Bli bedre kjent med... Kristian Schoutes spesialer

Bli bedre kjent med: Lopetegui

Bli bedre kjent med Lopetegui når vi tar et blikk på hans spiller- og trenerkarriere og hans filosofi.

Velkommen til første utgave av et nytt konsept vi skal ha på nettsidene våre. Dette vil bli ukentlige artikler hvor vi gjør et dypdykk i Real Madrid som klubb og vi skal prøve å bli enda mer kjent med spillerne, trenere og andre sider ved Real Madrid. Noen uker kommer vi til å ta for oss en spiller i dagens Real Madrid- tropp som vi ønsker å bli litt bedre kjent med, samt personligheter i trenerstaben. Vi kommer også til å ta et nærmere blikk i i historiebøkene og arkivene for å finne spillere, trenere, kamper og hendelser som har vært med på å forme den klubben vi ser i dag. Dette vil være både historiske tilbakeblikk, samt hendelser fra nyere tid.

Vi ønsker også å involvere deg som leser, og vi kommer dermed til å gi deg muligheten til å velge hva som skal dekkes i disse artiklene. Det vil jevnlig bli lagt ut «dueller» på Facebook- sidene våre hvor du kan stemme på det alternativet du har mest lyst til at skrives om i neste utgave. Allerede før neste ukes artikkel kan du være med å stemme på hva som skal skrives om da. I aller første utgave virker det veldig naturlig å begynne med denne sommerens nye store personlighet i klubben, nemlig vår nye trener Julen Lopetegui. Vi skal ta et nærmere blikk på hans bakgrunn, både som trener og spiller, samt hans fotballfilosofi.

Hvem er Julen Lopetegui?

Julen Lopetegui Argote ble født den 28. august 1966 og fyller altså 52 år om noen små uker. Han ble født i en liten landsby som heter Asteasu og byen huser i dag ca. 1500 mennesker i følge Insituto Nacional de Esdadistíca. Byen ligger i provinsen Gipuzkoa, som igjen er én av tre provinser i Baskerland. Faren til Julen var en svært kjent vektløfter som har en rekke rekorden innenfor det som på baskisk kalles Harrijasoteka, steinløfting. Vår nye spanske trener har også en kone, Rosa Maqueda, samt tre barn som heter Jon, Daniel og Maria.

Spillerkarriere

Lopetegui startet sin profesjonelle spillerkarriere i San Sebastián og Real Sociedads ungdomsakademi. Der spilte han som keeper før han fikk et tilbud av selveste Real Madrid i en alder av 19 år. Lopetegui dro til Madrid og ble en del av Real Madrid Castilla hvor han spilte totalt 61 kamper i løpet av tre år. Lopetegui fikk deretter muligheten til å dra på utlån og spille et annet sted. Da dro han til Gran Canaria og UD Las Palmas hvor han spilte 31 kamper den ene sesongen. Tilbake i Madrid ble det så godt som ingen muligheter og baskeren spilte bare én kamp for Real Madrids førstelag. Dette var dog mot Atlético Madrid i El Derbi Madrileño i 1989/90- sesongen. Deretter gikk turen videre til Logroñés hvor han spilte 107 kamper over tre sesonger.

Etter å ha levert varene gått i Logroñés fikk Lopetegui tilbud fra Barcelona. Der spilte han totalt fem kamper over tre sesonger og hadde stort sett status som tredje -og andrekeeper. Etter oppholdet i Barcelona ble det en retur til Madrid. Det var ikke Real Madrid som igjen skulle være Lopeteguis arbeidsgiver, men Rayo Vallecano. Han spilte fem år for Los Vallecanos før han la hanskene på hylla. Lopetegui fikk også én landskamp for Spania, samt én kamp for U21- landslaget til Spania.

Trenerkarriere

Kun året etter å ha gitt seg med spillerkarrieren var Lopetegui en del av trenerteamet til Juan Santisteban på Spanias U17 landslag. Han var da med på U-17 EM i 2003. Samme år fikk han muligheten som førstelagstrener for gamleklubben Rayo Vallecano. Dessverre ble ikke Lopetegui en stor hit i Rayo Vallecano og han fikk sparken etter kun ti runder med kun to seire. Rayo rykket ned fra andre nivå den sesongen. Han hadde en tid på fem år hvor han ikke hadde trenerjobber fra 2003 til 2008. Deretter skulle Lopetegui igjen trene et lag han hadde spilt for tidligere, nemlig Real Madrid Castilla. Han trente laget i én sesong og tok laget til en sjetteplass i Segunda División. Etter denne sesongen i Madrid fikk Lopetegui muligheten til å overta aldersbestemte landslag for Spania. Han trente både U19 og U20 i tre år før han også muligheten på U-21 landslaget i løpet av det siste året som U19 og U20 trener. Lopetegui var en stor suksess på disse lagene og han vant to EM- titler i løpet av denne perioden. Han vant U19- EM i 2012 og U21- EM i 2013. Sistnevnte var arena for mange unge spanske spillere som i dag er verdensstjerner. Isco, De Gea, Morata og Thiago er blant disse spillerne.

Videre gikk turen til Porutgal og FC Porto. Her tilbragte Lopetegui én og en halv sesong. Han nådde kvartfinalen i Champions League i 2014, men etter halvannen sesong uten trofeer fikk Lopetegui sparken i Porto. Den påfølgende sommeren var Lopetegui sterkt linket med trenerjobben i Wolverhampton, men han fikk altså til slutt muligheten til overta det spanske landslaget etter at Vicente del Bosque ga seg i jobben. Her gjorde han sakene sine svært bra i to år og laget kvalifiserte seg til VM i 2018 uten problemer. Laget var av mange regnet som en av de aller største favorittene til å vinne mesterskapet. Kun dager før VM ble sparket igang fikk Lopetegui sparken av det spanske fotballforbundet etter at det ble klart at baskeren skulle ta over Real Madrid i etterkant av verdensmesterskapet.

Fotballfilosofi

Julen Lopetegui har alltid som mål at laget hans skal ha mye ball i laget og kontrollere kampene på den måten. Han er samtidig veldig opptatt av bevegelse i siste tredjedel og han benytter seg ofte av vinger i en slags fri rolle for å oppnå dette. Dette gjør at det blir bedre muligheter for tredjebevegelser og at det følgelig skal bli mulig å bryte ned et kompakt kollektivt forsvar. Her har Isco og David Silva vært gode eksempler på dette i sine roller på det spanske landslaget. Bredde er også veldig viktig i måten å tilnærme seg angrep på for Lopetegui. Han er opptatt av at backene skal være svært offensive for å skape overtall på kantene og komme til innlegg eller bidra offensivt på annet vis.

Legg inn en kommentar