Sesongvurderinger

Spillervurderinger: 2011/12

Nå som ligagullet er feiret og inntrykkene har sunket inn, er det på tide å gjøre en evaluering av spillerne. Noen har i større grad enn andre bidratt til å gjøre 2011/2012-sesongen uforglemmelig og historisk, mens andre har spilt en mindre rolle. Noen signeringer har levd opp til forventningene, mens andre har skuffet. Noen spillere er på full fart oppover, mens andre går motsatt vei.

Iker Casillas 8 (av 10)

Mange mener at den legendariske målvakten er verdens beste i sin posisjon, og undertegnede deler den oppfatningen. Casillas har hele sesongen båret et stort ansvar både på og utenfor fotballbanen, og uten han ville neppe sesongen ha blitt som den ble. Samtidig har den spanske landslagskeeperens sesong vært alt annet enn smertefri. 31-åringen har blitt anklaget for å ha lekket informasjon fra spillergarderoben, og det har blitt satt spørsmål ved hans forhold til Cristiano Ronaldo og José Mourinho. Sportslig sett har han også tatt selvkritikk for sin posisjonering på de to frisparkene som sørget for poengtap mot både Malaga og Villarreal. Allikevel finnes ingen keeper som Iker. Til tross for at han tapte duellen om Zamora-trofeet mot Victor Valdes, viste Casillas hvem som var best da det gjaldt som mest. Hans redninger, i særdeleshet på Xavis avslutning, sørget for at Real Madrid gikk seirende ut av El Clasico på Nou Camp. Mot Sevilla sto han for sannsynligvis sesongens redning på en avslutning fra Manu del Moral, og i straffesparkkonkurransen mot Bayern i Champions League-semifinalen viste han også enorme kvaliteter til tross for nederlaget.

Antonio Adán 5

Det er en grunn til at José Mourinho ønsker å beholde Antonio Adán. Lagets andrekeeper innehar store kvaliteter som målvakt, og ville vært et førstevalg i en stor del av klubbene i La Liga. Samtidig er han også akkurat det som trengs i klubben. Adán har denne sesongen vist seg trygg når han har fått sjansen, og han har utvilsomt potensiale til å ta over plassen mellom stengene på permanent basis etter Casillas. Når alt kommer til alt, er det dog vanskelig å prestere noe mer enn middels når man tilbringer brorparten av sesongen på benken. Med en Casillas som ikke ser ut til å gi seg med det første, kan en overgang til en mindre klubb i La Liga virke som den mest sannsynlige løsningen for Adán i sommer.

Alvaro Arbeloa 7

Førsteelleverens svakeste ledd. Det ble fort tydelig at Ricardo Carvalho ikke lenger hadde kapasitet til å spille fra start hver helg, og portugiseren har også slitt med skader. Dermed ble det åpenbare valget å flytte Sergio Ramos inn i midtforsvaret, og Arbeloa inn på høyrebacken. Spanjolen har denne sesongen fått langt mer spilletid enn man forventet, og han har levert varene. Backen er sjelden under 6 på spillerbørsen, men er heller aldri over 7. Hans defensive kvaliteter er det ingenting å si på, men i et lag som Real Madrid forventes ytterligere offensive bidrag. Derfor kan Arbeloa frykte for plassen på høyrebacken neste sesong, da det er klinkende klart at klubben er på utkikk etter en forsterkning på hans posisjon. Alt i alt en god sesong av Arbeloa – intet mer.

Ricardo Carvalho 3

Han holdt i én sesong. Allerede fra begynnelsen av Carvalhos andre sesong i den hvite trøya, var det tydelig at glansdagene var over. Sesongen hans ble illustrert på perfekt vis under nedsablingen av Espanyol i mars, da han ble byttet ut i pausen til fordel for den nye generasjonen anført av Raphaël Varane. Sliter stort med manglende fart, er litt klumsete, og virker rusten. Rutinen og erfaringen veier ikke lenger tyngre enn de fysiske ferdighetene. Har sannsynligvis spilt sin siste kamp for klubben.

Sergio Ramos 9

Mourinho valgte tidlig i sesongen å omskolere han tilbake til midtstopperposisjonen, og overgangen har Sergio Ramos håndtert mer enn godt nok. Duellstyrke, fart, spillforståelse, taklinger, pasninger, rutine… Den spanske landslagsspilleren er en veteran i hodet og en tenåring i beina, og personlig mener jeg at han er verdens aller beste midtstopper. Ramos var stabil gjennom hele sesongen, og viste den typen lederskap som trengs i et hvert lag som er ute etter titler. Han har i mange år vært fast i laget, men aldri før har han vært så viktig som han har vært i år. Sammen med midtstopperpartner Pepe var han den defensive tryggheten laget trengte, og var minst like viktig som det offensive artilleriet som knuste alle rekorder.

