Harald Natviks spesialer

Fotball i Galícia

På fredag er det klart for Derbi de Gallego i Galícia mellom Deportivo og Celta Vigo. Harald Natvik kommenterer.

Våren og sommeren 2012 ble en gledens dag for fotballen i Galicia da både Celta Vigo og Deportivo la Coruña rykket opp igjen til La Liga, men ett år senere ligger de begge to under streken og står i fare for nedrykk. Med bare elleve kamper ser det spesielt stygt ut for Deportivo med ni poeng opp til trygg plass, men også Celta Vigo er på vei til å merke at avstanden opp til fornyet kontrakt med La Liga blir større. Sist helg møtte de to klubbene fra Galícia Real Madrid og Barcelona. Det endte i 0 poeng.

Fredag møter de hverandre – da blir poengene endelig igjen i Galícia.

Deportivo la Coruña tilbrakte store deler av 1980-tallet i Segunda División, men under Arsenio Iglesias ledelse gikk Depor opp igjen til La Liga i 1991. Deportivo holdt på å rykke ned igjen i deres første sesong igjen i toppdivisjonen, men så skulle Deportivo virkelig få oppleve suksess.

Deportivo feirer Copa del Rey gull mot Real Madrid på Bernabéu i 2002

Årene fra 1992 til 1995 ble fantastiske år for Deportivo under Arsenio Iglesias ledelse. Deportivo endte på 3.plass i 1993, og 2.plass både i 1994 og 1995. Mirakelmannen fra Arteixo utenfor La Coruña hadde selv spilt flere sesonger i Deportivo la Coruña og hadde trent klubben på 70-tallet i et par sesonger, samt i noen sesonger på 80-tallet. Dette var mannen som klubben hele veien gikk tilbake til og på 90-tallet løsnet det.

Arsenio Iglesias – O Raposo de Arteixo (reven fra Arteixo) – bestemte seg som 65 åring å gi seg som trener. 1994/1995 sesongen var over. Han hadde ledet Deportivo til 2.plass i La Liga og seier i Copa del Rey. Han hadde da vært en del av den spanske fotballfamilien siden 1950-tallet og en stor del av Deportivo sin historie. i 1995 ga han seg som trener, men gjorde et par korte vikariat i Real Madrid i 1996 og var også sjef for det galiciske «landslaget» i tre år på 2000-tallet.

Den nye gyldne perioden for Deportivo var fra 1998 til 2004. I årene som fylgte Iglesias karriereslutt hadde Deportivo prøvd seg med både John Toshack og Carlos Alberto Silva som sjef, men det var i 1998 Deportivo fikk en ny trenerlegende. Denne mannen var selvsagt Javier Irureta. Baskeren fra Irún var en ok fotballspiller for både Atlético Madrid og Athletic Bilbao fra slutten av 60-tallet opp til slutten av 70-tallet, men det var som sjef for Super-Depor fra 1998 til 2005 han virkelig fikk sitt navn.

Før jeg tar for meg Super Depor er det verdt å nevne at Javier Irureta er den eneste treneren som har trent både Celta Vigo og Deportivo i Galicia, samt Athletic Bilbao og Sociedad. Altså de to største rivalene både i Galicia og i Baskerland.

Under Javier Irureta sin ledelse tok Deportivo la Coruña sin første (og eneste) La Liga tittel (1999/2000) og han førte dem også til kvartfinaler i Champions League i 2001 og 2002, samt en semifinale i Europa i 2004. Deportivo endte på topp3 i Spania i fem strake sesonger fra 2000 til 2004. Deportivo ble bare kjent som Super-Depor i Spania og i Europa. Dette var ikke takket være titler, men på grunn av deres attraktive fotball og mange profiler på banen.

Av disse profilene kan man nevne spillere som Bebeto, Rivaldo, Mauro Silva, Diego Tristán, Albert Luque, Fran og den største av dem alle: Juan Carlos Valerón. Mannen som Atlético Madrid ikke klarte å beholde etter nedrykket i 2000. Mannen som siden har spilt snart 400 ligakamper for Deportivo og som vil gå inn i historiebøkene som den største legenden på banen for Super-Depor.

Årene etter 2004 ble magre for Deportivo og en 8.plass i ligaen førte til at Javier Irureta forsvant og inn kom først Joaquín Caparrós og så Miguel Angel Lotina. I 2011 skjedde det som ikke burde skje, men som vel måtte skje med en liten klubb fra Galicia med en del økonomiske problemer: nedrykket var et faktum – ca 20 år etter opprykket.

