Kristian Schoutes spesialer

Fem spørsmål før LaLiga-oppstarten

(Kommentar): På søndag skal Real Madrid spille sin første kamp på over tre måneder, og det medfører en del spørsmål og usikkerheter. Denne artikkelen skal ta for seg noen av disse.

På søndag er det endelig duket for Real Madrids første fotballkamp siden begynnelsen av mars, og alle Real Madrid-supportere håper at laget deres skal klare å sikre ligatittelen i løpet av sommeren. Det blir en uvanlig situasjon for alle, men supporterne kan se fram til en sommer med mange fotballkamper. Det er likevel mange spørsmålstegn knyttet til Real Madrids retur til LaLiga-fotball, og mange er usikre på hvordan avslutningen av sesongen skal bli for laget. I denne artikkelen skal jeg se på fem store spørsmål vi trolig kommer til å få svar på i løpet av den neste drøye måneden. Real Madrid vant ikke ett eneste stort trofé forrige sesong, og svaret på spørsmålene mine kan fort være det som avgjør om det blir tilfellet også denne sesongen eller ikke.

1.  Hvilken form er Hazard i?

Eden Hazard sin første sesong i Real Madrid har i stor grad vært preget av skader, og han har dessverre aldri klart å komme skikkelig i gang i den spanske hovedstad på grunn av det. Belgieren har til tider vært helt fantastisk i den hvite trøyen, men med regelmessige og langvarige skadeavbrekk har det blitt vanskelig å holde det høye nivået over lang tid. I begynnelsen av mars ble Hazard igjen skadet, og denne gangen virket det som at sesongen var over for hans del. Det hadde den nok også vært om sesongen hadde gått som vanlig. Belgieren har nå brukt de siste tre månedene på å komme seg fra operasjonen, og han skal være helt frisk og klar til å starte mot Eibar på søndag. Kanskje klarer Hazard å endre inntrykket folk har om den første sesongen i Real Madrid? Å bli avgjørende for et Real Madrid-lag som sikrer ligatittelen i løpet av sommeren, vil i hvert fall hjelpe godt til på dette.

Eden Hazard
FØRSTE SCORING: Eden Hazard feirer sin første offisielle Real Madrid-scoring, mot Granada på Santiago Bernabéu høsten 2019.

Hazard fikk mye kritikk for hans fysiske tilstand da han kom til Real Madrid forrige sommer, og mange har pekt på dette som en mulig årsak til de store skadeproblemene han har hatt denne sesongen. Hvorvidt det er noe sannhet i dette er vanskelig å si, men det er i hvert fall helt sikkert at Hazard er i en helt annen form nå enn det han var for et år siden. Bilder og videoer fra treningene viser en belgisk venstrekant som er i topp fysisk form, og rapporter fra halvveis troverdige aviser i Madrid sier at folk rundt han har blitt svært overrasket over formen hans. Vi vet ikke hvor mye sannhet som ligger i dette, men han viste i hvert fall sine enorme ferdigheter på trening da han scoret hattrick i kamptrening.

Det er store forventninger til hva Hazard kan bidra med i slutten av denne sesongen, nå som han har blitt operert for skaden som har plaget han i store deler av året. Hazard er en spiller som til tider var helt avgjørende for Chelsea i Premier League, og han har også vist viktigheten sin for det belgiske landslaget utallige ganger. Vi har allerede sett forskjellen på Real Madrid uten Hazard og Real Madrid med Hazard denne sesongen. En Eden Hazard i toppform kan fort være det som tipper ligaen i Real Madrids favør, og vi får dermed bare håpe på at rapportene om prestasjonene hans på trening stemmer.

2. Fortsetter Vinícius storformen?

Vinícius Júnior er en type spiller som kan gå fra å være verdens beste spiller i det ene øyeblikket til å stort sett gjøre feil valg i avgjørende situasjoner foran mål i det neste. Den brasilianske driblefanten kom på scenen i den siste halvdelen av forrige sesongen og tok hele verden mest storm med sin utrolige fart og fantastiske dribleferdigheter. Da som nå slet han med å sette ballen i mål, men han tok grep og hevet laget offensivt i en periode hvor stort sett alle lagkameratene slet enormt. Denne sesongen har vært mye opp og ned for Vinícius, men i løpet av de siste kampene før fotballen stoppet opp var han fantastisk. Han lekte seg med Barcelona på samme måte som han hadde gjort året før, og han var helt avgjørende for at Real Madrid vant El Clásico den gangen. Brasilianeren virket å være tilbake der han hadde vært ett år tidligere, men så stoppet fotballen.

