Mats Hermansens spesialer

Hvor godt fungerer egentlig Real Madrids rekrutteringsstrategi?

Real Madrid har i den siste tiden gått mer vekk fra den såkalte "Galactico-taktikken" og lykkes tilsynelatende godt uansett. Er dette veien å gå?

21.juli 2024 vil en nylig myndig Endrick slutte seg til Real Madrid. Da Real Madrid bestemte seg for å signere den daværende 16-åringen hadde han så vidt 200 minutter med senior fotball under beltet. I tillegg til dette betalte Real Madrid omkring 60 millioner Euro, muligens ekskludert diverse klausuler. To spørsmål blir viktig. Hvorfor velger Real Madrid å investere store summer penger på unge talenter med minimal erfaring på det høyeste nivået og fungerer denne taktikken i det hele tatt? La oss undersøke nærmere.

Det hele begynte med vår egen Martin Ødegaard. Som 16 åring hentet Real Madrid nordmannen for omkring 4 millioner Euro. Ødegaard ble ingen stor suksess sportslig, for Real Madrid vel og merke, men klubben solgte han videre til Arsenal for 35 millioner Euro. I 2017 hentet Real Madrid Theo Hernandez fra Atletico Madrid for 24 millioner Euro. Han ble heller ikke en kjempesuksess for Los Blancos, men ble solgt unna 2 år senere for omkring 20 millioner Euro. Er ikke alltid klubben treffer, men taktikken var tydelig. Real Madrid satset ungt.

Det største daværende prosjektet skulle bli Vinicius Jr. 17-åringen ble kjøpt fra Flamengo for omkring 46 millioner Euro. Dette var datidens høyeste overgangssum betalt for en spiller under 19 år og det andre dyreste salget av en brasiliansk spiller i historien, med Neymar sin overgang til Barcelona på første plass. Investeringen bar ikke frukter før 21/22-sesongen etter noen relativt skuffende sesonger, men det er glemt for lengst. Vinicius Jr er en verdens aller beste fotballspillere og er ennå bare 23 år gammel. 2017 var derimot ikke bare året der Vinicius Jr ble hentet til Los Blancos, men også året da fotballen ble endret for alltid.

PSG satte overgangsrekord da de hentet Neymar til Paris for 222 millioner Euro. Samtidig hentet de 18-år gamle Mbappe for omkring 180 millioner. Her kunne ikke Real Madrid konkurre. Statseide «oljeklubber» og eiere med dype lommer har sakte men sikkert drevet opp prisnivået til vanvittige høyder. Etablerte spillere, selv de mest middelmådige, kan koste opp mot hundrevis av millioner. Real Madrid skulle gå en helt annen vei.

Tallenes tale er klar. Siden Ødegaard satte penn på papir for Real Madrid i 2015 har 22 spillere under 23 år signert for klubben. Disse spillerne har kostet klubben 460 millioner Euro. Av spillerne som senere har blitt solgt videre, har klubben fått en avkastning på omkring 189% på den investerte summen. I tillegg har klubben rekruttert spillere som Camavinga, Valverde, Tchoumeni, Rodrygo, Fran Garcia og Bellingham. Arda Guler må man heller ikke glemme. Alle disse vil også utgjøre kjernen i laget i årene fremover. Det er åpenbart at Real Madrids strategi fungerer, både sportslig og økonomisk. Spørsmålet til slutt blir da, tror dere Endrick føyer seg inn i rekken som en av flere unge suksesser?

2 comments

  1. Får man egentlig er godt bilde på om «strategien funker» her før man ser om det blir sølvtøy av det uten Benzema, Kroos, Modric, Courtois osv? Syns på langtnær Real Madrid er friskmeldt fra noe som helst før de vinner medaljer uten Benzema…. Hva mener andre?

  2. Jeg er enig med Roffe. Vi vet ikke om RM blir så gode i årene fremover som de har vært med alle legendene på plass. De må vinne noe først, og de må vinne flere CL-titler for å matche supergenerasjonen fra 2016 – 2021. Bellingham har startet veldig bra, og er åpenbart en målscorer som bidrar med teknikk, spillforståelse og i tillegg hardt arbeid. Så han kan sikkert bli en fremtidig playmaker for RM kanskje sammen med Ceballos. Men spissplassen hangler, og der må det jo komme inn forsterkninger. Det blir spennende å følge RM videre.

Legg inn en kommentar