Martin Helleruds spesialer

Hva nå, James?

Vi skrur tiden snaut to og et halvt år tilbake, nærmere bestemt 22. juli 2014. Colombianske James Rodríguez ble presentert med drakt nummer 10 foran 45.000 håpefulle fans på Santiago Bernabéu etter å ha blitt klar for Real Madrid. Midtbanespilleren kom ifra et strålende VM-sluttspill i Brasil der han ble toppscorer med sine seks mål i turneringen. Drøyt to uker etter han scoret Colombias eneste mål i 2-1-tapet for Brasil ble han klar for Real Madrid. Los Blancos betalte Monaco €75 millioner, noe som gjorde James til den 3. dyreste Real Madrid-spilleren gjennom tidene, bare slått av Cristiano Ronaldo og Gareth Bale.

Forventningene til colombianeren var enorme da han fikk sin Real Madrid-debut ganske akkurat en måned etter sin presentasjon, i 2-0-seieren mot Sevilla 12. august 2014. Med Carlo Ancelotti som Real Madrid-sjef nøt James stor tillit, og han ble en viktig del av Real Madrid. James scoret blant annet i Champions League-debuten sin for Real Madrid hjemme mot Basel, og han dannet en fryktinngytende midtbanetrio sammen med Luka Modric og Toni Kroos. Totalt så ble det 46 kamper under hans debut-sesong i kongehvitt. På disse kampene scoret 17 mål og slo 18 målgivende pasninger, og colombianeren ble betegnet som en suksess i den spanske hovedstaden.

James Rodríguez passet perfekt inn i Carlo Ancelotti sitt 4-2-3-1-system. James lå foran Luka Modric og Toni Kroos, med Cristiano Ronaldo og Gareth Bale ved sin side, og Karim Benzema på topp. Dette fungerte perfekt, og James leverte strålende prestasjoner å blidgjorde Carlo Ancelotti, Florentino Pérez og den kravstore Santiago Bernabéu-fansen. Selv om James leverte en god 2014/15-sesong, så gjorde ikke Real Madrid det så altfor bra. Verken seriegull, Champions League-trofé eller cup-gull ble sikret under Ancelotti sin siste sesong, og italieneren måtte forlate sjefsstolen.

Erstatteren til Carlo Ancelotti var Rafa Benítez. Spanjolen skrinla Ancelottis 4-2-3-1-formasjon, og innførte 4-3-3. Denne formasjonen krever midtbanespillere som er villige til å jobbe like hardt begge veier, noe som ikke passet James Rodríguez noe særlig bra. Etter bare to seriekamper pådro colombianeren seg en muskelskade, som holdt han ute i rundt to måneder. James var tilbake fra start i El Clásico, som en offensiv midtbanespiller foran Luka Modric og Toni Kroos. Som kjent så endte El Clásico med et pinlig 4-0-tap, hvor James var en av de spillerne som skuffet mest. Bare en drøy måned etter det pinlige El Clásico-tapet fikk Benítez sparken og Zinedine Zidane tok over roret.

Man skulle tro at det gikk mot bedre tider for den colombianske ballmagikeren, men den gang ei. Med jevne mellomrom ga Zinedine Zidane han spilletid og muligheter fra start, men dårlige holdninger og svake prestasjoner gjorde at andre spillere ble foretrukket foran Real Madrids nummer 10. I de viktige kampene mot Barcelona, Atlético Madrid i Champions League-finalen og Champions League-semifinalen mot Manchester City ble James Rodríguez sittende på benken hele kampen igjennom. Når 2015/16-sesongen var over var James misfornøyd med lite spilletid, Zidane var misfornøyd med svake prestasjoner og dårlige holdninger, dette førte til at colombianeren ble ryktet bort. Hele sommeren svirret det rykter om at Chelsea, Arsenal, Manchester Untied, Paris Saint-Germain og Bayern München var interesserte i midtbanespilleren.

Både Zidane og James selv sa gang på gang at James skulle bli i Madrid, tross spekulasjonene. Når vi kom til september var fasiten slik at James Rodríguez fortsatt var Real Madrid-spiller, og han var klar til å ta opp kampen med Luka Modric, Toni Kroos, Casemiro, Mateo Kovacic og Isco om spilletid. Tross i at det så lovende ut ved starten av sesongen, da James imponerte da han ble byttet inn så har det ikke blitt noen bemerkelsesverdig bedring for colombianeren. Så langt denne sesongen har James spilt 16 av 26 kamper, av disse 16 kampene så har midtbanespilleren bare startet ved ni anledninger.

James ble byttet inn under semifinalen i Klubb-VM, mot Club América. Midtbanespilleren fikk snaut 20 minutter på banen, og slo blant annet den målgivende pasningen på 2-0-målet til Cristiano Ronaldo, en pasning som fort kan bli hans siste målgivende pasning som Real Madrid-spiller. I finalen mot Kashima Antlers ble colombianeren sittende på benken igjennom hele kampen, noe han ikke var fornøyd med. Etter kampen fikk han spørsmål om sin situasjon i klubben, her svarte han følgende:

– Jeg kan ikke forsikre deg om at jeg blir. Jeg har tilbud på bordet og jeg har syv dager på meg til å tenke meg om. Jeg er fornøyd i Madrid, men jeg vil spille. Det er en liten skuffelse å ikke få spille i finalen, men jeg er glad for at vi vant tittelen, min 15. tittelen i karrieren.

Disse uttalelsene satte fart i ryktene om en mulig exit for colombianeren. Den klubben som kobles til James er Chelsea. Blåtrøyene med Antonio Conte skal sikle etter kreativiteten til James, og ettersom det ser ut til at Oscar forsvinner til Kina trenger Premier League-lederne en ny offensiv midtbanespiller. Disse ryktene ble ikke akkurat svekket da det i går begynte å komme bilder av James, som for tiden er på ferie hjemme i Colombia, på vei til den britiske ambassaden i Bogotá. På den britiske ambassaden skal teknikeren ha sikret seg et britisk visum.

Da det var snakk om en mulig overgang for James i sommer skal Zinedine Zidane ha satt seg ned med han og blitt enige om å bli i Madrid for minst én sesong til, før temaet skulle opp til vurdering på nytt neste sommer. Det at James selv gikk ut i media og ga uttrykk for at å reise i januar er aktuelt skal ha opprørt de som sitter høyt innad i klubben. Real Madrid skal visstnok allerede ha bestemt seg for at et salg er uaktuelt så lenge ingen klubber legger €500 millioner på bordet, ja du leste riktig, €500 millioner. James Rodríguez har en utkjøpsklausul på €500 millioner, og Real Madrid nekter å selge hvis ikke denne blir utløst.

Den spanske storavisen AS gjennomførte nylig en spørreundersøkelse blant sine lesere, om hvorvidt Real Madrid bør beholde eller selge James Rodríguez. Over 25.000 avga sin stemme, og tallene er knallharde. 70,85% av leserne ønsker å se at James Rodríguez forlater Santiago Bernabéu, mens bare 29,15% vil at han skal bli. Om Real Madrid velger å selge colombianeren gjenstår ennå å se. Hvis Florentino Pérez velger å selge storkjøpet allerede i januar så vil ikke Los Blancos ha noen mulighet til å hente en erstatter, da de har registreringsnekt frem til sommeren.

Burde Real Madrid selge James?

Legg inn en kommentar