Martin Helleruds spesialer

En æra er over

Cristano Ronaldo er ferdig i Real Madrid, og han forlater klubben som en av de største i historien.

Ni år, null måneder og fire dager, eller nøyaktig 3291 dager. Ni år og fire dager etter at Cristiano Ronaldo ble presentert som Real Madrid-spiller foran et fullsatt Santiago Bernabéu ble det klart at portugiseren forlater Los Blancos til fordel for Juventus. Cristiano Ronaldo forlater den spanske hovedstaden som en av tidenes største, og han kan se tilbake på et hav av trofeer og et univers av scoringer. Den nå 33 år gamle storscoreren har vunnet det som er å vinne i løpet av sin tid i Madrid, både hva angår klubb-trofeer men også individuelle priser. Han har spilt 438 kamper i den hvite drakten, og han har scoret vanvittige 450 mål. Portugiseren hadde altså et scoringssnitt på 1,03 per spilte kamp.

Cristiano Ronaldo ankom klubben som tidenes dyreste spiller da Real Madrid bladde opp €94 millioner for den da 24 år gamle vingen. I Manchester United hadde Ronaldo skapt et navn for seg selv sin energiske spillestil som en driblesterk, rask ving med dødelige avslutningsegenskaper. Florentino Pérez hadde akkurat blitt valgt inn til sin andre periode som Real Madrid-president, og etter en katastrofal 2008/09-sesong og syv år etter den siste Champions Leauge-triumfen så lovte Pérez signeringer for å forsterke laget, og han skulle skape et nytt Galacticos-lag, som han ble kjent for etter sin første periode som president. Sammen med blant annet Kaká og Karim Benzema så ble Cristiano Ronaldo hentet til klubben, og Real Madrid brukte over €250 millioner denne sommeren.

I debuten mot Deportivo La Coruña den 29. august scoret portugiseren på straffe, og Ronaldo var i gang i Real Madrid-drakten. Til tross for at vingens første sesong forble troféløs, så viste han den verdensklassespilleren han faktisk var ved flere anledninger. Han scoret i sine fem første seriekamper, han scoret to mål i Champions League-debuten og han endte opp med 33 mål på 35 kamper, i en sesong som også var preget av skader. I sin andre sesong som Los Blancos-spiller så vil han i hovedsak bli husket for da han stanget Real Madrid til sitt første Copa del Rey-trofé siden 1993, og allerede her hadde Cristiano Ronaldo skrevet seg inn i historiebøkene på Santiago Bernabéu.

2011/12-sesongen var sesongen da Cristiano Ronaldo ledet Real Madrid til seriegull. Han scoret det avgjørende målet i seriefinalen på Camp Nou da Barcelona ble slått 1-2. Dette var sesongen da seriegullet var vunnet tilbake fra Barcelona, og det som gjensto var en Champions League-tittel. I 2011/12-sesongen ble Bayern München for sterke i semifinalene, og i 2012/13-sesongen sa det stopp i samme punkt av turneringen, men denne gang mot Borussia Dortmund. Etter en troféløs 2012/13-sesong, hvor portugiseren scoret 55 mål på like mange kamper, så ble Carlo Ancelotti hentet inn i forkant av 2013/14-sesongen, og jakten på det første Champions League-trofeet siden 2002 fortsatte med en italiensk ringrev ved roret.

13. januar 2014 vant Cristiano Ronaldo Ballon d’Or for første gang som Real Madrid-spiller, og det var bare begynnelsen på et meget godt år for både Cristiano Ronaldo og Real Madrid. Etter en fantastisk Champions League-høst med ni scoringer på seks kamper så skulle Real Madrid nok en gang prøve å vinne Champions League igjen. Los Blancos kom seg til finalen, hvor Atlético Madrid ventet. Til tross for at finalen best huskes for Sergio Ramos’ sene utlikning, så scoret Cristiano Ronaldo det som viste seg å bli den avgjørende scoringen, og Real Madrid kunne slippe jubelen løs for La Décima.

