Martin Helleruds spesialer

Så liten, men så stor

Ingen trodde at VM-sensasjonen fra Costa Rica skulle bli en av Real Madrid-historiens største keepere.

Et kapittel er over i den evigvarende historieboken til Real Madrid, kapittelet til Keylor Navas. Den høyt respekterte og elskede burvokteren skal de neste sesongene ikle seg Paris Saint-Germains keeperdrakt, og han har byttet ut Madrid med Paris i jakten på spilletid. I denne kommentaren skal vi hylle spilleren som har skrevet seg inn i Real Madrids historiebøker med gullbokstaver. Keylor Navas var keeperen som sto bakerst da Real Madrid skrev historie ved å vinne tre strake Champions League-trofeer, og hvem hadde trodd at arvtageren til Iker Casillas skulle vise seg å bli hans kanskje argeste konkurrent i konkurransen om å kunne kalle seg «Real Madrid historiens største keeper»…

Vi skrur tiden tilbake til sommeren 2014, og VM i Brasil. Fotball-verdenen blir sjokkert av et fintspillende, hardtarbeidende og oppofrende Costa-Rica-lag som ble turneringens store overraskelseslag. Med teknikere fremover på banen, terriere på midtbanen og noen beist av noen forsvarsspillere i forsvarsleddet så var det en forholdsvis lav og spinkel keeper som var nøkkelen til at Costa Rica gikk så langt, dette var en burvokter med navn Keylor Navas, som på dette tidspunktet spilte for Levante, som hadde imponert stort i LaLiga sesongen. Etter et fantastisk VM der Costa Rica tok seg helt til kvartfinalen ble denne Keylor Navas signert av Real Madrid for rundt ti millioner euro, og costa-ricaneren ble hentet for å være backup for Real Madrid-legenden Iker Casillas.

I 2014/15-sesongen ble det totalt ni kamper på burvokteren, fordelt på LaLiga, Champions League og Copa del Rey. Etter en turbulent sommer, der ryktene om at Florentino Pérez ville hente David De Gea til Santiago Bernabéu så kom nok det som var Keylor Navas’ tøffeste kveld som Real Madrid-spiller. 31. august 2015 fikk Navas en telefon fra agenten sin om at han måtte komme seg til flyplassen i Madrid for å muligens måtte gå på et fly med destinasjon Manchester, i en byttehandel der Real Madrid ville få David De Gea, mens Keylor Navas skulle gå andre veien. I et intervju med den spanske radiokanalen Cadena COPE, fortalte burvokteren om hvordan han opplevde denne sommerkvelden for fire år siden.

– Det var vanskelig. Jeg sto opp som om det var en hvilken som helst dag, men så begynte telefonene å ringe. Agenten min ringte meg og sa at det var bevegelse på gang, og at jeg måtte være tilgjengelig på telefonen. (…) Det var en vanskelig situasjon. Mange tanker går igjennom hodet, men jeg tenkte at alt hadde sin grunn og jeg måtte se på hva som var realistisk for fremtiden. Jeg ville selvsagt spille og jeg hadde hatt en sesong uten å spille noe særlig, hvor jeg så de andre spille. Dette er vanskelig, og ingen liker det. Jeg ville spille, og det skjede til slutt. Agenten min ringte meg rundt 17/18-tiden og sa at jeg måtte til Manchester. (…) Jeg visste at rundt 19 måtte jeg dra til Manchester. Jeg dro til Barajas (flyplassen i Madrid) og vi ventet, jeg og kona mi. Men vi kom oss aldri på flyet, vi bare så det. (…) Da jeg kom til Madrid tenkte jeg aldri at jeg skulle være der et eller to år. (…) Etterpå så sa agenten min at de ikke hadde tid til å gjennomføre overgangen, så spurte jeg «kan jeg dra?». Jeg dro rett hjem. Det var en tung og vanskelig dag, så jeg satt hjemme og gråt.

