Mikael Jensens spesialer

11 spillere du sannsynligvis ikke forbinder med Real Madrid

Drømmelaget fra glemmeboken.

De siste 30 årene har det vært en helt utrolig rekke spillere hos de kongehvite fra Madrid. I klubben med den største historien og den lengste tradisjonen for storspillere, så er nåløyet trangt for å få sitt navn med gullskrift. Det hører historien med at det er en hel rekke spillere som har vært innom klubben og prøvd lykken, med blandet hell. Som av ulike årsaker gjorde sine største bedrifter før eller etter oppholdet i Real Madrid. Dette er en klubb hvor det ikke er nok med talent og ferdigheter, det kreves så uendelig mye mer. Timing, mentalitet og en god porsjon flaks må ofte medregnes for et langt vellykket opphold. Gjennom årene har fiktive drømmelag blitt populært, med god hjelp av blant andre NRK P3s Heia Fotball. Undertegnede har for anledningen prøvd å sette opp en best mulig ellever med de spillerne som først og fremst ikke assosieres med Real Madrid. Spillere som kunne fått lengre opphold og i større grad ta del i historien til klubben hvor konkurransen og forventningene er større enn størst.

Formasjon: 4-2-3-1 

Keeper: Santiago Cañizares (1994-1998, 41 kamper for Real Madrid)

Uortodoks og karismatisk målvakt. Kjent for sine blonde lokker og et uhell med en flaske etterbarberingsvann som satte han ut av spill i forkant av VM i 2002. Var med på å vinne Champions Leauge og hjemlig serie to ganger i Madrid. Uttalt i et intervju i ettertid at han har følt på bitterheten ved å ikke få mer regelmessig spilletid i Real Madrid, hvor han videre utdypet at han største anger var å ikke få spilt flere kamper for Real Madrid og Spania ved siden av manglende Champions Leauge triumfer med Valencia. Det ble likevel 10 sesonger i det som kan beskrives som det beste Valencia-laget noensinne, vant rubel og bit av pokaler med Valencia sett bort i fra Champions Leauge. Det endte med 46 kamper for det spanske landslaget. Vinnerskalle.

Høyreback: Fabinho (2013, 1 kamp for Real Madrid) 

Får høyreback plassen på dette laget, på tross av at det ikke er hans beste rolle. Ble med en kamp for Real Madrid som innbytter under José Mourinho, spilte regelmessig for Castilla samme sesong. Utviklet seg litt ut av intet til navet i et særdeles offensivt og sprudlende Monaco-lag under Leonardo Jardim. Ble til slutt også en veldig viktig bidragsyter for et fremragende Liverpool-lag denne sesongen, på tross av en noe kronglete start. Siste side er ikke skrevet.

Stopper: Walter Samuel (2004-2005, 30 kamper for Real Madrid) 

Noe så sjelden som en seriemester med AS Roma. Ble ansett på daværende tidspunkt som en av de bedre forsvarspillerne i Serie A, litt av et skussmål tatt i betraktning forsvarspillerne som figurerte i Italia i dette tidsrommet. Hentet dyrt til Real Madrid i 2004, for å si det forsiktig så ble han ingen suksess. Kaotisk tidspunkt å komme til ny klubb. Hadde tre trenere i løpet av sin tid Madrid, kanskje skulle man gitt argentineren mer godvilje og tid. En av bærebjelkene i tidenes beste Inter-lag, respektivt antall landskamper og selvsagt med på ‘’treble’’ laget i 2009-2010.

Stopper: Ezequiel Garay (2009-2011, 25 kamper for Real Madrid)

Høyreist og hardtskytende argentinsk midtstopper, som ble signert som et lovende talent fra Racing Santander. Konkurrerte mot Pepe, Carvalho, Ramos og Albiol. Veid og funnet for lett, i ettertid vunnet serien i Russland og Portugal. Senere blitt en viktig spiller i et solid Valencia-lag, hvor han var med å vinne den spanske cupen i vår. Vært med på finaletap i VM og Copa America for Argentina.

Venstreback: Zé Roberto (1996-1998, 15 kamper for Real Madrid) 

Hentet som en relativt ung brasiliansk landslagsspiller, oppholdet ble kort på grunn av landslagsambisjoner med Brasil og et brennende ønske om å være med i VM 1998. Med på gode årganger i Bayer Leverkusen og Bayern München, hovedsaklig på midtbanen. Det endte med en 86 landskamper for Brasil og en pen ansamling pokaler.

