William Gromstads spesialer

En hyllest til Nacho Fernández

En ekte Madrid-gutt som har vært i klubben i 19 år får litt rettmessig skryt.

Beckham, Morientes, Zamora, Figo, Sergio Ramos, Butragueño, Raul, Zidane, Gento, Di Stefano, Casillas, Puskas, Ronaldo Nazario, og ikke minst Cristiano Ronaldo. Listen er lang, og den kunne vært mye lengre. Real Madrid har alltid vært fullt av stjerner, ikoner, og legender, og selv om klubben har satset på unge talenter de siste årene, er det ikke akkurat mangel på stjerner i dagens tropp.

Laget som vant Champions League tre år på rad har allerede skrevet seg inn i historiebøkene, men så er det jo gjerne slik at det er de aller beste som blir husket. Dette er derfor en hyllest til en som kanskje ikke vil bli husket like godt som lagkameratene sine om ti år, nemlig Nacho Fernandez.

Nacho
DEN ANDRE: Nacho holder den andre av totalt fem Champions League-trofeer han har vært med på å vinne som Real Madrid-spiller.

Nacho er født og oppvokst i Madrid og har vært i klubben siden 2001. Etter å ha steget i gradene fikk han debuten sin av Mourinho i 2011. Siden den gang har han aldri blitt regnet som en del av startelleveren, men har likevel vært essensiell for laget, spesielt i fire av de siste fem årene. Denne sesonger ble dessverre ødelagt av skader, men han spilte tross alt siste seriekamp som kaptein, og viktigheten hans utenfor banen er tydelig.

Siden det bare ble seks kamper denne sesongen, fokuserer jeg heller på de fire sesongene fra 2015/16 sesongen. I denne perioden spilte han 7227 minutter i La Liga, som i seg selv kanskje ikke er så imponerende. Det som er imponerende er at han i alle disse sesongene spilte i alle posisjonene i forsvaret. 59 kamper som midtstopper (både høyre og venstre), 20 kamper som venstreback, og 12 kamper som høyreback.

Ser man på de andre toppklubbene i Europa er det ingen som har en så fleksibel forsvarsspiller. Mange klubber har en midtstopper som en sjelden gang kan ta en kamp som back, men å ha en stopper som er så pålitelig som back at han kan byttes inn for en skadet Carvajal i CL-finalen mot Liverpool, selv med Theo Hernández på benken, det er uvanlig.

Verdien av en slik spiller må ikke undervurderes, men Nacho har ikke bare en sportslig verdi i klubben, da den økonomiske fordelen med å ha én spiller som bekler flere roller også er viktig. I denne fireårs-perioden gjorde Nacho en såpass god jobb at Pérez ikke nødvendigvis trengte å signere så mange forsvarspillere, og kunne samtidig dra fordel av Nacho’s lave lønn på 4,3 millioner pund i året.

Nacho
MATCHVINNER: Nacho feirer etter å ha scoret den avgjørende scoringen i en bortekamp mot Real Valladolid i januar 2020.

Nacho Fernandez er ikke bare viktig for Real Madrid, han er også et idol for diabetikere verden over, ettersom han er en av de største idrettsutøverne som selv har fått diagnosen for diabetes Type 1. Diagnosen fikk han allerede da han var 12, og legen sa at han aldri kunne bli fotballspiller. Heldigvis gikk han til en ny lege, som mente at fotballen tvert imot kunne være veldig viktig for den unge guttens helse. Dette gjorde at han fortsatte med fotballen, og han har aldri sett seg tilbake siden.

Hittil har det blitt 200 kamper for Real Madrid, 22 landskamper og en imponerende trofesamling. Med to år igjen av kontrakten og en svak sesong blir det spennende å se hva som skjer med Nacho i løpet av overgangsvinduet. Mye tyder på at både spilleren og klubben er fornøyd med situasjonen slik den er, men dersom det kommer et akseptabelt bud ryktes det at klubben vil la Nacho få bestemme sin egen skjebne. Forhåpentligvis ligger den i Madrid.

Legg inn en kommentar