Mats Hermansens spesialer

Gammelt dynasti mot nye penger

Real Madrid kastet regelrett PSG ut av Champions League denne uken og den gamle talen gjentar seg. Du kan ikke kjøpe deg suksess, selv med de hotteste spillerne i troppen.

Real Madrid mot PSG er kanskje det beste eksempelet på den moderne fotballen. Real Madrid representerer en lang historie med tradisjonell klubbstruktur. Klubben styres av fansen og inntektene kommer kun fra omsetningen til klubben. Det er suksessen på banen som definerer størrelsen på lommeboka, ikke hva eierne har å rutte med. PSG er stikk motsatt. Sammen med Chelsea og Manchester City, er PSG i en eksklusiv klubb. PSG har ikke en lang historie med suksess og en gigantisk fanbase verden over. PSG fikk et kraftig spark oppover etter oppkjøpet i 2011 og har bare fortsatt siden. Men penger kan tydeligvis ikke kjøpe alt.

PSG var opprinnelig opprettet som en faneid klubb, med 20 000 medlemmer, men siden 1973 har klubben vært i privat eie. De siste eierne, Qatar Sports Investments (QSI), er også de som har satt det hardeste støtet. Det er vel ingen fra min generasjon, født på 90-tallet, som husker PSG fra barndommen? Man husker kanskje så vidt Ronaldinho sin periode der, men ikke mer. Mens det var Lyon og Marseille som dominerte klubbfotballen i Frankrike tidligere, har nå PSG tatt helt over. De har også i de siste årene blitt anerkjent blant de aller største klubbene i verden og den yngre generasjonen kaster seg på. I min tid så man barn med Manchester United og Real Madrid drakter, nå ser man unge supportere med PSG og City trøyer. To klubber som omtrent ingen kjente til for 15 år siden har blitt såkalte «houshold names». Men det er allikevel noe som mangler.

Morten Langli sa det bra etter onsdagens kamp. PSG mangler ryggrad. Selv med vinnere som Messi, Neymar og verdensmester Mbappé på laget er ikke lagmoralen der den skal være. Mens Modric jager ned Messi og løper like fort tilbake igjen, Benzema kjemper seg igjennom en liten lårstrekk mens han jobber utrettelig, krangler Neymar med Donnarumma om hvem som hadde skyld i den første Real Madrid-scoringen. PSG-sjef Al-Khelaifi går amok, visstnok, og drapstruer en Real Madrid-ansatt. Det samme skjedde mot Barcelona i 2017. PSG vinner hele 4-0 mot Barcelona i Paris og har avansementet i lomma. De taper hele 6-1 i returoppgjøret og står for det meste å klør seg i hodet over hva som skjedde. Hvor er vinnerskallene? Hvor er lederne? Tror du Benzema og Modric ville tillatt noe lignende fra lagkameratene sine? Noe slikt ville aldri skjedd en klubb som Real Madrid. Du kan gjerne kjøpe spillere, men du kjøper ikke vinnere. Vinnere skapes av klubben. De motiveres av historien og tyngden av å bære drakta. PSG-drakta veier tydeligvis ingenting. For å bruke det gamle utrryket, ingen er villig til å dø for (PSG) drakta. Noe annet ville ikke vært akseptert i Real Madrid.

Men man skal ikke ta alt fra PSG. Selvom klubben er mest kjent som en kjøpeklubb har de også satset stort på akademispillere og fått liv i fransk klubbfotballen igjen. Klubber som Real Madrid trenger «juniorer» som PSG til å holde seg på riktig nivå, selvom pengefordelingen kanskje er litt urettferdig. Men det er uansett godt å se at en tradisjonell fotballklubb som Real Madrid, som det ikke er mange igen av, fortsatt konkurrerer godt mot gigantiske lommebøker. Det er også interessant å se hvor mye Messi har forfalt siden han byttet klubb. I hans hjerte gjelder bare Barcelona og han finner ikke den samme motivasjonen i Paris-drakta. Neymar har jo tidligere gjort det klart at han egentlig ville vekk fra klubben, mens Mbappé vil etter all sannsynlighet bytte klubb til sommeren. Men for den yngre generasjonen er det annerledes. Mens jeg vokste opp med Manchester United og AC Milan, ikke minst Real Madrid, er den yngre fanbasen mest fascinert av de «nye» storhetene. Det kan vel ikke være mange 10-åringer rundt om i verden som drømmer å spille for Manchester Unitied i dag, med tanke på forfatningen klubben er i? De drømmer om PSG og City. Men per nå er det uansett det gamle dynastiet som seirer og forhåpentligvis går Los Blancos hele veien i år. Hala Madrid!

2 comments

  1. Hvor mange 10-åringer drømmer om å spille for PSG eller City, sammenlignet med 10-åringer som drømmer om å spille for Real Madrid eller Manchester United? Fint få, tenker jeg. Det vil gå i hvert fall 1 generasjon (25-30 år) å skape det som ærværdige klubber som Real Madrid, Barcelona, Manchester United og Liverpool har av fans. En 10-åring blir gjerne supporter av det den klubben de voksne rundt han har oppdratt han til. Har du en far, eller mor for den saks skyld, som er Real Madrid eller United-fan, er sjansen stor for at avkommet viderefører disse supporter-genene. Så det vil nok gå enda 20 år før at man eventuelt ser at disse 2 nevnte klubbene, PSG og City, begynner å få en fanbase av noen større mengde. Det forutsetter også at klubbene begynner å vinne titler på den internasjonale arena, noe ingen av dem så langt har klart. Så min konklusjon er at «gammelt dynasti», banker penger, ikke bare på banen, men også i popularitet i mange sesonger fremover.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.