Michael Tholstrups spesialer

Hvor gikk det galt for Jesé?

I 2007 hentet Real Madrid et stortalent fra klubben Huracán, og spillerens navn var Jesé Rodríguez Ruiz. Unggutten fra Las Palmas var kun 14 år da han ankom hovedstadsklubben, men var allerede den gang spådd en lys fremtid. Årene gikk og Jesé presterte meget godt for de aldersbestemte lagene til Los Blancos, hvilket resulterte i spill for de yngre landslagene til Spania. I en alder av 19 år hadde Jesé notert seg for 23 kamper og ti mål for de aldersbestemte landslagene.

Castilla

På bakgrunn av et meget godt år for Juvenil A sesongen 2010/2011, så ble Jesé flyttet opp til Castilla den 1.juli 2011. I tillegg til å bli flyttet til Castilla så valgte José Mourinho å ta han med til USA for pre-season. Unggutten fikk din uoffisielle debut i en 5-1 seier over L.A Galaxy, hvor markerte seg med å score et mål. Ikke nok med at han ble flyttet opp til Castilla og fikk være med på pre-season, han fikk i tillegg sin debut for Real Madrid i Copa del Rey og LaLiga den samme sesongen. Jesé spilte 39 kamper for Castilla den sesongen, og noterte seg for ti scoringer. Hans samarbeid med Álvaro Morata resulterte i at andrelaget vant Segunda B, og sikret opprykk til Segunda Division.

Ettersom sesongen 2012/13 gikk og ungguttene leverte varene, så gikk både hans agent og spilleren selv ut i mediene og snakket om mangelen på muligheter for førstelaget. Florentino Pérez dekket over uttalelsene, og forsvarte unggutten, men rådet han til å kontrollere seg selv. Jesé hadde en fantastisk sesong, og endte opp med å slå Butragueño sin scoringsrekord for andrelaget. Etter 38 kamper hadde han notert seg for hele 22 mål, hvilket ble ny rekord for andrelaget I løpet av U20 VM sommeren 2013 var det spekulasjoner knyttet til hvor han skulle fortsette sin karriere, men Jesé endte til slutt opp med å fornye kontrakten. Den nye kontrakten strakk seg over fire år, og innehold en ekstremt høy klausul for å holde lag vekk.

Real Madrid

Rekord-sesongen førte til at unggutten ble flyttet opp til førstelaget på permanent basis av den nye treneren Carlo Ancelotti i forkant av sesongen 2013/14. Han hadde tidligere debutert i både LaLiga og Copa del Rey, og 3.oktober 2013 fikk han sin debut i Champions League, i 4-0 seieren over FC København. Unggutten hadde tidligere scoret i pre-season for Real Madrid, men hans første offisielle scoring skulle bli av det mer minneverdige slaget. I sin første El Clásico 26.oktober 2013 scoret han på overtid og reduserte til 2-1. På tross av tap, så er det få som får sitt første offisielle mål i verdens største kamp.

Jesé var frisk de gangene han fikk muligheten, og var aldri redd for å vise seg frem, men det ble kun med korte innhopp. Angrepsspilleren scoret fire mål til i LaLiga den sesongen, mot Athletic, Valencia, Villarreal og Getafe. I tillegg scoret han tre mål i Copa del Rey, og endte totalt på åtte mål og seks målgivende. 18.mars 2014 fikk han sin første kamp fra start i Champions League mot Schalke etter at Real Madrid hadde vunnet 1-6 i Tyskland. Det tok omsider ikke mange minutter før unggutten måtte av banen etter en stygg takling fra Kolasinac, hvor det fremre korsbåndet i høyre kne ble revet tvert av. Sesongen var dermed over for Jesé, og mange tøffe måneder med opptrening ventet for unggutten.

Skaden som endret alt

I løpet av sommeren kåret Daily Mirror Jesé til den mest lovende spilleren i Europa, og sammenlikninger med store spillere ble dratt. Det skulle omsider vise seg at ni måneder på sidelinjen satte sine spor, og veien tilbake for talentet var lang. Spesielt hurtigheten blir preget av en slik skade, og når Jesé i tillegg hadde lagt på seg mange kilo i muskler i løpet av sin skade, så var det en helt annerledes spiller som kom tilbake. 2.desember 2014 var datoen stortalentet var tilbake i spill igjen, og UE Cornelià var motstanderen. Totalt var Jesé på banen i 23 kamper, hvor fasiten ble fire mål og to målgivende pasninger, men kun tre kamper var fra start.

