Michael Tholstrups spesialer

Hva skjuler seg i gruppe B?

Gruppene i Champions League er klare. Real Madrid havnet i gruppe B, hvor de får motstandere som Shakhtar Donetsk, Inter og Borussia Mönchengladbach. Vi tar en nærmere titt på motstanderne.

Gruppene til Champions League sesongen 2020/21 er klare, og UEFA har sluppet de aktuelle datoene for oppgjørene. Som så mange ganger tidligere så er det tirsdager og onsdager som er kampdager, hvor to blir i oktober (20/21 og 27/28), to i november (3/4 og 24/25) og to i desember (1/2 og 8/9), Det vil si at vi får tre uker på rad med Champions League-fotball to ganger i løpet av høsten, som igjen betyr at det blir dobbelt-oppgjør mellom lagene i gruppespillet.

Torsdag kveld ble det klart at Real Madrid havnet i gruppe med Shakhtar Donetsk, Inter og Borussia Mönchengladbach. Det er dermed duket for ukrainsk, italiensk og tysk motstand for Los Blancos i den aller beste turneringen for klubblag. Men hvem er det egentlig de kongelige fra Madrid skal opp mot? Hvem er deres gode spillere, og hvordan er deres sjanser mot Real Madrid? Dette skal vi se nærmere på nå!

Shakhtar Donetsk

De kvalifiserte seg til turneringen ved å vinne den Ukrainske ligaen kalt FavBet League forrige sesong. Luken ned til Dynamo Kiev på andreplass var hele femten poeng, og de fullførte sesongen med seier i 19 av 22 kamper, to uavgjorte og kun et tap. Ikke bare vant de ligaen, men de hadde også spilleren som scoret flest mål på deres lag, nemlig Júnior Moraes som scoret hele 18 mål på 19 kamper. I tillegg til Moraes så hadde de kantspillerne Taison og Marlos som begge scoret ni hver.

DUELL: Cristiano Ronaldo i duell med en Shakhtar-spiller sist lagene møttes til dyst.

De bet også relativt greit fra seg i Champions League hvor de havnet på tredjeplass i gruppen med seks poeng, kun et bak Atalanta på andre. Turen gikk videre til Europa League hvor de sendte ut Benfica, Wolfsburg og Basel på overbevisende måte før de måtte gi tapt for Inter i semifinalen med hele 5-0 i sekken. Moraes og Patrick var spillerne som utmerket seg i Europa League, og scoret flest ganger.

Storlaget fra Ukraina spiller 4-2-3-1 nesten uansett hvilken motstander de møter, og kan skape uro for de fleste lag med sine offensive kvaliteter. Spillere som Konoplyanka, Júnior Moraes, Marlos, Alan Patrick og Taison er spillerne som utgjør de fremre rekker, og de kan alle skape vanskeligheter for ethvert lag på en god dag. Defensivt er det omsider lenger mellom de gode spillerne, hvor det er en miks av brasilianere og ukrainere, både unge og gamle som utgjør rekkene. I mål har de rutinerte Pyatov, i tillegg til talentfulle Trubin på 19 år som har blitt foretrukket så langt denne sesongen.

IGJEN: Luka Modric var med sist lagene møttes til dyst, og er igjen klar for å møte laget fra Ukraina.

Shakhtar Donetsk er ikke et lag som kommer til å gå ut for å dominere mot Real Madrid. De kommer til å vente på de gode sjansene, og når de først kommer vil de angripe hurtig. Taison og Marlos er begge hurtige og tekniske spillere som vil gjøre deres ytterste for å plage Mendy og Carvajal, mens Patrick både er god til å legge opp og samtidig være på rett sted til rett tid som offensiv midtbanespiller. Helt fremme har de en brasse som tar vare på mulighetene sine i Júnior Moraes, så forsvaret må være på vakt.