Pepe 8

Provoserte en hel fotballverden da han tråkket på hånden til Lionel Messi, og utmerket seg dessverre på feil måte litt for mange ganger. Til tross for sin kontroversielle væremåte, er Pepe en av de desidert mest populære på Santiago Bernabéu på grunn av måten han behandler supporterne. Ser man bort fra de uheldige episodene, gjør portugiseren knapt en feil på fotballbanen, og hans fart og taklingsferdigheter er et enormt bidrag til laget. Danner en komplett og urokkelig stopperduo med Sergio Ramos som ingen andre fotballag kan vise til. Klarer han å legge fra seg sin mørke side neste sesong, vil han være så nær perfekt som mulig.

Raúl Albiól 5

Den tidligere Valencia-spilleren var fast i førsteelleveren under sin første sesong i klubben, men har sakte men sikkert rykket tilbake i midtstopperhierarkiet i hovedstaden. Denne sesongen var intet unntak. Spanjolen, som er med det spanske landslaget til EM til tross for begrenset spilletid med klubblaget, har denne sesongen kjempet med nykommer Varane om å være tredjevalget i midtforsvaret. Han har sjelden imponert, men har til tider vist at han håndterer den spanske ligaen bra. En trygg reserve som kan spille når det trengs, men holder ikke lenger nivået til å være fast, og kommer til å miste terreng til Varane for hver dag som går.

Raphaël Varane 7

Årets signering. Den unge franskmannen ble hentet for 10 millioner euro som en ukjent spiller fra franske Lens, som rykket ned fra Ligue 1. Har en selvsikker utstråling, og fremstår som en svært trygg spiller. Vanvittig sterk i duellene, tøff men rettferdig i taklingene, noe snittet på under ett frispark laget per kamp illustrerer, og svært presis i avleveringene. Allerede en av mine favoritter, og er sikret en svært lys fremtid. Har imponert så mye at han hadde fortjent ytterligere spilletid, men dialogen mellom spilleren og Mourinho er god, og den portugisiske treneren er sikker på hva som er det beste for den talentfulle forsvarsspilleren. Sies å jobbe hardt hver dag, og er seriøs i alt han foretar seg. Klubben ønsker å satse på han, og hans fremtid ligger i Real Madrid.

Marcelo 8

Elsker klubben og er elsket av fansen. Marcelo varter opp med finslipt teknikk fra sin venstrebackposisjon, og hans offensive bidrag er enormt. Virket å være på vei ut da Mourinho ankom, men overbeviste såpass at portugiseren ombestemte seg, og har siden da utviklet seg til å bli en av verdens aller beste venstrebacker. Selv ikke storsigneringen Coentrão tok fra han statusen som førstevalg, og jeg tror at konkurransen har gjort han enda bedre. De offensive kvalitetene har alltid vært tilstede, og til tross for at han ofte blir anklaget for å være for svak defensivt, er det i den delen av spillet at brasilianeren har utviklet seg mest. Er ikke lenger like usikker, og har gjort store framskritt taktisk. Klar i førsteelleveren i serien, men ofte vraket til fordel for Coentrão i Champions League for å få mer defensiv styrke.

Fabio Coentrão 6

Har ikke spilt noen dårlig sesong, men må trekkes på grunn av den enorme prislappen. 30 millioner euro kan trygt sies å være overpris for en venstreback som har til gode å etablere seg på toppnivå. Det kan virke strengt, men jeg setter også Mesterliga-exiten på hans kappe. Den svært svake kampen han spilte borte mot Bayern München, og da spesielt hans horrible forsvarsspill som ledet til 2-1-målet til Mario Gómez, hindret på mange måter laget i å komme seg til finalen. Hvorvidt han er bedre defensivt enn Marcelo er jeg usikker på, men Mourinho virker sikker i sin sak. Offensivt er han ikke dårlig, men sammenliknet med sin brasilianske kollega har han lite å stille opp med. Ser man bort fra Bayern-kampen, har han dog levert varene, og stått for en helt grei sesong.

Lassana Diarra 5

Forrige sommer var han dømt til en overgang bort fra Real Madrid, men det skjedde ikke. Denne sesongen har han til tider vist fine tendenser, kanskje spesielt når han har spilt høyreback, men det har blitt mindre og mindre spilletid for franskmannen. Jeg mener at han er en svært god spiller å ha i troppen, og at han fortjener mer spilletid. Lass er svært god i gjenvinningsfasen, er en briljant takler, og er en spiller som man merker at er på banen. Dog lager han for mange frispark, er noe svakere enn sine konkurrenter i den offensive delen av spillet, og har litt å gå på når det gjelder det taktiske. Det spørs om ikke Diarra forsvinner i sommer, da mange klubber, spesielt i England, er interesserte i den hardttaklende bulldoseren.