AVGJØRENDE: Vinícius Jr. feirer scoring mot Barcelona.

Hvorvidt Vinícius kommer til å klare å opprettholde storformen han viste like før fotballpausen kommer nok delvis til å være tett knyttet til spørsmål nummer tre på listen, nemlig hvem som starter på høyrekanten. Det henger nok likevel ikke så tett sammen som mange kanskje tror. Vinícius er en utpreget venstrekant, i hvert fall har han vist seg å være det i Real Madrid. Han fikk muligheter på høyresiden av Zidane i begynnelsen av sesongen, men det er tydelig at den franske treneren er litt motvillig til å bruke Vinícius i den posisjonen. Dermed virker det som at venstrekanten er den mest aktuelle posisjonen for brasilianeren, men det er en posisjon som stort sett kommer til å være fylt av Hazard for resten av sesongen.

Det er klart at det kommer til å roteres, og mange spillere vil få en del spilletid i slutten av sesongen, men Vinícius virker å være en spiller som er avhengig av tiltro fra treneren og relativt fast spilletid for å levere. Dette var nok aller mest tydelig i den første halvdelen av sesongen, da han virkelig slet med å spille seg inn i kamper som han kun spilte noen få minutter i. Det vil bli spennende å se hvordan Vinícius kommer til å respondere på å få en lignende rolle som det han hadde i begynnelsen av sesongen, men det er ingen tvil om at han kan være en joker i veldig mange kamper. Og hvem vet? Plutselig kaprer han høyreflanken og gjør den til sin egen.

3. Hvem starter på høyrekanten?

Før sesongen startet var det ett spørsmål alle Real Madrid-fans stilte seg selv, og det var hvem som skulle starte fast på høyrekanten denne sesongen. Når kalenderen viser juni 2020, stiller vi fortsatt det samme spørsmålet. Mange spillere har fått prøve seg, men det har stort vært Rodrygo og Bale som har vært hovedkandidatene. Isco har noen ganger blitt brukt som en tier, hvilket faktisk har gjort Valverde til spilleren som stormer opp og ned høyreflanken. Da spiller laget i en slags 4-4-2 med diamant på midten. Til tross for at alle disse forskjellige løsningene har blitt testet ut, har vi enda ikke fått et definitivt svar på hvem som har tar den siste plassen i angrepet. Isco har startet flesteparten av de store kampene etter jul, og vi må derfor anse han for å være det nærmeste vi kommer å ha en fast spiller i den posisjonen. Når sesongen startet opp igjen til helgen er det likevel mye som tyder på at en ny spiller kan få muligheten.

Marco Asensio har vært ute med skade siden han røk korsbåndet i en treningskamp for nesten et år siden. I utgangspunktet skulle han miste så godt som hele sesongen, men nå er også Asensio tilbake og klar for dyst til sesongavslutningen. MARCA kom med en oversikt over hvilke muligheter Zidane har på høyrekanten, og der tydeliggjorde de risikoene og usikkerheten rundt å starte en spiller som ikke har spilt fotballkamp på nesten et år. Selv om Asensio er kampklar betyr ikke det at han er i kampform, og med viktigheten av de gjenstående kampene er det ikke sikkert at spanjolen blir å se fast i startelleveren. Allikevel virker det nok mest sannsynlig at det er nettopp Asensio som skal fylles høyreflanken, selv om det kanskje ikke er helt optimalt.

