Thomas Landrøs spesialer

Fra Cottonopolis til La capital

David Beckham, Ruud van Nistelrooy, Gabriel Heinze og Cristiano Ronaldo har en ting til felles.

I morgen kveld møtes Manchester United og Real Madrid på Old Trafford. Det kommer til å bli en spesiell kveld for spanjolenes Cristiano Ronaldo som hadde «Drømmenes teater» som sin hjemmebane fra 2003 til 2009. For fire år siden gjorde nemlig den portugisiske stjernespilleren noe som har skjedd flere ganger i historien: byttet ut regntunge Manchester med sol i Madrid.

David Beckham (2003 – 2007)

For snart 10 år siden, nærmere bestemt 4. juli 2003 bekreftet Manchester United at David Beckham var blitt Real Madrid-spiller. Det ble spekulert i at en krangel med manager Sir Alex Ferguson hadde gjort at Beckham hadde bestemt seg for å forlate de røde djevlene i Manchester. Summen Los Blancos betalte for engelskmannen skal etter ryktene ha vært 35 millioner euro. Real Madrid tjente enorme summer på draktsalget den sommeren.

David Beckham debuterte for Real Madrid mot Mallorca i Supercopa de España i 2003. Han noterte seg for sitt første mål i returkampen da han la på til 2-0 hjemme på Santiago Bernabéu. Beckham ble en del av Los Galácticos sammen med Luís Figo, Zinedine Zidane, Iker Casillas, Roberto Carlos, Ronaldo og Raúl.

I januar 2007 ble tanken på å bli nabo med Tom Cruise og Kate Moss i Los Angeles for fristende, og han dro til USA og Los Angeles Galaxy – en klubb Real Madrid har spilt flere treningskamper mot de siste sesongene.

Ruud van Nistelrooy (2006 – 2010)

Tre år senere finner vi nestemann som dro fra Manchester til Madrid. Ruud van Nistelrooy ble hentet til Manchester United i 2001 fra PSV Eindhoven. På de fem årene han fikk på Old Trafford fikk han 219 kamper og scoret 150 mål. Og det var nettopp nederlenderens øye for mål som gjorde at Real Madrid kom på banen i 2006. I juli 2006 bekreftet Manchester Uniteds manager, Sir Alex Ferguson, at van Nistelrooy ønsket å forlate klubben. Og to uker senere signerte han en treårskontrakt med Los Merengues.

Og evnen til å sette ballen i mål tok han med seg på flyet til Spania. I den andre seriekampen i La Liga 2006/07 scoret han hattrick mot Levante. Samme sesong vant han Pichichi-troféet i den spanske ligaen med 25 mål på 37 kamper, og han endte opp som Real Madrids toppscorer med 33 mål totalt.

Ruud van Nistelrooy forlot Real Madrid som 34-åring i 2010, og dro videre til Tyskland og Hamburger SV. Til sammen fikk han 64 mål på 96 kamper for de hvitkledde fra Madrid.

Gabriel Heinze (2007 – 2009)

Argentineren Gabriel Iván Heinze kom til Manchester United sommeren 2004 fra Paris Saint-Germain. På tre år klarte han å få 99 kamper for det franske hovedstadslaget. I debuten for Manchester United noterte han seg på scoringslista i 2-2-kampen mot Bolton på Reebok stadium. Sommeren 2007 derimot hadde Sir Alex Ferguson fått nok av Gabriel Heinze som tidligere i sesongen hadde krevd overgang til Liverpool. Grunnen til gnissningene mellom han og Ferguson var mangel på spilletid. I august 2007 ble han hentet av Real Madrid og ble med det den tredje spilleren som har gått fra Manchester United til Madrid. Det er verdt å nevne at mannen fra Crespo i Argentina i ettertid angrer på måten han forlot United på.

I sin første sesong på Estádio Santiago Bernabéu fikk han 20 ligakamper, mens i sin andre sesong fikk mer spilletid. I løpet av de to årene som Real Madrid-spiller vant han kun den spanske supercupen i 2008. I 2009 valgte han å dra tilbake til Frankrike og til Marseille. Heinze fikk 58 kamper for Real Madrid.

Cristiano Ronaldo (2009 – 2018)

Cristiano Ronaldo er den hittil siste spilleren som har dratt fra Manchester United til Real Madrid. Ryktene om en mulig overgang hadde pågått lenge, og Ronaldo uttrykte selv et ønske om å spille for sin favorittklubb: Real Madrid. I juli 2009 godtok endelig Manchester United et bud på ufattelige 93 millioner euro. Med den overgangssummen ble han også tidenes dyreste fotballspiller, en liste han topper også fire år etterpå. Etter seks år, 292 kamper og 118 mål satte han seg på flyet til Spanias hovedstad.

Ronaldo ble tatt imot av et fullsatt Santiago Bernabéu som alle hadde møtt opp for å se klubbens nye investering med egne øyne. Og det tok ikke lang tid før fansens nye favoritt ga de noe å juble for. Allerede den første sesongen scorte han 33 mål på 35 kamper, og siden den gang har tallene bare økt. 53 mål i 2010/11, 60 mål i 2011/12 og foreløpig denne sesongen står han med 39 mål på 40 kamper. Han viste storspill i Manchester United, men overgangen fra engelsk football til spansk fútbol har ikke satt en stopper for Cristianos enorme prestasjoner. I skrivende øyeblikk har han scoret 185 mål for Real Madrid på 184 kamper – det gir over ett mål i snitt per kamp!

Portugiseren kommer nok til å gi Madridistas gåsehud mange ganger i tiden fremover, og kanskje allerede i morgen mot sin gamle klubb på Old Trafford vil han vise hvorfor Real Madrid gravde dypere i pengebingen enn de noensinne har gjort.

Skrevet av Thomas Landrø. 

Legg inn en kommentar