Dette gjorde at angrepsspilleren tvilte stort på sin fremtid i Madrid, og vurderte sterkt å forlate klubben til fordel en startplass et annet sted. Slik ble det omsider ikke, Jesé ble værende og ønsket å kjempe for en startplass under Rafa Benítez. I begynnelsen av sesongen fikk han langt flere minutter enn tidligere, og spilte fra start i både LaLiga og Champions League, men så sa det stopp. Problemene ble omsider større og større for spanjolen, for ikke bare ble han en innbytter, men han var ikke lenger den første av benken. Lucas Vázquez var mannen som overtok som første alternativ av benken, og ting så mørkt ut for Jesé. På tross av lite spilletid, så noterte han seg for seks scoringer og åtte målgivende ved sesongslutt.

Paris Saint-Germain og Las Palmas

Nok var nok for Jesé, og i forkant av denne sesongen ble han solgt til Paris Saint-Germain for 25 millioner euro. Jesé endte til slutt på 94 kamper, 18 mål og 16 målgivende for Real Madrid. Heller ikke i Frankrike har ting gått på skinner for den spanske angrepsspilleren. Jesé ble nok en gang henvist til benken, og kun to mål har blitt scoret. Dette førte til at på den siste dagen av januar-vinduet så ble spanjolen lånt ut til Las Palmas, hvor han nå har spilt fire kamper, uten å score mål. Onsdag kveld vender han tilbake til Santiago Bernabéu, for å spille mot sin gamle arbeidsgiver.

Hvor gikk det galt?

Det er lett å si at Jesé ble alt annet enn den spilleren han ble spådd til å være. «Europas største talent», og «Den nye Ronaldo» var bare to av mange ting som ble sagt om han. Han har hatt enkelte meget gode kamper, men hindringene ble for store. Spesielt skaden er noe som preget hans karriere. Det er alltid vanskelig å bli like god som tidligere når man river korsbåndet i kneet tvert av, men kanskje burde metodene han brukte for å komme tilbake igjen vært annerledes. Jesé la på seg mange kilo i muskler, og gikk fra å være relativt tynn til å bli en kraftplugg, med store bein og en godt trent overkropp. Dette sammen med skaden gikk ut over en av hans tidligere styrker, nemlig hurtigheten. I tillegg var ikke teknikken på det samme nivået som tidligere, hvilket kan skyldes skaden eller rett og slett kamptrening.

Er skaden da den eneste grunnen til at Jesé ikke spiller i Real Madrid den dag i dag? Om man ser på hans historikk som spiller, så har han prestert veldig ujevnt. Noe kan skyldes at det har vært varierende spilletid, men det kan også skyldes hvor minuttene har kommet fra. I perioder presterte han meget godt fra benken, og han tilførte hurtighet samt en trussel mot mål, når motspillerne var slitne. Dette er en god kombinasjon i slutten av kamper når forsvaret åpner seg, men samtidig kan det være noe man ikke får utnyttet uten gode pasninger i begynnelsen av en kamp. Spillestilen var akkurat det man trenger i en spiller som kommer fra benken, hurtig, målfarlig, og duellsterk.

Skade og spillestil omfatter ikke alt. Real Madrid besitter en tropp med verdens beste spillere i samtlige posisjoner, og i angrep er konkurransen er størst. Da Jesé ble tatt opp til førstelaget så ble Gareth Bale hentet inn. Fra før av bekledde Karim Benzema og Cristiano Ronaldo de to andre rollene, og i tillegg så var Özil, Di Maria og Isco offensive drivkrafter. Dette vitner om ekstremt høy konkurranse, hvilket gjør det usedvanlig vanskelig for en akademi-spiller å vinne til seg en fast plass. En annen akademi-spiller, Álvaro Morata var også der for å kjempe om plassen, og selv om flere av spillerne med tiden ble solgt, så ble nye galacticos hentet inn. Konkurransen var så stor at selv uten skaden, og med solide prestasjoner jevnt over, så hadde veien til fast plass fortsatt vært lang. I morgen står han på motsatt banehalvdel, og skal vise hva han er god for, i en klubb som er mikroskopisk sammenliknet med Real Madrid.

Hva tror du er grunnlaget til at Jesé ikke spiller i Real Madrid i dag? 

Legg inn en kommentar