Retroartikler Ruben Skjerpings spesialer

Derfor trenger vi Modrić

Kroaten kan være nøkkelen til Champions League-suksess. Ruben Skjerping kommenterer.

Real Madrid satte nettopp strek for en fantastisk sesong. Laget slo nærmest alt som var av rekorder, scoret 121 ligamål og kapret vanvittige 100 poeng. Ikke bare vant Mourinhos menn 20 av kampene sine med tre scorede mål eller mer; man ble i tillegg ligahistoriens første lag til å vinne på stadionene til sju tidligere ligamestere på én sesong. 2011/2012-sesongen kunne knapt gått bedre for Los Blancos.

Den evigvarende sagaen

Til tross for resultatene, ser ikke sommerens største overgangsfarse ut til å ta slutt. Man skulle gjerne trodd at klubben ville slå seg til ro med det som regnes som et av tidenes aller beste Real Madrid-lag, men den gang ei. Det er ikke lenger noen hemmelighet at Luka Modrić er sterkt ønsket på Santiago Bernabéu. Real Madrid skal ikke være i nærheten av å møte Tottenhams priskrav på drøyt 40 millioner euro, men blir ikke skremt av engelskmennenes forventninger og virker fast bestemt på å signere den kroatiske landslagsstjernen.

Mange spør seg om hvorfor vi i det hele tatt vil hente ham. Supporterne er kritiske til at 26-åringen er god nok til å gi inn i startelleveren. Samtidig henviser man til Sami Khedira, som har vært solid siden han kom fra Stuttgart og var en av EMs beste midtbanespillere i sommer. På benken finner vi spillere som Esteban Granero, Lassana Diarra og fjorårets beste Bundesliga-spiller, Nuri Şahin, som alle er gode nok til å komme inn og levere på et høyt nivå.

Viktigheten av Xabi

Er imidlertid midtbanesituasjonen i Madrid så rosenrød som alle skal ha det til? Det er lett å glemme at Xabi Alonso til tider så ganske sliten ut på slutten av sesongen, etter nærmest å ha spilt alt som var av kamper. Vi tapte midtbaneduellen mot Bayern München og ble utslått i Champions League-semifinalen. Skylden skal for all del ikke legges på Alonso, snarere tvert imot. Baskeren har vært en av våre aller viktigste spillere siden han ble hentet i 2009, og det finnes flust av gode eksempler på hvor svekket laget blir når Xabi ikke spiller.

Viktigheten av Alonso beviser også at Real Madrid er helt avhengig av å ha en playmaker i toppklasse på banen til enhver tid. Dette var mye av grunnen til at Şahin ble hentet for drøyt ett år siden. Tyrkeren var Bundesligaens beste spiller og så ut til å passe perfekt inn i Real Madrid, men av en eller annen grunn har ikke ting gått etter planen.

Şahin-mysteriumet

Skadene er ikke den eneste årsaken; en spilleklar Şahin har gang på gang blitt utelatt av Mourinho, som helt tydelig ikke stoler på 23-åringen. De to siste treningskampene har Şahin måttet spille venstreback, mens Lassana Diarra har fått sjansen på midtbanen. Det meste tyder på at noe har skjedd bak kulissene, spesielt ettersom Lass nekter å signere ny kontrakt og ser ut til å forlate klubben vederlagsfritt ved sesongslutt.

Med Şahin på vei ut dørene, går vi inn mot en ny sesong med Alonso, Lass, Granero og Khedira som våre eneste sentrale midtbanespillere. Det er svært tvilsomt at denne dekningen vil holde gjennom en hard og lang sesong (forrige sesong spilte laget 58 kamper), og det er her Modrić kommer inn i bildet.

Hvem må vike for Modrić?

Folk har hatt en tendens til å hente frem Real Madrids førsteellever og poengtere hvor vanskelig det ville vært for €40millionersmannen å kjempe seg til en fast plass. Hvem skulle han erstattet? Alonso, hjertet i laget? Khedira, den defensive tryggheten? Di María eller Özil, assistmaskinene? Skal vi flytte Cristiano lenger opp i banen og la Modrić spille til venstre?

Svaret sier seg kanskje selv. Modrić kan spille i alle de overnevnte posisjonene og vil være en av Europas beste midtbanespillere, uansett hvor vi setter ham. Dette handler ikke om å forsterke førsteelleveren, det handler om å forsterke stallen. Mourinho har alltid vært veldig klar på at hver posisjon skal ha dobbel dekning, og mener at kvaliteten på 25-mannstoppen er viktigere enn kvaliteten på førsteelleveren.

Modrić er en komplett spiller og kan tilføre laget veldig mye. Tottenhams midtbanejuvel er veldig annerledes fra de spillere vi allerede har til disposisjon. Han er ingen Xabi eller Özil, men kan erstatte begge med glans. I motsetning til sistnevnte er Modrić kapabel til å spille som en ”pivote”, altså en dyptliggende sentral midtbanespiller.

En komplett spiller

26-åringen er rask, svært kreativ og solid defensivt. I Premier League var det få midtbanespillere som vant ballen tilbake oftere enn Modrić forrige sesong. Han er kanskje en elegant playmaker, men siden han ble hentet fra Dinamo Zagreb har kroaten også utviklet seg til å kunne ta de tøffe takene defensivt. Per dags dato er Modrić taklingssterk, arbeidsvillig og legger ned enormt mange meter i hver kamp.

Det er ikke uten grunn at Real Madrid har vært i forhandlinger med Tottenham hele sommeren. For klubben er det viktig å hente inn Modrić så snart som mulig, slik at midtbaneproblemene endelig kan legges til side. Signerer vi kroaten, vil vi ikke bare ha en spiller som kan avlaste Xabi, men også en erstatter for Khedira, Di María, Özil og Cristiano. Mourinho vet at laget vil ha langt dårligere sjanser for å lykkes i Champions League om Xabi, Lass, Granero og Khedira forblir våre eneste sentrale midtbanespillere.

Luka Modrić blir dyr, men han er verdt hver eneste euro. Er du enig?

Legg inn en kommentar