Kristian Schoutes spesialer

Er plan B god nok?

Rapportene fra Madrid tyder på at Real Madrid går «all in» for Kylian Mbappé, men det er ingen garanti for at storspissen havner i den spanske hovedstad. Så hva er plan B?

Før overgangsvinduet i det hele tatt hadde åpnet kom det store sjokket for Real Madrid-supporterne. Karim Benzema hadde bestemt seg for å forlate Real Madrid etter 14 år i klubben, og plutselig sto laget uten sin kaptein og spydspiss. Mange navn ble nevnt som franskmannens erstatter, men all interesse for andre spisser forsvant da det viste seg at Kylian Mbappé nok en gang var misfornøyd i Paris Saint-Germain. Skal man tro rapportene fra Spania virker det som at planen er klar: Mbappé eller ingen.

Men hva om den franske spissen ikke ender opp i den spanske hovedstad denne sommeren? Han hadde mulighet til å gå gratis til Real Madrid forrige sommer, men da valgte han å bli i Paris og motta en av de største kontraktene i fotballhistorien. Rapportene fra Paris tyder på at han helst vil bli en sesong til i PSG, og at han da vil få en lojalitetsbonus på flere titalls millioner euro.

Forskjellen fra tidligere år er at PSG nå virker interessert i å selge. De har sett seg lei kaoset rundt sin franske stjernespiss, og den enorme kontrakten de ga ham forrige sommer har rett og slett blitt en enorm byrde. Men Mbappé har kontrakt frem til 2024, og PSG kan derfor ikke tvinge ham til å dra noe sted. Det er utrolig mange som skriver om den evigvarende overgangssagaen om dagen, men det er veldig få som faktisk vet hvordan dette kommer til å ende. Og realiteten er at det også er en ganske stor mulighet for at Mbappé ikke drar til Real Madrid denne sommeren. Har Real Madrid en plan B? Og er plan B i så fall god nok?

Saken fortsetter under bildet

STORE SKO: Karim Benzema har forlatt Real Madrid etter 14 år i klubben. Dermed står laget uten sin kaptein og fremste målscorer.

Svaret på det første spørsmålet er nok ganske enkelt. Ja, Real Madrid har en plan B. Men planen vil nok ikke bli særlig populær hos Real Madrid-supporterne. Det aller meste tyder, som sagt, på at er Mbappé eller ingen, og at Real Madrid derfor ikke kommer til å hente en annen spiss dersom franskmannen blir i Paris. All interesse i Harry Kane virker å være lagt på is, og det er ingenting som tyder på at klubben kommer til å gå for spillere som Victor Osimhen eller Lautao Martínez. Plan B er rett og slett å vente frem til neste sommer når Mbappé kan komme «gratis», og klare seg denne sesongen med den troppen man har for øyeblikket.

Det vil si at spissplassen hovedsakelig skal bli dekket av Rodrygo og Joselu den kommende sesongen. Den tredje angrepsspilleren kommer selvsagt til å variere, og både formasjon og system vil være flytende. Dermed vil den tredje angrepsspilleren kunne være Valverde, Brahim eller Güler på høyrekant, eller til og med Bellingham som en fremskutt midtbanespiller. Ancelotti har syv verdensklassespillere på midtbanen å velge mellom, så et system med fire midtbanespillere kan passe bedre til stallen. Rodrygo vil selvsagt også spille en del på høyrekant når Joselu får muligheten på spissplass. Men er dette godt nok? Kan Real Madrid virkelig gå inn i en sesong med Joselu som lagets eneste klassiske nier? Kan Real Madrid kjempe om de aller største trofeene med troppen de har nå?

Saken fortsetter under bildet

STORT ANSVAR: Det kommer til å hvile et stort ansvar på Rodrygos skuldre den kommende sesongen, dersom Real Madrid ikke signerer en storspiss.

Det er selvsagt vanskelig å se for seg at et lag som ble så fullstendig overkjørt av Manchester City i Champions League forrige sesong skal klare å forbedre seg når de mister sin aller beste spiller. Et Real Madrid uten Karim Benzema er et dårligere Real Madrid. Ikke bare mistet laget sin fremste målscorer og en av verdens beste spillere, men også en kaptein og en leder i garderoben. Det finnes kun tre-fire angrepsspillere i verden som i praksis kunne erstattet franskmannen uten å svekke laget rent sportslig. Og Real Madrid er fullstendig besatt av å hente én av dem, nemlig Mbappé. Med andre ord; det er ikke lett å erstatte en spiller som Benzema med en spiller av kaliber.