De andre alternativene på høyrekanten virker nemlig enda mer sjanseløse til å få en fast startplass for den siste delen av sesongen. Gareth Bale er nok den som er nærmest Asensio til å kapre den rollen, men med det tilsynelatende dårlige forholdet mellom Zidane og waliseren i bakhodet, virker nok også det usannsynlig. På en annen side, med tanke på Bales uttalelser om hvordan supporternes pipekonserter senker selvtilliten hans, kan det være at vi faktisk får se en langt bedre versjon av ham uten tilskuere på tribunen. MARCA melder også at Zidane er imponert over både Bale og Asensio i trening, og at de er de fremste kandidatene til å starte. Rodrygo og Brahim kommer nok neppe til å spille noe mer enn en sporadisk rolle, mens det, som tidligere nevnte, virker usannsynlig at Vinícius skal spille en fast rolle på høyrekant. Det vil utvilsomt bli rotasjon i den siste posisjonen i angrepet, men det skal allikevel bli spennende å se hvem som starter de største og viktigste kampene i sesongavslutningen.

4. Hva med Mariano?

En annen spiller som er i en litt usikker posisjon for tiden er Mariano Díaz. Mariano er en spiller som mer enn noe annet har blitt preget av noe så ubetydelig som tallet som står bakpå drakten. Mange mente at Mariano ikke var verdig til å bære draktnummer syv i Real Madrid, og det var også en stor mengde Real Madrid-supportere som var frustrerte over han tilsynelatende holdt igjen nummer syv forrige sommer. At Luka Jovic ble hentet inn til en solid pengesum, hjalp selvsagt heller ikke Mariano sin situasjon. Spissen har knapt fått minutter i det hele tatt denne sesongen, men etter innhoppet mot Barcelona er det mange som mener at han fortjener flere muligheter enn det han har fått.

Mariano
EL CLASICO: Mariano feirer etter å ha scoret i El Clásico i mars 2020, i det som var hans første LaLiga-kamp for sesongen.

Nå ligger egentlig alt til rette for at Mariano Díaz skal få flere minutter mot slutten av sesongen. Det er mange kamper som skal spilles på kort tid, hvilket betyr at hele stallen kreves for å takle det tunge kampprogrammet. Luka Jovic kom tilbake til trening skadet, og det er langt ifra sikkert at serberen vil være tilgjengelig denne sommeren. Det betyr at det kanskje er tid for Mariano på spissplass. MARCA skrev også i forrige uke om en svært interessant statistikk, som viste at Mariano faktisk er spilleren som har brukt kortest tid til å nå ti scoringer for Real Madrid gjennom tidene. Mange har spekulert i om Asensio muligens kan spille som en slags falsk nier, men rene avslutningsferdigheter er svært verdifulle i viktige og tette kamper. Derfor er det altså mulig at det kommer kamper denne sommeren hvor Benzema må hviles og Mariano får muligheten til å vise seg frem.

5. Hvordan påvirker det spillerne å spille for tomme tribuner?

Den gjenværende delen av sesongen skal, som alle vet, spilles for tomme tribuner. I kampene som har blitt spilt allerede har vi sett løsningen på dette. På TV får vi stadionlyd og grafikker som skal etterligne supportere på tribunene, men spillerne verken ser eller hører noen av delene. Derfor må spillerne vende seg til en helt ny hverdag. En hverdag hvor de må spille helt sesongavgjørende kamper i omgivelser de ikke har spilt slike kamper før. Det er vanskelig å si hva dette kan bety for spillerne.

Mange har spekulert i hvem det gagner mest at det ikke er supportere på tribunen, men noe definitivt svar på dette har vi ikke. Noe mener at det gagner de største lagene, fordi at de bedre spillerne skal ha en sterkere mentalitet når det kommer til fotball. Noen mener også at de mindre lagene er mer avhengig av støtten fra tribunene når de skal forsvarer seg mot de store lagene på sine egne hjemmebaner. En bortekamp mot Leganés vil altså være mindre skremmende uten tilskuere på tribunen enn den hadde vært med tilskuere. På en annen side vil Real Madrid «miste» lang mer støtte enn mindre lag, rett og slett fordi Santiago Bernabéu er større, og rommer flere tilskuere, enn stort sett alle stadionene i Spania. Det meste av dette er selvsagt spekulasjon på dette tidspunktet, og det vil bli spennende å se hva som faktisk er tilfellet når kampene er ferdigspilt i midten av juli.

Legg inn en kommentar