Når dette er sagt så vil ikke Shakhtar Donetsk være et lag det vil være umulig for Real Madrid å bryte ned. Både ved å forflytte ballen når det ukrainske laget forsvarer seg dypt, og på overganger når kantspillerne eller midtbanespillerne mister ballen. Klarer Mendy og Carvajal å demme opp for kantspillerne så vil Real Madrid få mange enkle gjenvinninger, og det er noe som kan føre til enkle overganger og muligens enkle mål. Det bør bli seier i begge oppgjør mot Shakhtar, men ingenting er garantert i Champions League.

Inter

Historien til storlaget fra Milano kjenner nok de fleste til, men for de som ikke gjør så er dette et lag som har vunnet Champions League tre ganger tidligere. Sist de vant var 2009/10 hvor José Mourinho ledet de til hele veien til topps. Siden den tid har det vært en rekke tøffe år for Il Nerazzurri, hvor de i hjemlig liga har havnet på alt fra 2.plass til 9.plass, og enkelte år kvalifiserte de seg ikke en gang til de europeiske turneringene.

TILBAKEBLIKK: Vi tar dypdykk tilbake til Real Madrid slo Inter 0-3.

I fjor fikk de omsider en stor opptur hvor de havnet et poeng bak Juventus i Serie A, og med det kvalifiserte seg direkte til Champions League. Ikke bare havnet de et poeng bak Juventus, men de scoret også nest flest mål i ligaen og hadde nest best målforskjell med 45+ mål, kun bak Atalanta i begge kategorier. Defensivt var de laget som slapp inn færreste mål med sine 36 innslupne på 38 kamper. Dette kommer av Conte sin defensive organisering med tre midtstoppere og ving-backer som hjelper til.

De havnet på tredjeplass i gruppespillet i Champions League forrige sesong, bak Barcelona og Borussia Dortmund, hvilket sendte de til Europa League. Der tok de seg hele veien til finalen, hvor de sendte ut Ludogorets, Getafe, Bayer Leverkusen, og Shakhtar Donetsk på veien. I finalen ble omsider Sevilla for sterke, hvor de blå og sorte tapte 3-2. I tiden etter tapet for det spanske laget verset ryktene om at Conte sin tid i klubben var ferdig, men med to andreplasser fikk manageren fornyet tillit.

REDDER: Kiko Casilla voktet buret sist lagene møttes, og her redder han trygt og godt.

Inter spiller nesten uten unntak 3-4-1-2 eller 3-5-2 om du vil. Helt bakerst finne vi klubb-legende Handanovic som fortsatt holder høyt nivå den dag i dag. Foran han varierer de mellom å bruke D’Ambrosio, Bastoni, de Vrij, Skriniar og Kolarov, hvor tapet av Godin sin erfaring kan bli savnet. Ving-backene bekles av Hakimi, Young, og Perisic, hvor spesielt anskaffelsen av Hakimi har vært viktig. Sentralt varierer de mellom Gagliardini, Sensi, Barella, Vidal, Brozovic og Eriksen, hvor de har spillere for ulike motstandere og ulike spillestiler. Fremst på banen har de to solide angripere i Lukaku og Martinez, mens Sánchez vil fungere som back-up.

Under Antonio Conte tar Inter den defensive organiseringen på alvor, og de skal minimum forsvare med fem spillere til enhver tid, tre midtstoppere og to ving-backer. Dette fører til at de er vanskelige å bryte ned når de ligger defensivt, og en miks av hurtige overganger og dødballer vil være nøkkelen. Fremover har de to angripere som ligger sentralt med en spiller bak de for å fore de med baller. Det vil være viktig med et kompakt midtforsvar, og i tillegg må backene ha kontroll på ving-backene på utsiden. Det kommer til å bli to tøffe kamper, hvor Real Madrid med høy sannsynlighet kommer til å avgi poeng minimum en gang.

FEIRING: Her feirer Real Madrid etter å ha scoret mot Inter.

Borussia Mönchengladbach

Laget fra vest i Tyskland har i en årrekke vært i diskusjonen om å være det fjerde eller femte beste laget i Bundesliga. Til tross for at de jevnlig har prestert solide resultater i senere år så kom deres storhetstid på 1970-tallet, hvor de blant annet tok seg til finalen i Champions League 1976/77, kun slått av Liverpool. De vant ligaen fem ganger i løpet av 70-tallet, og samtidig løftet de UEFA Cupen to ganger, hvilket uten tvil gjør 70-tallet til deres mest vellykkede periode noensinne.

