge midtbanespilleren. Spørsmålet er hvilken rolle han får når Alonso kommer tilbake fra skade. Casemiro ble hentet for €5,3 millioner.

Årets første virkelige store signering kom også før det offisielle overgangsvinduet åpnet, da Real Madrid signerte Isco den 27. juni. Isco hadde storspilt med U21-landslaget til Spania tidligere den samme måneden, og signeringen var trolig Carlo Ancelottis første involvering som trener for Real Madrid. Vår nye nummer 23 briljerte i pre-season, har også startet meget sterkt i La Liga og er trolig en stor årsak til at Özil måtte forlate skuta. 21 åringen ble hentet fra Malaga for €27 millioner.

Nestemann ut var enda en U21-spiller som også hadde briljert for Spania i Israel. Asier Illarramendi var nok et heller ukjent navn for mange Real Madrid supportere, og det var nok enda fler som stusset på en overgangssum på hele €32,2 millioner for det ubeskrevne bladet fra Nord-Spania. Fakta er at han har flere gode prestasjoner på sin CV, som fotballspiller for Spanias aldersbestemte landslag, hvor han har en andreplass fra U17 VM i 2007 og som de fleste har fått med seg, førsteplass i årets U21 EM. i tillegg til dette var han en viktig del av et Real Sociedad som i fjor sikret fjerdeplassen i La Liga og spill i Champions League inneværende sesong. Den 23 år gamle midtbanespilleren var uheldig i starten av pre-season, og ble skadet. Han har derfor ikke fått vise hva han er god for.

Den største signeringen for Perez og Ancelotti skulle riktig nok drøye ut i det uendelige. Det har lenge versert rykter om at Gareth Bale var ønsket i hovedstaden, og det som endte opp med å bli en saga av de største proporsjoner, ble en blanding av såpeopera og politisk valgkamp. Det av Tottenhams president, Levy, som skulle sitte og gnu på gullkua si så lenge at det daglig kom rykter om den ene etter den andre himmelhøye overgangssummen. Bales uttalelser om at han aldri kom til å ta på seg en Tottenhamtrøye igjen, og at han var lei av at Levy ikke holdt løftene sine var som bensin på bålet for media. Det var ikke før 1. september at den Walisiske spilleren endelig var et faktum. Bale ble signert for €91 millioner, og presentert foran 20.000 elleville fans på Santiago Bernabeu dagen etter.

Hva har vi gitt bort?

Tapet av Jose Mourinho var for mange en lettelse etter hans merkelige oppførsel den siste halvdelen av forrige sesong. Bekningen av Casillas og Pepe, etter at de snakket imot den portugisiske treneren, bråket i garderoben og stemningen generelt er punkter som kan nevnes. The Special One, eller The Only One, som han også ble kaldt, ble elsket eller hatet av Real Madrid-supporterne, og det var en trykkende stemning på hjemmekampene den under den siste tiden hans i Madrid. Klubben og treneren kom tilslutt til enighet om å avslutte engasjementet, og Mou dro til sitt kjære Chelsea.

Michael Essien avsluttet sitt engasjement i Real Madrid. Han kom på lån fra Chelsea, og hadde diverse opptredenen med klubben, men sjeldent i sin naturlige posisjon. Tapet av ghaneseren er trolig lite merkbart.

Pedro León har de to siste sesongene vært på utlån til Getafe, og der skulle han også ende opp. Spilleren som ble hentet fra nettopp Getafe i 2010 og ble aldri noen suksess i Real Madrid. 26 åringen ble solgt til Getafe for €3 millioner.

Mous betrodde soldat, Ricardo Carvalho, var også en spiller man regnet med skulle forsvinne dette overgangsvinduet, også i fjor var han ryktet vekk. Den lett aldrende portugiseren fikk gå gratis til nyrike Monaco.

Antonio Adán ble i går løst fra sin kontrakt med Real Madrid. Den 26 år gamle keeperen som har vært i Real Madrid siden han var 10 år gammel, fikk det aldri til på A-laget, og leter nå etter ny arbeidsgiver. Det ryktes at han havner hos Rayo Vallecano.

