Mikael Jensens spesialer

Hva som venter Ødegaard i Real Sociedad

Ødegaard skal spille i Baskerland neste sesong, og vi ser nærmere på hva som venter i Real Sociedad.

Martin Ødegaard er nå klar for det baskiske storlaget Real Sociedad i et to år langt lån. Vi har sett litt på hvilke forhold og utfordringer som venter hele Norges vidunderbarn i San Sebastián. Kulturen i denne delen av Spania er veldig ulik andre plasser i Spania. Her finnes det særegen diet, eget språk og separatist-bevegelser. På tross av mange kjente tapas-restauranter av høy kvalitet langs La Concha, kommer nordmannen langt fra til dekket bord.

Agent med baskiske forbindelser

Bjørn Tore Kvarme ble Martin Ødegaards agent via agentfirmaet Nordic Sky midtveis i fjor. Kvarme på sin side har et godt nettverk i Spania etter han var der som spiller tre sesonger tidlig på 2000-tallet, hvor han spilte for nettopp Real Sociedad. Her var han lagkamerat med blant andre tidligere Real Madrid spiller Xabi Alonso. Oppholdet i San Sebastián ble svært suksessfullt for trønderen og inneholdt en overaskende tittelkamp, etterfulgt av Champions Leauge-spill. Agent Kvarmes bakgrunn i klubben har nok spilt en rolle i klubbvalget, den nylige ansettelsen av Xabi Alonso som andrelagstrener i klubben har nok også vært en positiv ligning for Real Madrids totale regnestykke. Vadim Demidov er en annen tidligere Rosenborger som har spilt for baskerne. Riktignok ikke med like mye bravur som nevnte Kvarme. Demidov erindrer en kompakt by hvor til slutt alle kjenner alle, samtidig som folkeslaget er imøtekommende og positivt innstilt til de som kommer utenfra. Han nevner og i sitt intervju med Nettavisen at han stortrivdes som spiller i Spania. Om selve klubben fortalte han følgende: ‘’Jeg tror ikke noen forstår hvor stor klubben Real Sociedad egentlig er ‘’

Stolt fortid – Stor fremtid

Real Sociedad er en tradisjonsrik klubb som ble stiftet tilbake 1909. Klubben var i likhet som sin motpol Athletic Bilbao en klubb kun for baskere, politikken holdt de ved helt frem til John Aldridge ble signert fra Liverpool i 1989. Storhetstiden til klubben må man helt tilbake til 80-tallet for å finne. I dette tiåret vant klubben serien to ganger og den spanske cupen én gang, det ble i tillegg ett cupfinaletap og to andreplasser i serien i dette tiåret. Selv om det klubbpolitiske har åpnet opp for andre enn baskiske spillere, så legger klubben sin flid i ungdomsarbeidet og lokal rekruttering. Filosofien er et solid baskisk fundament supplert på med gode spillere fra resten av Spania og verden. Bare de siste ti årene har klubben flasket opp flere landslagsspillere i form av Asier Illaramendi, Iñigo Martínez, Mikel Oyarzabal, Álvaro Odriozola og den ikke helt ukjente franske verdensmesteren Antoine Griezmann. Av utenlandske spillere som har gjort seg bemerket i klubben finner man eksempelvis Claudio Bravo, Carlos Vela, Valery Karpin og Nihat Kahveci.

De siste årene har klubben renovert Anoeta, løpebanene er fjernet og intimiteten er kommet. Fremtiden til klubben virker for øyeblikket lys. Som historien viser så er ikke dette hvilken en hvilken som helst klubb, for å dra en mer anglofil parallell kan man sammenligne klubben i størrelse med en klubb som Newcastle United. På samme måte som de nordlige delene av England er ulik det sørlige, finner man mye av de samme særegenhetene i Nord-Spania. Dette er et område med svært sterk lokalforankring. Baskerne ser på seg selv om en egen nasjon, tidvis har også protestene vært voldelige og separatist-bevegelser har oppstått. De voldeligste protestene har heldigvis roet seg betraktelig de siste ti-femten årene.

Lokal hærfører leder an

Imanol Alguacil overtok som hovedtrener for Real Sociedad etter mer pragmatiske Asier Garitanos avskjedigelse desember foregående år. Alguacil spilte brorparten av sin aktive karriere for Real Sociedad, han fikk også landskamper for det baskiske landslaget. Han har vært del av trenerteamet til klubben siden 2011, og han fikk muligheten som hovedtrener en kort periode fra mars 2018 til sesongslutt før nevnte Garitano overtok. Dette er med andre ord en mann som over halve livet har vært en del av Real Sociedad. Kunnskapsnivået og kjennskap til klubben skal det i alle fall ikke stå på. Som trener er Alguacil ikke ulik andre moderne spanske trenere hvor filosofien baserer seg på en offensiv fotball med hovedfokus på ballinnehav. Formasjonene som har vært foretrukket er 4-3-3 og 4-2-3-1, men ofte med god toveis spiller i den offensive midtbane rollen i 4-2-3-1.

Alguacil har også vist seg taktisk fleksibel i kamper mot tøffere motstand. Han har evnet og organisert et godt forsvar, etablert et aggressivt press på motstanderen samtidig som laget har omstilt seg lynhurtig fra forsvar til angrep. Alguacil rår over en veldig spennende spillergruppe som per dags dato inneholder spillere som Diego Llorente, Asier Illarramendi, Mikel Oyarzabal, Mikel Merino, Adnan Januzai og det nysignerte svenske stjerneskuddet Alexander Isak. Miljøet er både erfarent og talentfullt. Her finnes det også en del spillere som sitter på nyttige erfaringer som nok kan lære Ødegaard en ting eller to. Illarramendi har tidligere vært innom Real Madrid uten hell, man har også typer som Januzaj og Isak som har vært utsatt for samme hausen som nordmannen.

