Harald Natviks spesialer

Talentene som dro

Klubben har fått frem flere spanske landslagsspillere de siste årene.

Det er passende å ta et blikk tilbake til forrige gang Castilla rykket opp fra Segunda B til Segunda og se hva som skjedde med forrige lovende generasjon. Noen ble i klubben, noen dro fra klubben og andre ble senere hentet tilbake. Hele åtte av dem ble senere spanske landslagsspillere, men hva tjente Real Madrid på dette?

Sist søndag sikret Alberto Toril og Castilla opprykk til Spanias nest-øverste divisjon og nok en gang stod flere store talenter frem i løpet av sesongen. Nacho, Dani Carvajal, Mandi, Alex, Jesé, Juanfran, Alvaro Morata, Joselu, Casado og mange flere har alle levert veldig bra i Castilla denne sesongen og flere av dem har blitt trukket frem som spesielt lovende. Det kan likevel være interessant å se hva som skjedde med generasjonen i 2004/2005 som sikret Castilla opprykk, for å bedre vite hva vi kan forvente i sommer.

Diego López, Javier Paredes, Jordi Codina, David Barral, José Manuel Jurado, Borja Valero, Ruben de la Red, Javi Garcia, Soldado, Negredo, Juanfran, Arbeloa

En interessant liste spillere og for de fleste er det mange velkjente navn her. Faktisk er alle navnene velkjente. Dette var viktige spillere i 2004/2005 da Castilla rykket opp. Åtte av tolv var så lovende at de senere har spilt landskamper for Spania.

Flere av disse dro fra klubben. Spillere som Jurado, Borja Valero, Rubén de la Red, Javi García, Soldado, Negredo, Juanfran og Arbeloa dro etterhvert og noen av dem returnerte senere til klubben via tilbakekjøpsavtalene Real Madrid alltid inkluderer.

Castilla måtte fornye laget sitt og sommeren 2005 hentet de opp spillere som Granero, José Callejón, Juan Mata, Dani Parejo og Miguel Torres.

Igjen var dette en generasjon med spillere som senere skulle vise seg å slå godt for seg på klubb – og landslagsnivå.

Av de nevnte spillerne er det bare et fåtall av spillere som har vist seg å være mye verdt for Real Madrid. Alvaro Negredo tjente klubben godt på ettersom han ble solgt for €3mil til Almería, scoret så nærmere 40 mål på to sesonger og ble så hentet tilbake for €5mil. Noen uker senere var han solgt til Sevilla for €15mil og klubben hadde tjent gode penger på å hente Negredo fra Rayo som tenåring og så la han utvikle seg i Castilla og i en mindre La Liga klubb.

Andre spillere som Dani Parejo, Miguel Torres, Javi García m.fl har man tjente mindre summer på og det har kommet godt med i klubbkassen og med disse eurolappene har man kunne delfinansiere diverse kjøpefester de siste årene, men det er bare et fåtall av spillerne som virkelig har fått sjansen i Madrid og har kunne bidratt sportslig på a-laget. Veien de har måtte gå har vært lang og tung. I Madrid har man innarbeidet en politikk hvor spillerne først må ut for å bevise at de er gode nok, før de får muligheten til å bli hentet tilbake.

Denne politikken har flere sider ved seg

  1. Selger man en spiller for €3-4mil med tilbakekjøpsklausul, sikrer man seg. Man får inn en sum for en spiller som man enda ikke vet hvilken utvikling han vil ha. Dersom spilleren ikke beviser noe i løpet av ett eller to år i en klubb som Getafe (slik som Pedro Mosquera), har man likevel tjent noen penger på han.
  2. Ved å selge eller å «leie» ut spilleren slik som dette, sikrer man seg at spilleren har bedre muligheter til å utvikle seg, samtidig som man har rettigheter overfor spilleren og kan vurdere etter et år eller to om han skal tilbake og inn i a-laget, eller kan selges videre for en større sum.
  3. Det negative ved å føre denne politikken er at man samtidig henter inn spillere uten i fra som tar opp en plass i a-laget, noe som igjen fører til at det ikke alltid er plass til spillerne året etterpå – til tross for at de har vist god utvikling i en annen klubb. Dette så man f.eks i 2009 da Alvaro Negredo returnerte.

