William Gromstads spesialer

Hva skjer når Alaba kommer til Madrid?

To ganger Champions League-mester David Alaba har signert for Real Madrid. Hvordan passer østerrikeren inn i laget?

Real Madrid skal ha enorme økonomiske problemer, men til tross for det har David Alaba  fått en kontrakt verdt 12 millioner euro hvert år i fem år. I tillegg rapporterer BILD at spilleren, agenten hans, og faren hans får utbetalt 20 millioner. Selv om Real Madrid tilsynelatende er uten penger, har de altså brukt enorme summer på å signere en spiller «gratis» fra Bayern München. Hvorfor?

Østerrikeren er på sitt beste en av de aller beste venstrebackene/stopperne i verden, men dersom han ikke når sitt ventede nivå, blir kontrakten et stort hinder for Real Madrids utvikling, på lik linje som at Hazard og Bale utgjør to store problemer i dag. Derfor må det være gode grunner til at Real Madrid signerte han. Det åpenbare svaret er at han er en allsidig spiller som mestrer flere posisjoner Real ikke har god nok dekning i. Klubben står potensielt i fare for å miste Ramos og/eller Varane, og signeringen av Alaba gir klubben en forsikring dersom det skulle skje.

Selv om de fleste ryktene rundt Real Madrid handler om Kylian Mbappé, har nok mye av praten innad i klubben vært om hvordan forsvaret skal se ut etter Sergio Ramos, og eventuelt Varane. Sånn sett virker det som Real har gjort en god signering. Samtidig kan man lure på hvem de faktisk var i budkrig med, siden ikke mange klubber kan tilby en slik kontrakt, enten på grunn av økonomi eller at de ikke har bruk for en slik spiller. Et meget interessant aspekt ved dette er hva som skjer hvis både Ramos og Varane blir i klubben. Det virker lite sannsynlig etter Alaba signerte, men det kan skje.

Da vil Sergio Ramos fortsatt ha høy lønn, og det er mulig at Varane også ønsker høyere lønn. Dermed vil lønnsstrukturen i Real Madrid bli svært presset. Det er heller ikke sikkert at Alaba kan forvente en plass i startelleveren i dette scenarioet, ettersom Carvajal, Ramos, Varane, og Casemiro har vært faste i årevis, og Mendy trolig vil bli foretrukket fremfor østerrikeren. Som vi har sett denne sesongen, kommer det mer enn nok skader til at han ville fått spilletid uansett, og det kan hende Real Madrids sesong hadde sett helt annerledes ut hvis han allerede var signert i fjor sommer. Trenerskiftet i Real Madrid kan også spille inn her. Hvis Conte ansettes, kan Alaba bli uvurderlig i en trebackslinje eller som en vingback.

(Saken fortsetter under bildet)

KAPTEIN: Alaba er en ledeskikkelse, og får bære kapteinsbindet for landet sitt.

Allerede før Alaba entrer sin første Real Madrid-trening, kan det hende lønnen blir problematisk, for hvordan kan klubbledelsen rettferdiggjøre at Alaba allerede tjener mer enn Varane? Franskmannen er en av de beste stopperne klubben har sett på lenge, verdensmester, og like gammel som Alaba, men likevel er han langt unna en lignende lønn. Hvis han velger å bli, er det ikke utenkelig at han krever like høy lønn, noe som igjen presser budsjettet ytterligere. Klubben kan også pitche det annerledes, og si at hvis Varane venter til 2022 vil lønningene til både Marcelo og Bale være borte, og da kan klubben tilby han den lønnen han fortjener. Alaba vil i tillegg hjelpe Varane i perioden etter Ramos er ferdig i klubben.

Det er vanskelig å ha riktig mengde dekning i alle posisjonene på banen. For mange gode spillere gjør det vanskelig å tilby nok spilletid, men for få gjør laget skadeutsatt. Her virker signeringen strålende, og Alaba forbedrer trolig laget både på trening og i kamp. Sannsynligvis er han i klubben etter at Ramos, Nacho, Marcelo, og Odriozola er ferdige, og da blir han enda mer nyttig.

Selv om lønnen har fått mye fokus, kommer han med et fantastisk sportslig bidrag. Allsidigheten er selvfølgelig viktig, men det er nivået hans som er selve grunnen til at han ble signert. En back/stopper/midtbane høres kanskje defensiv ut, men Alaba er alt annet enn defensiv, selv om han mestrer den delen av spiller også. Under Guardiola begynte venstrebackene å flytte seg sentralt i banen i oppspillsfasen, noe som passet Alaba perfekt. Dette gjorde Zidane i år, så østerrikerens bidrar kommer nok godt med også i sesongene som kommer.

OFFENSIV: Selv om Alaba oftest spiller i forsvaret, bidrar han stort offensivt.

Fra ulike posisjoner har Alaba vært utrolig viktig for Bayern München. Han vet når han skal ta med seg ballen, og er generelt god til å vurdere hvor høy risiko som skal tas i ulike situasjoner. Real Madrid slet noe voldsomt med å skape sjanser i år, men Alaba var den spilleren i Bundesliga som slo flest pasninger inn i siste tredjedel av banen denne sesongen. Forrige sesong var han den spilleren som avanserte flest meter med ball i ligaen. Dette er deler av spillet Real virkelig har forbedringspotensiale.

Bayern-fansen vet nok at de mistet en særdeles god spiller, samtidig som de forstår at lønnskravene var for høye. Denne signeringer alene gjør ikke umiddelbart Real Madrid til favoritter i neste sesongs Champions League, men det er sannsynligvis en veldig god start. Laget får inn en leder samme sommer som de kanskje mister lederen sin. Hansi Flick sa at «Alaba er en spiller som leder backfireren og alltid gir instrukser til lagkameratene sine. Han tar initiativet, tar ledelsen, og du kan høre ham snakke til de andre spillerne. Han er simpelthen er veldig intelligent spiller, og utviklingen hans som stopper har vært fenomenal. Han har alt en stopper trenger.» Joshua Kimmich legger til at han synes David Alaba er en av verdens beste venstrebacker. Det virker som Real Madrid har startet sommeren med en imponerende signering.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.