Defensiv midtbane: Clarence Seedorf (1996-1999, 121 kamper for Real Madrid)

Evighetsmaskin, med trykk på maskin. Lårmuskulatur som kunne få selv Roberto Carlos virke spedbygd. Viktig spiller de tre første årene i Madrid, før spilletiden avtok og Real Madrid etter hvert så seg om etter frisk kapital. Turen gikk videre til Inter Milan, før han få år senere endte opp i AC Milan og ble en klubblegende. Vant alt som kunne vinnes på klubbnivå, opptil flere ganger. Under andre omstendigheter hadde det fort blitt 10 år i Real Madrid og ikke AC Milan.

Defensiv midtbane: Esteban Cambiasso (2002-2004, 41 kamper for Real Madrid) 

Et allsidig rivjern på midten, litt som en sveitsisk lommekniv. Opprinnelig en del av ungdoms akademiet, før han dro hjem til Argentina i en treårs periode. På fulgt av en ny periode i Real Madrid hvor det ble en hel del kamper og titler de neste par årene. Gikk gratis til Inter i 2004, og ble en del av samme gode Inter-årgang som tidligere nevnte Samuel. I Real Madrid fikk spillere som Thomas Gravesen og Pablo García muligheten i årene etter.

Offensiv midtbane venstre: Antonio Cassano (2005-2007, 19 kamper for Real Madrid) 

En av fotballhistoriens mest uforløste potensiale. Sulten på sportslig suksess var fraværende, mens appetitten på gourmet mat og undertøysmodeller umettelig. Et guds benådet talent med en personlighet ute av kontroll. Tok seg etter hvert sammen og utrettet mye i Sampdoria, AC Milan og Inter Milan i årene som kom. Tidvis også en bidragsyter for det italienske landslaget. Humørspiller av rang.

Offensiv midtbane høyre: Kaká (2009-2013, 85 kamper for Real Madrid) 

Et driv med ballen få spillere opp gjennom historien forunt, før Messi og Ronaldo var det Kaká. Kom med en høy overgangssum og høye forventninger i ‘’ «galácticos II’’ prosjektet. Teknisk vidunderlig, majestetisk og målfarlig, blant sin tids mest komplette offensive midtbanespillere. Var fylt 28 år når han signerte for Real Madrid, ble dessverre plaget mye med skader under sitt opphold. Det ble med glimtvis storhet, beklageligvis var velmaktsdagene lagt igjen i Milano.

Trequartista: Gheorghe Hagi (1990-1992, 64 kamper for Real Madrid)

Karpatenes Maradona, VM-legende og kult-helt. Mest kjent for sine bragder med det rumenske landslaget og sine opphold i Steaua og Galatasaray.  Det ble med to sesonger i Real Madrid, en god og en dårlig. Fant seg aldri helt til rette i Madrid og har uttalt at hans skjebne aldri lå i Real Madrid. Dro videre i en obskur overgang til Brescia i bunnen av Serie A, før ferden førte ham videre til Barcelona og etter hvert til Galatasaray. Kledde nok best å være en stor fisk i et lite vann.

Spiss: Michael Owen (2004-2005, 36 kamper for Real Madrid) 

Tenåringsfenomen som tok verden med storm. Ble etter hvert også en Liverpool-legende, selv om han tilsmusset det med en overgang til Manchester United på et senere tidspunkt i karrièren. Rask, teknisk og formidable avslutningferdigheter. Owen gjorde sakene på banen bra den første sesongen, men trivselen og savnet etter livet i England ble enden på visen. Nå hører det med til historien at han, kone og barn ble boende på hotell de første seks månedene i klubben.  Ut dro Owen og inn kom Robinho. I årene etter Spania oppholdet ødela skader mye av karrièren til det som en gang ble kåret til verdens beste fotballspiller.

Som flere av historiene viser så er det mange faktorer og tilfeldigheter som spiller inn på hvor suksessfull Real Madrid karrièren til slutt blir, og med klubbens rekrutteringspolitikk de siste årene vill vi få langt flere tilfeller av slike spillere i årene som kommer.

Legg inn en kommentar