Retroartikler

Derfor selger vi Özil

Marius Guttormsen kommenterer hvorfor vi gjør rett i å selge den tyske stjernespilleren.

Det har vært mye krisemaksimering hos Real Madrids supportere etter at fjorårets playmaker meldte overgang til Arsenal i går. Hva driver Florentino Perez med? Hvem skal skape det offensive spillet? Hvordan skal vi klare oss uten tyskeren neste sesong?

Men kanskje er ikke et salg av Özil så dumt likevel.

Formasjon

Under Mourinho så spilte man 4-2-3-1 med tyskeren som en playmaker bak Benzema. Han hadde stort sett ansvaret for det kreative på banen, noe vi slet med mot etablert forsvarsspill, som vi møtte i 90% av kampene.

Ancelotti kommer mest sannsynlig til å legge opp en juletre-formasjon (4-3-2-1) med en trivote bestående av Modric – Illarra – Isco bak Ronaldo og Bale og Benzema på topp. Denne rollen takler Isco godt, i motsetning til Özil som helt klart var best i hurtig kontringsfotball (Mourinho-style) der Özil dro nytte av farten. Men om vi tenker oss litt om så burde ikke Real Madrid spille kontringsfotball i en liga der 19 av våre motstandere legger seg på egen 16 og forsvarer seg med nebb og klør. I Ancelotti’s system er det ikke rom for en typisk 10er. Derfor passer Isco bedre inn i Ancelottis system enn det Özil gjorde.

Alder

Özil er 24 år. Like gammel som Bale. Fremdeles svært ung men allerede etablert. Isco er født i 1992 og er kun 21 år gammel. Gi Isco, sammen med Modric og Illarra på midten, to år og jeg tror vi sitter igjen med et bedre kreativt alternativ enn det vi noen gang hadde i Mesut Özil. Potensialet er så absolutt til stede.

Humør-spiller

I løpet av Özil’s 104 kamper for Real Madrid har han kun scoret 19 mål. Men det er heller ikke tyskerens oppgave å score mål. Han skal spille målgivende pasninger. Foruten om Messi er det ingen andre i verden som spiller flere pasninger – de aller fleste til Ronaldo.

Men i løpet av 104 kamper har Özil blitt byttet ut eller inn hele 53 ganger – noe som er mest i La Liga. Özil var en spiller som lignet Guti. Enten fryktelig bra eller tafatt dårlig. Jeg har troen på at en pasnings-sikker trivote på midten kommer til å fungere vel så bra som å være avhengig av om Özil har dagen eller ikke.

Prisen

Arsenal betaler oss nesten €50m. Det er halvparten av det verdens dyreste spiller, Gareth Bale, kostet. Dette er den største overgangssummen betalt av en engelsk klubb (I hvert fall topp 2) noen gang. Det er med andre ord ikke småpenger vi snakker om, noe som kan komme godt med med tanke på at vi har en stadion som skal pusses opp i nærmeste fremtid.

Han vil bort

Det er ingen hemmelighet at tyskeren ikke likte å bli plassert på benken mot Bilbao. Det var vel heller ingen ønskesituasjon at Isco begynte å prestere et høyt nivå allerede med en gang. Dette gjorde at det ble trangt om plassen i Ancelotti’s system og Özil kom aldri helt til sin rett. Tilbudet fra Arsenal er å få være den playmakeren han var i Real Madrid under Moruinho. Wenger spiller på samme måte som ‘den spesielle’, en playmaker-rolle bak Giroud. Hånd i hanske der altså.

Lønning

Lønnen har nok også noe å si. Det meldes om €8,5m i året og 100% av sponsorinntekter. I Real Madrid hadde han €5m og 50% av sponsorinntekter. Man trenger ikke ha nobelprisen i økonomi for å skjønne motivet med en overgang til Arsenal.

Flere hevder at Özil ble presset ut av klubben og at tyskeren uttalte for under en uke siden at han ønsket å bli i Real Madrid til tross for ankomsten til Bale. Jeg er mer overbevist om at Özil ble forespeilet å måtte spille utenfor sin posisjon og eventuelt måtte rullere med Isco. Arsenal la et bedre tilbud på bordet og tyskeren valgte å gå til Premier League.

Skrevet av Marius Guttormsen. 

Legg inn en kommentar