KLUBBYTTE: Vi har ikke mye i arkivet fra denne motstanderen, men her ser dere tidligere Borussia Mönchengladbach-spiller Stielike score mot Barcelona.

Forrige sesong endte de på fjerdeplass i Bundesliga, og de har nå kvalifisert seg for spill i Champions League denne sesongen. De havnet kun et poeng bak Leipzig på tredje, og fire poeng bak Borussia Dortmund på andreplass, samtidig som de hadde to poeng ned til Bayer Leverkusen på femteplass. Die Fohlen scoret fjerde mest, slapp inn tredje færrest mål og hadde fjerde beste målforskjell i Bundesligaen, mens i Europa League klarte de ikke en gang å komme til sluttspillet.

Borussia Mönchengladbach varierer mellom ulike formasjoner, hvor de kan stille opp både med en tre-backslinje og en fire-backslinje. Formasjonene de går ut ifra er enten 3-4-3 eller 4-2-3-1, hvilket vil si at Marco Rose på sett og vis vil inkludere kantspillere i laget sitt. Dette kommer både av at hans beste spiller er ving i Thuram, samt at han ønsker mange spillere inkludert når de angriper.

Laget er mer enn mindre likt fra i fjor, med unntak av et par signeringer hvor Hannes Wolf er den mest nevneverdige. Bakerste har de rutinerte Sommer som har prestert jevnt de siste årene. I forsvar varierer de mellom Wendt, Lainer, Bensebaini, Ginter og Elvedi, avhengig av hvilken formasjon de stiller med. Sentralt på midten bruker de som oftest Kramer og Neuhaus, mens den frem trioen på midten består av Hofmann, Stindl, og Thuram. Helst fremst stiller de alltid med Plea, så frem han ikke er skadet.

Det tyske laget er kjent for sitt høye press, og de ønsker å vinne ballen høyt i banen. Dette fordi det er kortere vei til mål, og at de kan overbefolke motstanderne sitt forsvar. Plea og Thuram er de to viktigste brikkene, hvor begge scorer mye og er delaktig i oppbyggingen. Plea er en smart måltyv, mens Thuram er hurtig og sterk, pluss at han scorer må. De angriper hurtig, bak forsvaret med gode løp, og er effektive. Defensivt sliter de noe mer, og de gir ofte fra seg store rom. Dette gjør at Real Madrid kan når de gjenvinner ball sette fart inn bak, og spesielt en spiller som Vinícius Júnior kan gjøre stor skade på tyskerne. Det forventes seier i begge oppgjør for Real Madrid.

Spådom

Jeg tror personlig at dette blir en gruppe med flere jevne kamper, hvor alle kan overraske og samtidig skuffe, og jeg vil kalle det for en «vanskelig lett grupp». For de som ikke skjønner hvor jeg vil med det så kunne man trukket tøffere lag i flere av puljene, samtidig som at Inter og Borussia Mönchengladbach er sterke fra hver sin pulje. Shakhtar er et wildcard, hvor man aldri helt vet hva man får, og av den grunn blir gruppen noe åpen.

Spådommen blir at Real Madrid vinner gruppa, hvor de vinner fire kamper, spiller en uavgjort og taper en kamp. Bak de følger Inter som vinner tre, spiller uavgjort en og taper to. De to siste plassene er veldig vanskelige å spå, men jeg tror faktisk Shakhtar Donetsk tar 3.plassen, grunnet deres evne til å angripe i bakrom, som kommer godt med mot den tyske motstanderen. Derfor ender altså Borussia Mönchengladbach sist, og tabellen blir noe som dette uten å finregne på poengene:

  1. Real Madrid 13 poeng
  2. Inter 10 poeng
  3. Shakhtar Donetsk 7 poeng
  4. Borussia Mönchengladbach 4 poeng

Hva tror du om gruppe B i Champions League?

Legg inn en kommentar