I dagens a-stall i Madrid ser vi en del velkjente navn.

  • Alvaro Arbeloa. Backen var kaptein på Castilla-laget som rykket opp i 2005 og ble solgt til Deportivo la Coruña. Her sikret vi oss tilbakekjøpsklausul, samt 50% videresalg. Etter en god sesong i Galicia gikk veien videre til Liverpool og vi tjente 4-5 mil euro på disse to overgangene. Noen år senere returnerte han til Real Madrid og spiller til daglig fast på vår høyreback. Veien var lang for Arbeloa, fra Castilla til vårt a-lag.
  • Rubén de la Red. Midtbanespilleren er ikke en del av a-laget vårt per dags dato på grunn av den velkjente kollapsen for noen år tilbake, men hadde det ikke vært for dette, hadde sjansene vært gode for at han hadde spilt for oss i dag. De la Red var enormt god for Castilla og ble solgt til Getafe med tilbakekjøpsklausul. Her var han veldig bra og ble hentet tilbake til Real Madrid. De la Red var rimelig fast for oss på høsten før kollapsen inntraff.
  • Esteban Granero. El Pirata hadde en lik utvikling som De la Red. Han gikk til Getafe, gjorde sakene sine bra og ble hentet tilbake til Madrid. Veien for disse to spillene fra Castilla til a-laget i Real Madrid var ikke lang.
  • José Callejón. Callejón var også en spiller som gikk fra Castilla til en mindre La Liga klubb og etter to solide år i Espanyol ble han hentet tilbake til Madrid sommeren 2011. Callejón hadde en god sesong for a-laget vårt i fjor og viste en lovende utvikling i Espanyol.

Andre spillere dro fra vår klubb og ble aldri hentet tilbake. Spillere som Juan Mata, Borja Valero og Juanfran. Andre dro fra vår klubb, ble hentet tilbake, men fikk det aldri helt til på a-laget vårt. Spillere som Javi García og Roberto Soldado.

Det er vanskelig å vite hva som vil skje med årets Castilla-generasjon, men det er tvilsomt at mange av dem har en fremtidig i a-stallen til Real Madrid. Flere av dem vil nok dra videre og senere debutere på det spanske landslaget. Noen er kanskje så gode (og heldige) at de blir hentet tilbake til Real Madrid og etablerer seg her, men det er ingen enkel oppgave. Real Madrid har en enormt sterk stall og har lite tålmodighet overfor spillere som ikke er gode nok fra dag én.

I sommer har det vært mye snakk om en ny høyreback i Madrid og Madrid-avisene AS og Marca har lansert navn som Branoslav Ivanovic og Gregory van der Wiel. Dette er gode backer, men passende nok var det nettopp Castilla-høyereback Daniel Carvajal som vant avstemningen blandt supporterne på Marca.com for noen uker tilbake. For noen år siden hadde klubben Juan Mata i Castilla, men Pedja Mijatovic og Capello nektet å love han en plass i a-laget foran 2007/2008 sesongen og han dro gratis til Valencia. I stedet brukte klubben €10-12mil på Royston Drenthe.

Dette eksempelet burde fungere som en form for advarsel overfor dagens ledelse. Se først mot vår cantera før vi ser mot utlandet. For noen dager siden kunne man lese en liste som tok for seg antall spillere som hadde debutert for Spania etter de hadde forlatt Real Madrid. Listen var på 28 navn og inkluderte navn som de jeg har gått gjennom tidligere, men også andre velkjente spillere. 28 spanske landslagsspillere – gode nok for Spania – men ikke for Real Madrid.

Vi får bare se hva som vil skje med spillerne, men ikke bli overrasket om Daniel Carvajal, Nacho, Jesé, Alvaro Morata, Joselu eller Juanfran en dag spiller for Spania og ikke i Real Madrid.

Legg inn en kommentar