Skjebnen ville ha det til at Keylor Navas skulle bli værende i den spanske hovedstaden. Den samme sommeren hadde Iker Casillas forlatt Real Madrid, så ettersom David De Gea aldri ble Real Madrid-spiller så endte Keylor Navas opp med å bli førstevalget mellom stengene på Santiago Bernabéu, noe som skulle vise seg å et av tidenes «hell i uhell» for Real Madrid sin del. I 2015/16-sesongen var Keylor Navas en direkte bidragsyter til at Real Madrid til at Zinedine Zidanes Real Madrid nesten spiste opp poenggapet opp til Barcelona i LaLiga, og i Champions League var Costa-Ricaneren en gigant med direkte avgjørende redninger i flere av kampene før finalen.

Undertegnede husker spesielt godt de mange gode redningene Navas vartet opp med i returkampen hjemme mot Roma i åttendelsfinalen. Real Madrid hadde med seg et 2-0-resultat fra første kamp, men der Mohamed Salah spesielt i førsteomgang koste seg i bakrommet bak Marcelo og kom seg til flere store sjanser. Senere den sesongen kunne Keylor Navas for første gang i sin karriere løfte Champions League-trofeet, og han hadde virkelig vist seg rollen verdig som førstekeeper for Real Madrid, plutselig stilnet det rundt David De Gea.

I forkant av 2016/17-sesongen var det ikke så aktuelt å hente den spanske landslagskeeperen til Madrid, fordi Keylor Navas hadde virkelig overbevist som førstekeeper for Real Madrid, og spesielt Zinedine Zidane slo ring rundt førstekeeperen sin og uttrykte at Real Madrid ikke hadde behov for å forsterke på keeperplass. Dermed gikk Navas inn i nok en sesong som førstevalg mellom stengene, og for en historisk sesong. Navas var del av det første Real Madrid-laget siden 60-tallet som vant både LaLiga og Champions League i samme sesong, og i finalen mot Juventus i Cardiff kan man blant annet trekke frem verdensklasse-redningen han hadde på en volley fra Miralem Pjanic, på stillingen 0-0 etter kun seks minutter. Denne juni-kvelden kunne Navas nok en gang løfte Champions League-trofeet over hodet og slippe jubelen løs, men moroa var ikke over der.

I 2018/19-sesongen fikk Real Madrid det tøffere med å forsvare den vanvittige prestasjonen de hadde levert sesongen i forveien, det samme gjaldt Navas. Til tross for en skuffende LaLiga-sesong av samtlige spillere så leverte Los Blancos da det gjaldt som mest, og etter å ha slått ut Paris Saint-Germain, Juventus og Bayern München så ventet Liverpool i Champions League-finalen i Kiev, 28. mai 2018. En situasjon fra denne kampen som undertegnede husker godt var måten Navas kastet seg inn i beina på Trent Alexander-Arnold for å hindre scoring tidlig i kampen. Det var langt ifra glamorøst, men det var fryktløst og med enorme mengder vilje, noe som beskriver Keylor Navas godt. I Kiev kunne Keylor Navas og Real Madrid løfte Champions League-trofeet for tredje gang på rad, noe som aldri har blitt gjort før, og som neppe vil bli gjort på veldig, veldig lenge.

Forrige sesong ble Navas utfordret av Thibaut Courtois, og til slutt mistet han plassen til den belgiske landslagskeeperen. Derfor skifter costa-ricaneren nå ut Madrid med Paris, men det er liten tvil om at han vil bli husket for sin tid i den spanske hovedstaden. Han kom som en spe og beskjeden keeper, som hadde vært en VM-sensasjon, og absolutt ingen kunne se for seg at han skulle lykkes så godt som han har gjort i Real Madrid. I det store bildet pekte alt mot at han skulle bli en så liten del av Real Madrid-historien, men han har blitt en så stor del av historien til verdens største klubb.

Keylor Navas er kanskje liten i Real Madrid-historien sammenliknet med spillere som Iker Casillas, Cristiano Ronaldo, Alfredo Di Stéfano og Santiago Bernabéu, men når man ser på alt han har vunnet og hvilket lag han har vært en del av i  sine år i den spanske hovedstaden, så er han blant de største i Real Madrid-historien.

Keylor Navas vil for alltid stå med gullskrift i den endeløse boken om Real Madrid Club de Fútbol. 

Tusen takk for alt, Keylor Navas. Real Madrid vil alltid være ditt hjem! 

Legg inn en kommentar