Magnus André Larsens spesialer

Er dagens Real Madrid-forsvar historisk bra?

Et tilbakeblikk på Real Madrids beste defensive sesonger gjennom tidene viser at dagens utgave er helt i toppen.

Ser man på ligatabellen, er det deler av den som er uvant kost for den moderne Real Madrid-supporter. En av dem er at Los Blancos er laget som har sluppet inn færrest mål av alle lag i La Liga. Real Madrid-fans er vant til å se laget sitt kjempe i toppen og banke inn mål etter mål, men å være ligaens beste defensive lag er ikke hverdagskost. Etter å ha holdt nullen i sist kamp mot Mallorca, har Real Madrid bare sluppet inn 21 mål på 31 kamper hittil denne sesongen. Med kun syv kamper igjen, ser det ut til at forsvaret er på vei mot en historisk sesong.

Under følger en oppsummering av Real Madrids beste sesonger sett med et defensivt øye, og vi vil finne ut hvor mange mål årets lag kan tillate seg å slippe inn de gjenværende kampene for å oppnå sin beste defensive sesong noensinne.

 

2011-2012

Innslupne mål – 32

Clean sheets – 15

Forsvaret fra 2011-2012 sesongen er Real Madrids eneste bidrag fra det 20. århundre. Etter å ha sluppet inn hele 62 mål i alle turneringer sesongen før, ga Jose Mourinhos ankomst forsvarsspillet en ny drivkraft. Til tross for et pinlig 5-0 nederlag mot Barcelona i sin første Clásico, sørget Mourinhos første sesong at Real Madrid kun slapp inn 33 mål på 38 kamper, deres beste defensive rekord på en rekke år.

Pepe 9.4.2017
UREDD: Pepe var ikke redd for å ta eller gi en smell for laget sitt.

I mål hadde laget den legendariske målvakten Iker Casillas, og i forsvaret fant du en bakre firer bestående av Arbeloa, Ramos, Pepe og Marcelo. Dette forsvaret var ugjennomtrengelig store deler av sesongen, men klarte bare å registrere 15 clean sheets. Forsvaret slapp sjeldent inn mer enn ett mål per kamp, og klarte holde motstanderne til ett eller ingen mål i 32 av 38 kamper den sesongen.

Siden La Liga byttet sitt spillformat til 38 kamper, har Real Madrid nådd denne defensive bragden to ganger før sesongen 2011/12. Den første kom i 1991/92 mens den andre gangen kom i 2004/05. Ved begge anledninger noterte lagene seg for 17 clean sheets, to mer enn Casillas tall under Mourinho. Disse lagene klarte derimot ikke vinne ligatittelen, og derfor trumfer sesongen 2011/12 over dem.

Med 31 kamper hadde laget fra 2011/12 sluppet inn 26 mål, fem flere enn dagens Real Madrid har for øyeblikket mens Courtois bare er to nuller fra å være lik Casillas sine clean sheets fra 2011/12.

 

1994-1995

Innslupne mål – 29

Clean sheets – 19

De tidlige årene på 90-tallet var ingen enkel tid for Real Madrid. Etter å ha vunnet fem påfølgende titler på slutten av 1980-tallet, måtte Los Blancos takke med fire andreplasser på rad bak Barcelona på førsteplass. For å gjøre vondt verre, var Real Madrid på rett kurs for å vinne to av de fire titlene før tap på finaledagene sørget for at begge titlene gikk til Barcelona.

Etter en horribel fjerdeplass året etter, hentet Real Madrid inn manager, Jorge Valdano for å gjenoppbygge Los Blancos. Den tidligere Real Madrid-midtbanespilleren gjorde flere viktige signeringer den sommeren, inkludert forsvarsspillerne Quique Sanchez Flores og José Amavisca samt José Cañizares som backup den aldrende legenden Paco Buyo.

 

Resultatet ble klubbens første ligatittel på fem år og retur til defensiv soliditet. Amavisca og Flores regjerte fra første stind, sammen med Manalo Sanchis og Fernando Hierro i midtforsvaret.

Etter 31 kamper hadde årgangen sluppet inn 22 mål og gir nåtidens lag en liten fordel med syv kamper igjen. Buyos clean sheets er imidlertid utenfor rekkevidde for Courtois.

Paco Buyo
LEGENDEN: Paco Buyo i kjent stil!

1991-1992

Innslupne mål – 28

Clean sheets – 23

Det andre av to historisk smertefulle tap i siste runde mot Tenerife kom i 1992-93. I motsetning til sesonger før, der Real Madrid ledet 2-0, så Los Blancos-laget preget ut av fjorårets flause og tapte 2-0. Likevel, i motsetning til sesongen før, kunne ingen skylde på målvakt Paco Buyo for enda en ligatittel som glapp.

Målvakt Paco Buyo er på en liste blant undervurderte klubblegender. Da han kom til Madrid i 1986, var den tidligere Sevilla-spilleren fantastisk for klubben, og statistisk sett er han sannsynligvis klubbens beste keeper noensinne. I likhet med 94-95 har 2019-20 et lite forsprang på innslupne mål etter 31 oppgjør, dagens lag har dog kun sluppet inn ett mål mindre.

 

1987-1988

Innslupne mål – 26

Clean sheets – 22

1987-88 laget regnes i historien som generasjonens beste. Laget vant ligaen for tredje sesong på rad, og endte 11 poeng foran andreplass Real Sociedad og 23 poeng foran Barcelona. Det var også sesongen der Quinta var nærmest å vinne en europacup, etter å ha feid Diego Maradonas Napoli og Bayern München ut av turneringen, men ble til slutt stoppet av de kyniske PSV som senere vant europacupen det året.

De 26 målene som ble sluppet inn i ligaen er det fjerde laveste gjennom en sesong med 38 kamper i LaLiga-historien. Laget hadde kjente defensive  navn som Manolo Sanchis, Chendo og Paco Buyo i troppen.

Hvis laget fra 2019-20 skal slå denne hinsidiges rekorden må de tette forsvaret, etter 31 kamper hadde 87-88-laget kun sluppet inn 20 mål. Det som kan være en fordel for det nåværende laget, er at tittelen til 87-88 årgangen allerede var i boks. Men denne sesongen har laget fortsatt alt å spille for og forsvaret er en av de største årsakene til at laget leder serien.

Hvor mange innslupne mål tror du laget ender opp med denne sesongen?

Legg inn en kommentar