Napoli raider Real…

José María Callejón, Raúl Albiol og Gonzalo Higuaín endte alle opp i Napoli. Ingen av dem kan på noen måte beskrives som aldrende, dårlige eller på slutten av sine karrierer, men var av en eller grunn ikke mye brukt av Jose Mourinho over de tre årene han var i Madrid.

Callejón hadde en vanvittig god sesong i Español i 2010/2011 sesongen, og ble hentet til hovedstaden på grunn av sine prestasjoner for Barcelonaklubben. I løpet av første sesongen spilte han meget godt og scoret hele 13 mål for de hvite, og storspilte til tider. Det var nesten så vi kunne se konturene av en kommende storhet i Madrid, men sånn gikk det ikke. I sin andre sesongen, var ikke tallene de samme, og spilleren som var en del av Castilla fra 2006-2008 måtte se at han fikk mindre og mindre spilletid. Callejón ble solgt til Napoli for €10 millioner.

Raúl Albiol ble hentet fra Valencia i 2009 hvor han hadde spilt 163 A-lagskamper over fire år. Albiol har vært til og fra siden dette og ikke opplevd og få alt for mye spilletid. Han har vært en superreserve, men etter at Varane og Carvalho ble hentet inn under Mourinho, har han måttet se at han har blitt et fjerdevalg på stopperplassen. Han fikk totalt 117 kamper for Real Madrid fra 2009-2013. Raúl ble solgt til Napoli for €12 millioner.

Gonzalo «Pipita» Higuaín var den tredje spilleren som forlot Madrid til fordel for en ny tilværelse i den søritalienske byen. Den standhaftige måljegeren ble hentet fra River Plate i Argentina allerede i 2007 og har levert 107 mål på 190 kamper for de hvitkledde. I tillegg til sine mål for hovedstadslaget, har Gonzalo spilt 35 kamper for Argentina og scoret 20 mål. Higuain har lenge vært ryktet bort fra klubben, og bekreftelsen på dette kom 27. juli. Pipita har til tider vært skadeutsatt og har ikke alltid fått det beste ut av tildelt spilletid, selv om han også til tider har storspilt, og vil bli dypt savnet av mange fans. Reservekapteinen ble solgt til Napoli for €37 millioner etter 6 år i hvit drakt.

Kaos mot slutten

De to siste døgnene har vært preget av kaos og desperasjon i et overgangs-marked som kokte helt til siste minutt. I går haglet det inn med meldinger, og de som fulgte overgangs-markedets siste dag på Twitter var nok enda mer forvirra enn resten.

Kakà, eller Ricardo Izecson dos Santos Leite som han egentlig heter, ble hentet inn fra AC Milan til 2009/2010 sesongen etter at han vant Ballon D’or i 2007, og ble kåret til turneringens spiller i Confederations Cup i 2009. Ballgeniet fra Brazil ble raskt utsatt for skade etter skade, og er av mange regnet som en real flopp i Real Madrid. Det er først i det siste at Kakà igjen har begynt å glimte til. I går kom meldingen om at Kakà går tilbake til Milan, gratis. For mange er det en lettelse og bli kvitt ham, men pengene man en gang betalte, €68 millioner, er borte.

Gårsdagens største overraskelse var nok salget av Mesut Özil. Spilleren fra Gelsenkirchen i Tyskland, ble hentet til Madrid i 2010 fra Werder Bremen, og har levert tre knakende gode sesonger i den hvite trøya. Özil var en ettertraktet spiller på overgangsmarkedet, da Perez hentet ham, og overgangssummen var overraskende lav, kun €15 millioner, og man må kunne si at tyskeren har levert varene for kongens lag. Ryktene ville ha det til at Mesut slett ikke ville forlate hovedstaden, men at han så seg nødt, da formasjonen var endret, og han ikke fant sin plass i laget under Ancelotti. Under gårsdagens presentasjon av Bale, ble det sunget «ikke selg, Özil» fra tribunene. Spilleren, som av mange er regnet som verdens beste i sin posisjon, ble haste solgt til Londonklubben Arsenal for €51,5 millioner, noe som er ny overgangsrekord for Real Madrid, hva gjelder salg av spillere.