Etter en troféløs 2014/15-sesong så fikk Carlo Ancelotti sparken, og Rafa Benítez ble ansatt som Real Madrid-manager. Cristiano Ronaldo fortsatte å pøse inn med mål, men man så at han ikke trivdes under spanjolen, og etter svake resultater så fikk den nåværende Newcastle-treneren sparken rett etter nyttår i januar 2016. Inn kom Real Madrid-legenden Zinedine Zidane, som skulle klare å få det beste ut av portugiseren. Våren 2016 fortsatte portugiseren målformen, og det han kanskje vil huskes best for er da han på egenhånd reddet Real Madrid i Champions League-kvartfinalen med sitt hat-trick mot Wolfsburg, og da Real Madrid kom seg til finalen så var det nok en gang Atlético Madrid som var motstanderen.

Etter å ha vært anonym i store deler av kampen så var det skrevet at Cristiano Ronaldo skulle gå frem for å ta det som kunne bli den avgjørende straffen i straffesparkkonkurransen. Fra elleve meter var scoringskongen kald som en fisk, og Real Madrids ellevte Champions League-tittel var et faktum. 2016/17-sesongen var kanskje høyden av Real Madrid-karrieren til Cristiano Ronaldo. Til tross for at han spilte færre kamper enn tidligere så var han kanskje verdens beste spiller våren 2017, og han hadde en stor del av æren for at Real Madrid klarte å vinne både LaLiga og Champions League denne sesongen, for første gang på 60 år. I Champions League-finalen mot, nettopp Juventus scoret portugiseren to mål, og Real Madrid ble det første laget som klarte å forsvare en Champions League-tittel, også dette med Cristiano Ronaldo i front.

Også 2017/18-sesongen ble historisk for Cristiano Ronaldo. Han scoret i vanvittige elleve kamper på rad i Champions League, fra Champions League-finalen mot Juventus i 2016/17-sesongen, til den andre kvartfinalen mot Juventus i 2017/18-sesongen. Og mot hans nye klubb scoret Cristiano Ronaldo kanskje det aller vakreste av de 450 scoringene han satt for Real Madrid. Da Los Blancos tok turen til Torino så maktet Los Blancos å vinne 0-3, og 0-2-scoringen til 33 år gamle Ronaldo var en scoring av de sjeldne. På et innlegg fra Dani Carvajal så la Ronaldo seg vannrett i luften, og han smalt ballen i krysset med et brassespark verden knapt har sett maken til. Sesongen ble avrundet med at Real Madrid vant Champions League for tredje sesong på rad, og Cristiano Ronaldo fortsatte sommeren med å gjøre et godt VM for Portugal. Neste gang han spiller fotball så er det iført den svarte og hvite Juventus-drakten.

Cristiano Ronaldo har brutt så mange barrierer i løpet av sin Real Madrid-karriere at man ikke får plass til alle i et leksikon en gang, men man kan trekke frem noe av det han har gjort med Real Madrid-logoen på brystet. Han er den mestscorende spilleren i Real Madrid-historien med 450 scoringer, han er den mestscorende LaLiga-spilleren med 311 scoringer og han er den mestscorende spilleren i Champions League med sine 120 scoringer. Han er den eneste spilleren til å score i elleve strake Champions League-kamper. Han har scoret flest mål i en enkelt Champions League-sesong, med sine 17 i 2013/14-sesongen. Han er også den eneste spilleren til å score ti mål totalt mot en klubb i Champions League, noe han gjorde for Real Madrid mot Juventus.

Ni år med glede, eufori og nytelse er over. Den harde sannheten er at Cristiano Ronaldo ikke lenger skal løpe rundt på Santiago Bernabéu-gresset og banke inn scoringer på bestilling for verdens vakreste klubb. Cristiano Ronaldos første scoring for Real Madrid fant sted 29. august 2009, og hans siste scoring for Real Madrid kom den 19. mai 2018, i mellom disse to datoene har han scoret vanvittige 448 mål for Los Blancos. Han har gitt oss supportere glede, han bidro til at Real Madrid gjenerobret Europa. Det er liten tvil om at Real Madrid ikke hadde vært der de er i dag uten Cristiano Ronaldo – på lik linje med at Cristiano Ronaldo neppe hadde vært der han er i dag uten Real Madrid. Cristiano Ronaldo forlater den spanske hovedstaden som en av de aller beste spillerne i historien, kanskje til og med den aller beste.

En æra er over og et kapittel er ferdigskrevet i den uendelige boken om Real Madrid Club de Fútbol.

Gracias Cristiano!

Legg inn en kommentar