Samtidig kan Real Madrid ha truffet på noen ting, dersom det stemmer at lagets eneste målsetning på spissplass er Mbappé og dermed må klare seg neste sesong med troppen de har nå. De har verdens soleklart beste midtbane, med verdensklassespillere både for nå og fremtiden. De fleste lag i verden kan bare å drømme om å i det hele tatt ha én av Tchouaméni, Bellingham, Camavinga eller Valverde. Real Madrid har alle sammen. I tillegg finner du både Kroos, Modric og Ceballos i rekkene. Bellingham er i tillegg en spiller som bidrar med mye fremover i banen og kan brukes nærmest som en tredje angrepsspiller. Da får man dyttet enda en av de fantastiske midtbanespillerne inn i elleveren.

At Rodrygo og Joselu vil være de to som bytter på å være lagets spydspiss er ikke heller nødvendigvis så svakt som det virker. Rodrygo scoret faktisk 19 mål i alle turneringer forrige sesong. Rodrygo som en kombinasjonsspiller, en spiss som kommer dypt og skaper ting med korte pasninger og tekniske detaljer, er nok likere Benzema enn man kanskje skulle tenke. Han scorer ikke like mye mål, men med enda mer spilletid på spissplass vil han nok kunne øke målsnittet sitt fra forrige sesong.

Joselu scoret 16 LaLiga-mål for et Espanyol-lag som rykket ned forrige sesong, og det er ikke urealistisk at han øke det betraktelig ved å spille for et av verdens beste fotballag med spillere som Vinícius, Rodrygo, Bellingham og Kroos rundt seg. I Joselu vil Ancelotti få et oppspillspunkt og en spiller laget kan slå innlegg til. Spissen er en av de beste hodespillerne i LaLiga, så det vil gi laget en helt annen dimensjon enn med Rodrygo som spiss. Men man trenger nok fortsatt enda litt mer.

Å lykkes med den troppen Real Madrid har nå krever at alle angrepsspillerne tar ytterliggere steg og bidrar med enda mer enn de gjorde forrige sesong. Vinícius, Rodrygo og Joselu må alle score enda mer enn de gjorde i fjor. Og det er de kapable til. I tillegg er man helt avhengig av at Bellingham eller Valverde skal kunne bidra med en del målpoeng også fra midtbanen. Forrige sesong scoret Valverde 12 mål for Real Madrid, og man må nok håpe på lignende tall fra både han og Bellingham den kommende sesongen.

Saken fortsetter under bildet

MÅLFARLIG: Jude Bellingham har vist seg å være en svært målfarlig midtbanespiller, og man blir helt avhengig av målpoeng fra Real Madrids nye storsignering kommende sesong.

Men er dette nok? For å kjempe om både LaLiga- og Champions League-tittelen måtte Real Madrid-troppen egentlig styrkes ganske betraktelig inn mot den kommende sesongen. Det har de ikke gjort. Midtbanen og forsvaret har blitt bedre enn forrige sesong, men å miste en av verdens aller beste spillere i Benzema er rett og slett et så stort tap at troppen totalt sett er svakere enn den var i fjor.

Det er godt mulig at Real Madrid kan klare seg med Rodrygo og Joselu som spisser i påvente av en eventuell Mbappé-overgang neste sommer, men skal Real Madrid bare «klare seg»? Er det å klare seg å levere en lignende sesong som i fjor, hvor man ikke vant noe annet enn den spanske cupen? Er det greit at verdens største klubb er villige til å «ofre» en sesong for å vente på en spiller som senest i fjor valgte penger i PSG over å signere gratis for Real Madrid? Dette er spørsmål som kommer til å henge over Real Madrid og deres supportere resten av sommeren, og forhåpentligvis vil vi få svar så fort som mulig. I mellomtiden får vi bare krysse fingrene for at Joselu og Rodrygo tar enorme steg kommende sesong.

Legg inn en kommentar