Hentet opp til A-laget

I tillegg til kjøp og salg av spillere er det flere canteranos som er hentet opp til A-laget;
Nacho, Jesé, Alvaro Morata og Jesus Fernandez blir alle værende i Ancelottis tropp, mens Denis Cheryshev i går gikk på utlån til Sevilla.

Hvor mye har vi igjen?

Det er ingen tvil om at Real Madrid nå sitter med en av verdens beste tropper, til tross for at spillere som Özil og Higuain er solgt. Jeg vil derfor gå igjennom hvert ledd og snakke om dekning i laget.

Keeperplassen:

Den evige runddansen mellom Casillas og Lopez fortsetter under Ancelotti. Mourinhos «utestengelse» av kapteinen vår har fått store konsekvenser for Iker, som ser ut til å måtte finne seg i at han blir benket. Det mest sannsynlige er at Casillas står i CUP-kamper, mens Lopez dekker målet i La Liga. I tillegg har vi Jesus som tredjekeeper.

Forsvar:

Ramos og Pepe har til nå utgjort stopper paret, med innhopp fra Nacho. Varane er fortsatt ute med skade, og det er uvisst hvor lenge han blir borte, og om han tar tilbake plassen fra Pepe. Det er trolig Nacho som blir det litt sure fjerdevalget, når franskmannen er tilbake.

På backene har vi også god dekning. Alle har allerede lagt merke til kampen på høyresiden med Carvajal og Arbeloa. Begge har levert blandede prestasjoner, så det er nok trolig at begge får sjanser her og der, mens på venstresiden er det Marcelo som er konge. Coentrao ble ryktet solgt eller lånt ut til blant andre Manchester United og Tottenham, men endte til slutt opp med å bli værende i Madrid. Det er mest trolig at portugiseren blir på benken, og at det er Marcelo som blir ubestridt nr. 1 på venstrebacken.

Midtbane:

Hvis vi antar at Ancelotti ønsker å implementere sin vante tre-rolle modell med en defensiv, en holdende og en offensiv midtbanespiller, så vil det være trolig at det er Modric som blir førstevalget i den defensive posisjonen, med en foreløpig skadet Alonso, som backup. I den holdende rollen har vi spillere som Khedira og Casemiro, og i den offensive rollen har vi Isco. I tillegg har vi Illarramendi, som passer best inn i den defensive eller holdende rollen. Ved behov kan også Modric fint bekle den offensive rollen.

Angrep:

Her er det en god blanding av erfaring og talent som kan bekle de fleste rollene i angrep. På høyre side er det nok naturlig og tro at det er Bale som går inn som førstevalg med Di Maria som andrevalg. Venstrekanten er det Ronaldo som har klippekort på, men her kan man for eksempel også se Bale, Jese og Morata. Sentralt på spissplass har vi Benzema, som er det mest naturlige førstevalget, med Morata som andrevalg. Her ser jeg for meg mange forskjellige kombinasjoner i angrepsrekka, hvor egentlig alle spillere kan bekle alle roller. Ronaldo som spiss med Bale og Di Maria på vingene, er ikke en usannsynlig mulighet.

Troppen består av 23 spiller, hvorav 3 keepere og 20 utespillere, og med en snittalder på 25,2 år er dette en ung og lovende tropp med en god kombinasjon av erfaring og talent.

Overgangsregnskap

Regnskapet viser at vi har kjøpt spillere for €162 millioner og solgt spillere for €116,5 millioner, så totalt sitter man med et forbruk på €45,5 millioner, noe som et forholdsvis nøkternt forbruk. I tillegg har man hentet inntekter på videresalg av Alvaro Negredo fra Sevilla til Manchester City og Roberto Soldado fra Valencia til Tottenham på totalt €7,9 millioner. Trekker man fra dette ender man på €37,6 millioner netto.

Skrevet av Marius Midtskogen. 

Legg inn en kommentar