Retroartikler

Satte sitt fotavtrykk i fotballverden

Laurie Cunningham gjorde det ingen andre hadde gjort før ham.

Det er mange spillere som har hatt en stor betydning for fotballen. Én av de store er Laurie Cunningham. Den engelske vingen spilte for blant annet Real Madrid og Manchester United. Cunningham var mørkhudet. Hudfargen hadde satt en stopper for tidligere fotballspillere. Det var engelskmannen som til slutt sprengte alle grenser.

The Three Degrees

Laurie vokste opp i Holloway, nordlige London. Han var sønn av en tidligere jamaikansk veddeløps jockey. Laurie Cunningham startet sin profesjonelle fotballkarriere i Leyton Orient. Det gikk tre år før West Bromwich Albion åpnet øynene for den mørke vingen og signert han i 1977. Her gjorde han braksuksess og sammen med sine svarte lagkamerater Brendon Batson og Cyrille Regis dannet han «The Three Degrees».

Samme år som overgangen til West Brom, debuterte Cunningham for Englands U21-lag. Han ble med dette den første svarte spilleren til å spille for det engelske U21-landslaget. To år etter, i 1979 fikk han prøve seg for Englands landslag. Der ble han også den første svarte spilleren.

Tiden i den spanske hovedstaden

Det var sommeren 1979 han ble listet opp i historiebøkene. En overgang til spanske Real Madrid var en realitet. Dette var Los Blancos første mørke spiller og britiske spiller. Det har i senere tid blitt sett på som en milepæl for Real Madrid.

Cunninghams start i Real Madrid var feilfri. I Lauries første kamp for de hvite scoret han to mål og hadde én assist mot Valencia. Kampen endte 3-1. Samme sesong scoret han også et viktig mål mot Barcelona og var en stor bidragsyter til en 2-0 seier på Camp Nou.

Noen år senere begynte engelskmannen med sine kontroversielle hendelser. Han gikk på disko når han hadde en brekt en tå, som medførte til at det tok mye lengere tid før han var klar for spill. De spanske mediene påstod at Cunningham var mer interessert i sine hobbyer som kunst, arkitektur og diskodansing, enn å spille fotball for Real Madrid.

Her er Laurie i en hodeduell mot forsvaret til Liverpool, i Europa Cup finalen i 1981. (Foto: Bob Thomas)

Frem og tilbake

Den kongelige klubben gikk til slutt lei av Lauries spillopper og briten fikk et låneopphold i Manchester United. Her ble han gjenforent med hans gamle trener fra West Brom, Roy Atkinson. Til tross for hans bekjentskap med treneren, fikk ikke Laurie mye spilletid. Oppholdet endte med fem kamper og ett mål for Manchester-laget. Sesongen etter valgte Real Madrid-ledelsen å låne ham ut på nytt. Denne gangen til Sporting Gijón. Her gikk det mye bedre, og ble en nøkkelperson for Gijón dette året.

Laurie Cunningham sa farvel til verden, da han tragisk døde i en bilulykke i Madrid 15 juli 1989. Mannen som var et idol for alle mørkhudede engelskmenn, var nå borte. Det eneste som var igjen, er minne av mange historiske øyeblikk.

Skrevet av Andreas Taraldsen.

Legg inn en kommentar