Prov på god progresjon

Ødegaard har de siste årene spilt i en offensiv midtbane rolle med utgangsposisjon til høyre på banen, selv om han tidvis har spilt mer sentralt og behersker det svært godt. Ferdighetsregisteret er velkjent. Ikke helt ulik en viss argentiner i Barcelona hva spillestil angår, uten nærmere sammenligning. Tallene og prestasjonene i æresdivisjonen denne sesongen har vært fantastiske. Man kan tydelig se forbedring på det fysiske med økt frekvens i bein og en forbedret grunnfysikk. Beslutningsevnen har bedret seg betraktelig, hvor han tidligere har virket mer passiv i det offensive spillet. I stedet for å gå mer direkte til verks. Nordmannen har også tatt enorme steg på avslutninger, skuddteknikk og dødballferdigheter. Totalt sett har han ferdigheter som skal komplimentere den spillende midtbanen bak seg med Illarramendi og Merino godt, samtidig som han passer godt som rekkekamerat med Willian José og Mikel Oyarzabal.

Personlig synes jeg også han tidvis har vært god i det offensive presspillet og på å bryte motstandernes spill høyere i banen. Selv om han har en del å gå på taklinger og det å følge spillere ned på egen banehalvdel. Det er klart at progresjonen i det defensive er nødt å fortsette, for Real Sociedad blir i løpet av sesongen å spille tøffe borte bataljer mot blant andre Barcelona, Athletic Bilbao og Valencia. Dette er kamper hvor toveisspillere i større grad kommer til å bli prioritert. Videre er han nødt å videreføre den offensive dominansen fra æresdivisjonen til den spanske toppserien, her har flere før han falt gjennom.

Utfordrerne

Det ser ut som han er tiltenkt samme posisjon i Real Sociedad også, selv om han kan være et wildcard i en treer på midten. Konkurrentene slik det ser ut per nå er Adnan Januzaj, Luca Sangalli, Portu og svært lovende Ander Barrenetxea. Det virker i alle fall ikke som trener Alguacil har noen klar favoritt i denne posisjonen. Muligheten for å spille seg rett inn på laget er absolutt til stede. Nevnte Januzaj er nok den spillertypen i laget som er mest lik nordmannen. Belgierens talent har vært allment kjent i mange år, selv om forløsningen har latt vente på seg. Nå er han fylt 24 år og det kan virke som han har slått seg til ro i den nydelige strandbyen ved Biscayabukta, dette kan fort bli sesongen har får vist hva han virkelig er god for over tid. Skal Ødegaard bli en suksess La Real er det først fremst Januzaj han må slå knockout på.

Man skal heller ikke kimse av ny innkjøpte Portu fra Girona, som er en spiller som kan bekle de fleste offensive posisjoner. Tallene og prestasjonene for miniputten fra Catalonia har vært kruttsterke. Personlig tror jeg drammenseren også har forutsetninger for å kunne lykkes dypere i banen. Han er rask i vendingene og fantastisk i kombinasjonsspillet på små flater. Samtidig er han ikke den raskeste over lengre distanser, noe som taler imot en naturlig vingposisjon. Når Luka Modric først ankom England, ble han brukt i en lignende rolle som Ødegaard spiller nå. Det var først når han fikk nok rutine han ble trukket ned og utviklet seg til en fantastisk toveis spiller sentral på midtbanen. Man har også sett en spiller som Andrés Iniesta spille i lignende posisjoner, både som indreløper og som en type ving. Man kan absolutt se likheter med nordmannen og de to overnevnte spillerne. Tiden får vise om han blir trukket ned på midtbanen allerede nå i Real Sociedad eller om det blir på et senere tidspunkt i karrieren.

Gjennomtenkt valg

Filosofien, treneren og spillerne som allerede er i klubben burde kle nordmannen godt. Jeg tror heller ikke Real Sociedad hadde vært aktuell om de ikke hadde hatt en tydelig plan for Ødegaard, gitt klubbens mer restriktive innkjøpspolitikk. Det meste ligger til rette for at han skulle kunne være med å bidra fra dag én. Selv om det er ligger noen hinder i veien, men det må man regne med på dette nivået. Konkurrentene er for all del gode, men er nordmannen det talentet alle tror og håper han er skal det være overkommelig. Valget virker utelukkende godt og gjennomtenkt, noe Ødegaard-delegasjonen tidligere også har vært kjent for. På tross av norske mediers skepsis for overgangen til Real Madrid, så har Ødegaard virkelig fått fritt spillerom for egen utvikling fra dag én. Det er ikke mange talenter i verden som har fått muligheten til å selv velge klubb og utviklingsarena, samtidig som de har fått tatt stegene i et behagelig tempo.

Personlig tror jeg valget om å velge en klubb i Spania blir essensielt om han noen gang skal klare å etablere seg som en del av stallen til Real Madrid. Nå får han muligheten til fullt å få kjenne på den spanske kulturen, språket og hvordan fotballen spilles i den spanske toppdivisjonen. Undertegnede ser heller ikke mørkt på sårt etterlengtet mediedekning for spansk fotball i årene som kommer av store norske mediehus. Kanskje får vi vitne noe så sjeldent som ett norsk-svensk samarbeid på fotballens aller høyeste nivå, når Norges og Sveriges neste store skal forenes i samme farger. Neste akt spiller seg i alle fall ut i storslåtte omgivelser. I en vakker by som er mer kjent enn noen annen for alle sine Michelin-stjerne restauranter, som samtidig innehar ett uhyre spennende fotballag som skal kjempe om plasser i Europa allerede neste sesong.

Legg inn en kommentar