Mats Hermansens spesialer

En foreløpig oppsummering av Mbappé-sagaen

Det har vært stille på ryktebørsen rundt Mbappé i det siste, men til sommeren får vi nok den endelig konklusjonen. Hva har skjedd så langt?

Mbappé-sagaen er den tilsynelatende evigvarende kjærlighetshistorien de fleste Real Madrid fans enten hater eller elsker. Mannen som er antatt som verdens beste fotballspiller for øyeblikket klarer aldri helt å bestemme seg og har ennå ikke kommet med siste ord i saken. I det ene øyeblikket vil han vekk, i det andre vil han bli. Vil Real Madrid i det hele tatt ha han og hvor langt vil Al-Khelaifi gå for å beholde han? Det hele vil nok avgjøres til sommeren(får vi håpe)

Det begynte for alvor i 2021. Mbappé hadde da 1 år igjen av kontrakten sin og sto ved et veiskille. PSG var tydelig på at franskmannen skulle signere på ny kontrakt, mens Real Madrid var sikre på at han ville flytte på seg. Midtpunktet i saken var relativt stille og gjorde ikke mye ut av seg. Når det gjensto 1 uke av overgangsvinduet, kom Los Blancos med sitt offisielle bud. 160 Millioner Euro. Dette var åpenbart et skambud, da PSG i sin tid ga ca 180 Millioner Euro når de signerte han tilbake i 2018. Ryktene begynte å florere. Mange mente at Pérez underbydde for å vise handlekraft. Han ville vise franskmannen at klubben virkelig forsøkte å signere han, for å dermed signere han gratis neste sesong. Realiteten var kanskje at Real Madrid var villige til å forhandle og selvfølgelige forberedt på å gå høyere. PSG avslo umiddelbart og gikk hardt ut mot Pérez. Det sies også at Real Madrid til og med la 200 Millioner Euro på bordet, men ingenting var godt nok. PSG trenger jo tross alt ikke pengene og verdien av å ha Mbappé som frontfigur er kanskje uverdelig, spesielt for en klubb som PSG. Det ble ingen overgang denne sommeren, men Leonardo, PSGs daværende sportsdirektør, innrømte selv at Mbappé ønsket overgangen. Selvom det ikke ble noe av denne gang, var de fleste sikre på at han ville komme neste år.

Sommeren 2022 kom ikke ordentlig i gang før det hele var over. Allerede i mai var det avgjort. Franskmannen sto fritt til å forhandle med andre klubber fra januar samme år og det var kun snakk om tid før nyheten ville tikke inn. Det ble meldt at de personlige vilkårene var på plass og at alle formaliteter var i orden. Når Real Madrid møtte PSG til 8-dels finale i Champions League tidligere på året, var mange spent på hvordan dynamikken ville foregå. Mbappé scoret 2 mål mot sin antatt fremtidige klubb og feiret som normalt. Det var ingen åpenbare antydninger på hva som foregikk inne i hodet hans. Mange forventet også at han ville vente til slutten av sesongen med å avsløre planen sin, av respekt for sin nåværende klubb. Men slik ble det absolutt ikke. I mai, rett før sesongen var over, dukket Al-Khelaifi og Mbappé opp på bilder med en Mbappé-drakt med tallene «2025». Det ble også avslørt at franskmannen ble utsatt for et enormt press, til og med fra øverste hold i det franske parlamentet, og det ble ryktet om en helt enorm kontrakt. Den unge franskmannen klarte ikke å si nei og bukket til slutt under. Men mange hadde allikevel håpet tent. Dette ble sett på som Mbappé sin mulighet til å skvise mest mulig penger ut av PSG, og kanskje hjelpe de til sin første Champions League, før han skulle gå videre til drømmeklubben. Men dramaet fortsatte også året etter.

Selvom mange meldte at franskmannen hadde signert for 3 år, viste det seg i steden at han hadde signert for 2 + 1 år. Når sommeren 2023 kom på trappen, var det altså kun 1 år igjen av kontrakten. Det er kun Mbappé som kunne aktivere det siste året. Dette gjorde PSG og Al-Khelaifi nervøse. PSG skal ha gitt Mbappé et ultimatum. Innen 31.juli 2023 måtte han signere en ny langtidskontrakt eller så ville han bli solgt. Franskmannen svarte kontant. Han ønsket ikke å forlenge kontrakten sin og så 23/24-sesongen, inneværende sesong, som sin siste i PSG-drakt. Dermed ville han dra gratis. Dette utløste en rekke hendelser. Al-Khelaifi uttalte: «Vi kan ikke la verdens beste spiller gå gratis. Det er umulig». Det ble også lekket et brev, som skal ha blitt sendt som tilsvar til Mbappé, der PSG utdyper at de var skuffet over at Mbappé hadde lekket intensjonen sin til media og at avgjørelsen om å gå gratis ville gjøre stor skade mot klubben. Mbappé måtte, i følge PSG, i det minste aktivere det siste året i kontrakten sin for unngå «langvarig» skade mot klubben. Mbappé satt stille i båten og PSG svarte med å utelate franskmannen fra pre-season turneringen og tvang han samtidig til å trene utenfor A-laget.

Dermed skulle det komme et bud, et gigantisk bud. Fotballen i Saudi-Arabia har tatt helt av i det siste og det legges enorme summer på bordet for å sikre seg store navn. Kaoset som foregikk i Paris kunne by på en sjelden mulighet. Al-Hilal, Neymar sin nåværende klubb, la hele 300 Millioner Euro på bordet for å sikre seg franskmannen og kun for en 1 års kontrakt! Dette vil grust den gamle rekorden til Neymar til PSG-overgangen med omkring 80 Millioner Euro. Den potensielle overgangen ville igjen ført til en helt enorm oppmerksomhet mot den Saudiske-toppligaen. Planen var da at Mbappé fikk seg 1 år med fotball i Saudi-Arabia og en enorm lønn, mot at han problemfritt kunne gå til Real Madrid sommeren 2024. Det var ikke verdt det. Franskmannen som ennå ikke har vunnet et Champions-League trofee ville ikke la 1 år gå til spille. Selvom PSG ikke overraskende aksepterte det enorme budet, takket Mbappé pent nei. Men ting begynte også bedre seg i den franske hovedstaden. Mbappé uteble fra åpningskampen, men både Luis Enrique og lederen i supporterklubben uttalte at det var på tide å gå videre. Etter en uttalelse fra Al-Khelaifi om at situasjonen var bedre mellom de to partene, samt at PSG signerte Mbappés gode venn Ousmane Dembèlè, var stridsøksa foreløpig begravd. Men ting var fortsatt usikkert. Mbappé har ennå ikke aktivert 1-års forlengelsen og har heller ikke offentliggjort hva neste trekk blir.

Det er nettopp det vi snart skal få svar på. Det ryktes nå om at Real Madrid skal gjøre et aller siste forsøk og hvis de ikke lykkes, vil døra stenges for godt. Mbappé må ta et vanskelig valg. Franskmannen er nå 25 år og begynner å nærme seg halveis i fotballkarrieren. Blir han enda ett år i PSG, og velger heller å gå sommeren 2025, er jo ikke det noen kjempekrise med tanke på potensiale. Men det kommer til å skape rabalder. PSG må igjen måtte deale med at deres største stjerne kan gå gratis, som han på nåværende tidspunkt har mulighet til også denne sommeren. Klarer han å håndtere presset fra Al-Khelaifi? Og hvor tålmodige skal Real Madrid være? La oss håpe vi får et endelig punktum på sagaen i år!

Legg inn en kommentar