For å komme tilbake til starten: våren 2012 var det opprykksfest på Riazor, men nå ett år senere ligger Deportivo på 20.plass i La Liga og virker fortapte. Deportivo er den eneste klubben uten seiere på bortebane i år og står bare med tre seiere totalt sett etter 27 kamper. Det er ni poeng opp til trygg plass og noe må skje for at Deportivo ikke nok en gang må ta den tunge turen ned igjen i 2.div.

Spørsmålet er om de får følge av sin rival Celta Vigo?

Celta Vigo er nede på en 19.plass og tapte forrige helg mot Real Madrid i Vigo. Abel Resino ble hentet inn som sjef 22.januar for å redde klubben, men enn så lenge virker det vanskelig. Fra slutten av 90-tallet frem til midten av 2000-tallet var Celta Vigo med i toppen av Spania, akkurat som sin erkerival Deportivo. Celta Vigo endte på topp7 i seks strake sesonger fra 1998 til 2003, men så gikk det virkelig gale.

Celta sin legendariske duo; Valery Karpin og Alexandr Mostovoi

De fleste som fulgte spansk fotball på tidlig 2000-tallet vil muligens huske det året Celta Vigo tok en «Atlético» – en knallsesong etterfulgt av nedrykk og fiasko. Det kan her nevnes at Villarreal ti år senere skulle gjenta dette. Celta Vigo tok en sterk 4.plass i 2003 og spilte i sluttspillet i Champions League våren 2004. Alt virket jo strålende, bortsett i fra én ting: Celta Vigo lå på nedrykk.

Hvordan var det mulig når klubben hadde endt på 4.plass året før og var videre i Europa?

Víctor Fernández hadde hatt mye suksess med Celta Vigo fra 1998 til 2002, men med Miguel Angel Lotina (ja, han som trente Deportivo noen år senere…) gikk det videre opp og så rett ned….Lotina fikk sparken januar 2004 til tross for suksess i ligaen året før og avensement i Europa, men klubben hadde blitt virkelig redd for nedrykkspøkelset. Inn kom serberen Radomir Antic og han ble i jobben i to måneder. Celta slet fremdeles i ligaen og ble slått ut av Arsenal i Europa. Så var det Ramón Carnero sin tur (who) og adiós La Liga. Celta rykket ned og har siden slitt.

Det må her nevnes at Celta Vigo faktisk rykket rett opp igjen i 2005, men rykket så ned igjen i 2007 – også denne gangen etter en god sesong året før (overraskende 6.plass). Så fulgte et par katastrofale sesonger i Segunda División hvor Celta Vigo var på nippet til å rykke ned til 3.div.

I juli 2010 ble Paco Herrera ansatt som sjef i Vigo. Det hadde da vært ti trenere i klubben på åtte år og til stadighet kaos. Årene etter Víctor Fernández hadde vært kaotiske, men Celta Vigo skulle nå endelig få noen år med suksess etterfulgt av suksess (før suppen gjentok seg…).

Paco Herrera førte Celta Vigo til en solid 6.plass i hans første sesong i 2.div og sendte dem så opp til La Liga (2.plass) i 2011/2012. Celta Vigo hadde beholdt en trener for tredje året på rad og opplevd suksess. Celta var endelig oppe igjen i La Liga etter fem år i 2.div, men årets sesong har vært en fiasko.

Celta har vært spesielt elendige på bortebane (i likhet med deres rivaler Deportivo). 1 – 1 – 12 er den grusomme statistikken; fire poeng på fjorten kamper. Paco Herrera? Han fikk sparken i februar og Abel Resino er som kjent kommet inn for å reddet skipet våren 2013. Han og Vadim Demidov. Dette hjalp lite mot Real Madrid i Vigo i helgen.

Deportivo var kjent for perioder med stabilitet og trenere som fikk bli lenge i jobben sin. I Celta Vigo har man ikke oppplevd det samme, men de har begge hatt noen fantastiske profiler på laget de siste tiårene.

Celta Vigo er vel best kjent av de fleste ved sin russiske duo Valery Karpin og Alexandr Mostovoi, men folk som Gustavo López, Edu, Sylvinho, Santiago Cañizares, Catanha, Míchel Salgado og Miguel Muñoz er verdt å nevne. Forvørig er jo Miguel Muñoz kjent for noe helt annen enn fotball i Vigo, men det tar vi en annen dag.

Til slutt avslutter vi med å glede oss til Derbi de Gallego til helgen og konstantere at folk som Dan Eggen (Celta) og Knut Olav Rindarøy (Depor) også har spilt for disse to klubbene. Hvis vi skulle glemme navn som Valerón, Rivaldo, Mostovoi og Karpin

Legg inn en kommentar