Mats Hermansens spesialer

En pause gagner alle

Coronaviruset har satt en stopper for fotballen og fotball er tross alt ikke det viktigste i verden. Allikevel kan pausen gagne fotballen og ikke minst spillerne. Styrketrening og restituering hjemme kan gi flere spillere nytt liv i karrieren.

Når man skal snakke om belastning fotballspillere på det høyeste nivået må igjennom, kan Modric under 17/18-sesongen brukes som et eksempel. Han spilte 26 ligakamper, 11 CL-kamper, 2 klubb-vm kamper, 2 cupkamper, 1 Super Cup kamp og 1 Supercopa kamp. Han spilte i tillegg 18 kamper for Kroatia, inkludert VM. Han spilte også flere pre-season kamper før denne sesongen. Totalen blir da 61 kamper, pluss noen pre-season kamper, på et kalenderår. Hva har dette å si for formen til en 32-åring? Sesongen etter, 18/19-sesongen, var Modric like involvert. Solari og Lopetegui spilte han i nesten hver kamp. Kanskje ikke rart siden han nylig var kåret til verdens beste, men prestasjonene nådde ikke opp. Modric var helt utslitt. Denne sesongen har Modric blitt brukt forsiktig og Valverde har smått tatt over posisjonen. Det er ikke at Zidane ikke ønsker å benytte seg av Modric sine tjenester lenger, men det er at Modric ikke lenger takler belastningen han tålte for bare noen sesonger siden. For Modric er denne pausen helt ideell.  Kanskje Modric får forlenget karrieren med noen sesonger?

Fotball er ikke lenger bare en sport, men det er en butikk. En butikk som går strålende. Fotball er kanskje den mest kommersialiserte sporten i verden. Alle sponsorer, forbund, ligaer og klubber skal ha sin del av potten. Hva betyr dette? Jo, det betyr flere kamper og ikke minst mere belastning på spillerne. Alexis Sanchez er et annet offer for denne kommersialiseringen. CONMEBOL bestemte at Copa America skulle spilles samtidig som EM. Det betyr at det skulle spilles 4 Copa America-turneringer på 6 år, fra 2014 til 2020, for å samkjøre turnerningene. For Sanchez betyr dette, dersom Chile kvalifiserer seg til VM i 2022, at han kun får en full «sommerferie» på 8 sesonger. Kanskje ikke rart at formen hans har duppet i det siste? Son Heung- Min spilte også 78 kamper mellom 25 mai 2018 og 13 juni 2019. En slik enorm belastning kan forkorte en karriere med mange år. Både Sanchez og Son er nok fornøyde med en liten pust.

Legg inn en kommentar