Mikael Jensens spesialer

Det obskure kjøpet: Edwin Congo

Om du har fulgt med på legendekampene til Real Madrid har du kanskje lurt på hvem i all verden Edwin Congo er, noe du sikkert ikke er alene om all den tid han aldri har spilt en offisiell kamp for klubben.

Edwin Congo ble født høsten 1976 i Colombias hovedstad Bogotá. Som 20-åring tilbake i 1996 fikk han kontrakt med det colombianske toppserie-laget Once Caldas, her spilte han etter rapportene 110 kamper og scoret 30 mål. Prestasjonene førte han til den iberiske halvøy. Gjennom sin 13 år lange karriere spilte han for klubber som blant andre Levante, Sporting Gijón og Recreativo de Huelva. I tillegg til en rekke andre klubber på både høyt og lavt nivå, i teorien kan man betegne hans som en liten klubb-nomade. I tidsrommet fra 1999 til 2004 fikk han 17 landskamper for Colombia, hvor han faktisk klarte å finne nettmaskene hele tre ganger. Alt det som er skrevet så langt gir enn så lenge mening og er fullt plausibelt, men nå har det seg slik at det ikke var Recreativo de Huelva som var hans første stoppested i Spania.

Sjokkovergangen

I 1999 hentet Real Madrid den da 22 år gamle Edwin Congo fra Once Caldas i Colombia for den nette sum av 5,5 millioner euro, en høyst akseptabel sum på det sene nittitallet. 30 mål på 110 kamper i den colombianske toppserien av en 22-åring høres i grunn ikke alt for imponerende ut, selv om tidene var noe annerledes før romvesenene Cristiano Ronaldo og Lionel Messi ga ordene målsnitt og statistikk en helt ny betydning. Ryktene skal ha det til at representanter i klubbens styre fikk tilsendt en video av Congos prestasjoner over Atlanteren av en colombiansk Real Madrid-supporter, videoen var visstnok såpass imponerende at klubben gjorde en grundigere sjekk av spilleren. Noe som til slutt skal ha ført til at klubben la en god slump med penger på bordet til Once Caldas for spissens fremtidige tjenester. Mange mener teorien om at Congo ble signert etter et filmklipp tilsendt fra Colombia, faktisk er den reelle årsaken til at spilleren ble hentet til Madrid i utgangspunktet. Mye på grunn av Congo sine prestasjoner de ti påfølgende årene, en karriere som ikke er i nærheten av det kaliberet som vanligvis kjennetegner spillerinvestering gjort av Real Madrid. Klubben har riktignok aldri bekreftet denne teorien.

I skyggen av stjernene 

Congo var for det meste utlånt under sin kontraktsperiode i Real Madrid. Kanskje ikke så rart, med tanke på at han var nødt å kjempe om spilletid med spillere som Raúl, Morientes og Anelka. Under 2001/2002-sesongen var den eneste sesongen han var en del av laget, uten å spille et eneste minutt sesongen i gjennom. Han var også registrert i Champions League-troppen samme sesong, og en sen maikveld i Glasgow kunne man se en jublende Congo iført et colombiansk-flagg løpe rundt gressmatten på Hampden Park. I årene etter den noe korte Real Madrid-karrieren har Congo snakket svært varmt om sin tid i klubben, en stund var han faktisk naboen til Zidane, Figo og Raúl. Han ble også god venn med Roberto Carlos, og ikke rent sjelden var han invitert over på middag hos brasilianeren. Han spilte også mye tennis med den hardtskytende venstrebacken og Flavio Conceciao som også var en del av klubben på den tiden. Selv om hans ferdigheter som fotballspiller ikke holdt mål, så er det likevel mye som tyder på at nettopp personligheten til colombianeren er av det bedre slaget. Selv den i dag i dag så spiller Congo tit og ofte showkamp for Real Madrid sitt legende lag, på tross av at han per definisjon er så langt unna man kommer ordets riktige betydning.

Naturlig nok, så har Congo selv ingen anger vedrørende sin tid i den spanske hovedstaden. På Valdebebas fikk han oppleve og lære av verdens aller største stjerner på nært hold. Merkverdig nok etter å ha omgått Ronaldo og Zidane på daglig basis ett års tid, så husker han best at han lærte å løpe riktig dette året. Han har også snakket i ettertid om hvilken fantastisk person og trener Vicente del Bosque var, samtidig som hele hans tid i klubben var det nærmeste han noen gang har kommet å røre himmelen. De senere årene har colombianeren blitt observert på Santiago Bernabéu sittende å følge ivrig med på kamp, som en helt vanlig supporter. Velvillig har han stilt opp på bilder med supportere, så fremst det har vært noen som har kjent han igjen.

Arven etter Kong Congo 

Colombianeren var Real Madrid eiendom helt frem til 2003, før Valencia-klubben Levante valgte å gi spissen kontrakt. Det ble med 43 kamper og 3 mål totalt i La Liga karrieren, selv om han aldri ble noen målgarantist på det øverste nivået så ble han en populær mann hos Levante-Supporterne. I den rød-blå delen av Valencia, fikk han kjælenavnet Kong Congo. I populærkulturen har også Congo satt sine spor. I det populære simulasjon-spillet Championship Manager som var forløperen til det vi i dag kjenner som Fotball Manager, så var Congo blant spillets aller beste fotballspillere. Som med Samba, Tsigalko og Moukoko, så klarte heller ikke Congo leve opp til sine virtuelle ferdigheter. Likevel har han vært mang en virkelighetsfjern treners våte drøm.

Selv i lille Norge, kan man spekulere i om Congo har sitt avtrykk på norsk litteratur. De som har vært medlem i den nok så kjente BOING-klubben, husker kanskje etter bladet om Sleivdal idrettslag. Historien spant seg rundt et parodisk dårlig fotball-lag fra bygde Norge, som hadde tatt turen opp i eliten. En del av karakterene i tegneserien kan virke å ha hatt sin inspirasjon i virkeligheten, laget inneholdt nemlig navn som Ola Bøg Rise, Donaldinho og toppspissen het selvfølgelig Christian Congo. Så får man heller diskutere på et annet fora om tegneserie går inn under kategorien litteratur.

På tross av det som kan beskrives som et begrenset fotballtalent, så klarte Congo virkelig gjøre det beste ut av sin karriere. Spissen fikk nemlig til å røre himmelen med fingrene, dette i levende livet. Han kan også skryte på seg mer enn brorparten av fotballspillere faktisk kan med sitt opphold i verdens største klubb. Han har til og med scoret mål for Real Madrid riktignok bare i en treningskamp, noe han ofte minner sine langt mer meriterte kamerater på. I årene etter fotballkarrieren har han fått reist rundt sammen med flere av klubbens aller største personligheter å spilt en rekke showkamper, her har han vist seg å være en nyttig brikke og en solid bidragsyter. Selv om ferdighetene aldri var i nærheten av å strekke til, så vill han likevel være en del av Real Madrids historie. Samtidig viser fortellingen om Congo hvor mye en god personlighet kan kompensere for manglende ferdigheter, kanskje kom det noe godt ut av alle tennistimene og middagene med brasilianerne. Mye av grunnen til at han enda er med, er nok mye på grunn av hans vennskap til spesielt Roberto Carlos. Alt i alt er han en kuriositet i klubbens rike spiller-historie, selv om han kanskje kan kalles for en av klubbens værste investeringer noen gang. Den hodeløse investeringen har i alle ført til gode historier og ablegøyer i ettertid.

Mannen, myten og personen Edwin Congo.

Legg inn en kommentar