Kristian Schoutes spesialer

Effektive Asensio

Marco Asensio har imponert mange denne sommeren, og det er kanskje ikke så rart hvis man tar en nærmere titt på tallene hans.

Da fotballen startet opp igjen etter Koronapausen, var det mange ting som var nytt på mange forskjellige måter. For Real Madrid var det spesielt én sportslig ting som mulig kunne bli sesongdefinerende, nemlig å få Marco Asensio tilbake fra sitt svært langvarige skadeopphold. Spanjolen røk korsbåndet i juli i fjor, og elleve måneder senere fikk han sine første minutter på banen siden skrekkskaden. Asensio ble kanskje ikke en sesongavgjørende spiller, men det er allikevel ingen tvil om at han har vist seg fra sin beste side denne sommeren.

Marco Asensio ble langt ifra fast i laget til Zidane denne sommeren, men det var det også svært få som var. Real Madrid spilte mange kamper på kort tid, og med unntak av en liten gruppe rutinerte spillere, var det ingen som kalle seg en fast starter. Av de elleve kampene Asensio var spilleklar i, startet han kun tre av dem. Han kom innpå som innbytter ved seks anlendinger, hvilket selvsagt betyr at det var to kamper han ikke en gang deltok i. Å levere de tallene han gjorde på de få minuttene han fikk, til tross for nettopp ha kommet tilbake fra en skade som holdt han ute av spill i elleve måneder, er rett og slett enormt imponerende.

DØDELIG DUO: Asensio og Benzema kombinerte godt før 2-0-scoringen mot Alavés.

Spanjolen scoret tre mål og leverte én målgivende pasning i løpet av sine ni kamper, hvilket kanskje ikke virker spesielt imponerende. Når man derimot ser på mål per minutt, ser man hvor imponerende det er. Asensio har scoret ett mål hvert 111. minutt han har spilt i LaLiga denne sesongen, et tall som kun er slått av Mariano Díaz. Til sammenlikning bruker Rodrygo nesten ti ganger så mange minutter per mål, og Asensio scoret flere mål på sine ni kamper enn det den brasilianske unggutten gjorde i løpet av hele sesongen. Rodrygo er selvfølgelig mye yngre enn Asensio og sistnevnte kom inn i et Real Madrid-lag som vant stort sett alt i sommer, men det viser allikevel hvor effektiv Asensio har vært denne sommeren.

Tallene blir enda mer imponerende når man tenker tilbake på forrige sesong. Asensio skulle bli Cristiano Ronaldos arvtager i Real Madrid, men 18/19-sesongen ble intet annet en stor skuffelse for den spanske midtbanespilleren. Asensio spilte selvsagt på et lag som underpresterte noe så til de grader, hvilket må tas med i betraktningen, men det allikevel ingen tvil om at han skuffet enormt. Da kalenderen viste mai 2019 sto han fortsatt med ett fattig ligamål. Dermed scoret Asensio tre ganger så mange mål denne sommeren som det han gjorde hele forrige sesong.

SMIL: Marco Asensio smilte godt da han scoret sitt første Real Madrid-mål etter elleve måneder på sidelinjen.

Noe av grunnen til at Asensio har vært såpass god som han har vært, kan være på grunn av posisjonen han har spilt i. Forrige sesong spilte han som regel på venstrekanten, og det var mange som ba om få se han oftere på høyresiden. Denne sommeren var det mange som fikk ønsket sitt oppfylt, for Asensio har faktisk spilt syv av sine ni kamper på høyresiden. Hvorvidt dette er grunnen til at han har vært såpass effektiv foran mål er usikkert, men han har i hvert fall levert varene i en annen posisjon enn det han har gjort tidligere. Han var mye involvert i de kampene han spilte, både ved å komme seg i gode avslutningsposisjon og ved å finne lagkamerater i gode posisjoner. Han leverte 0,9 nøkkelpasninger per kamp, hvilket er helt brukbart og på samme nivå som Isco.

Det vil bli spennende å se om Asensio får muligheten fra start mot Manchester City eller ikke, men det er godt mulig at spanjolen har et argument for nettopp det. Han har ikke vært fast i laget til Zidane siden oppstarten i juni, men det er ingen tvil om at han har vært effektiv på de få minuttene han har fått. I det første møte med de lyseblå fra Manchester valgte Zidane å bruke Isco fra start, trolig for å kontrollere midtbanen, men det spørs om ikke franskmannen trenger en spiller som er mer målfarlig til returoppgjøret. Real Madrid må tross alt score minst to for å avansere, og denne sommeren har Asensio utvilsomt vist at han vet hvor målet står.

Legg inn en kommentar