Sami Khedira 8

Den tyske landslagsspilleren er kanskje ikke den mest spektakulære spilleren i førsteelleveren, men hans bidrag til laget denne sesongen har vært uvurderlig. Khedira har vært svært intelligent i taklingene, har komplementert Alonso på en strålende måte, og er enorm i gjenvinningsfasen. Han har til tider også vært et stort pluss når han har vendt nesen fremover, og er én av fem spillere som har scoret i alle turneringer denne sesongen. Hans scoring mot Barcelona på Nou Camp var med på å avgjøre seriegullet, og uten tyskeren har laget manglet struktur og fasong.

Xabi Alonso 9

Det er vanskelig å innse hvor viktig signeringen av Alonso i 2009 var. Den spanske midtbanegeneralen er bindeleddet mellom forsvaret og angrepet, og er en fremragende leder på midtbanen. Hans pasningsegenskaper er unike, og sannsynligvis finnes det ingen som slår like bra langpasninger som Xabi. Denne sesongen har han bare fortsatt å vokse i den hvite drakten, og han har vært blant de aller beste hos seriemesterne. Hans klasse, eleganse, ro og presisjon har gjort han til en svært populær figur på Bernabéu, og han har selv uttalt at han allerede føler seg som en ordentlig Madridista. De negative sidene ved spilleren er få, men han kan lage mindre frispark og bruke sin svært gode skuddfot oftere. Samtidig er det kanskje hensiktsmessig å sende ansvaret om å score målene over til den offensive kvartetten, og det gjør Alonso på en utmerket måte.

Nuri Sahin 4

Da han ble hentet for et år siden, hadde Nuri Sahin nettopp blitt kåret til årets spiller i Tyskland, og hans fremtid i Real Madrid virket lys. Hans sesongstart ble ruinert av skader, men et stykke ut i sesongen fikk han endelig sin debut. Da forventet mange at han skulle hevde seg og bli en urokkelig brikke i Madrid-puslespillet. Istedenfor ble Sahin som oftest sittende på benken, og etter hvert var det heller ikke overraskende å se at han ikke var med i troppen selv om han ikke var skadet. Han fikk én scoring på samvittigheten, men de sjeldne gangene han fikk sjansen, klarte han ikke å vise seg frem nok til å gjøre seg fortjent til mer spilletid. Samtidig er det viktig å huske at Sahin fortsatt er svært ung, og at han fortsatt kan få sitt gjennombrudd i klubben. Mourinho har uttalt at tyrkeren blir værende neste sesong også, og jeg har klokketro på at vi har mye godt i vente.

Hamit Altintop 3

Tyrkeren ble hentet gratis til klubben forrige sommer, og mange lurte på hva i all verden det var godt for. Etter en sesong i klubben er det få som har fått svar på sine spørsmål, og Hamit Altintop ser ut til å forsvinne allerede. Enten det har vært på midtbanen, på høyreback eller på kanten, har ikke Altintop vært i nærheten av å være god nok for førsteelleveren. Han har ikke styrket laget på noen måte, og har egentlig kun sperret veien for de egenproduserte ungguttene som fortjener spilletid for førstelaget. Den ikke-eksisterende overgangsprisen gjør at han er unnskyldt, men vi skulle nok helst vært foruten spilleren denne sesongen.

Esteban Granero 6

“El Pirata” holder et godt nivå hver gang han får spille, og selv om han ikke står i stil med de øvrige offensive alternativene, er han en svært nyttig del av troppen. Granero har en høy stjerne hos både José Mourinho og tilskuerne på Santiago Bernabéu grunnet sitt harde arbeid og sin trofasthet. Han er takknemlig for spilletiden han får, og utfører sine arbeidsoppgaver på en upåklagelig måte uten å syte om mer spilletid. Pasningsferdighetene og skuddfoten er hans store styrker, i tillegg til et godt overblikk og høy arbeidsinnsats. Hans kapasitet til å operere på mer eller mindre samtlige midtbaneposisjoner gjør han til en verdifull spiller. Denne sesongen har han kun spilt 17 kamper i La Liga, mens han spilte henholdsvis 31 og 19 i 2009/10 og 2010/11. Allikevel mener jeg at han er en av spillerne som har utviklet seg mest, og at Granero har tilpasset seg rollen i laget på en strålende måte.

Ángel Di María 8

Den teknisk begavede argentineren åpnet sesongen i hundre, og allerede i desember hadde kantspilleren notert seg for 13 målgivende pasninger i serien. Hadde “nuddelen” fortsatt i samme spor ut sesongen, er det vanskelig å si hvor spektakulære hans statistikker kunne endt opp med å være. Dessverre skadet han seg før jul, og skadene holdt han for det meste borte fra banen frem til starten av april. Hans enorme teknikk og eksplosivitet gir han evnen til å låse opp en kamp på egenhånd, og Di María er også en svært viktig lagspiller – statistikkene taler for seg selv. Beklageligvis har Ángel en uvane i hans til tider teatralske fall, noe som gikk hardt utover laget da hans filming førte til at Khedira ble utvist mot Levante. Dersom han kan unngå skader neste sesong, og legge fra seg skuespillingen, er jeg sikker på at han vil få sitt definitive gjennombrudd i den hvite drakten.

Mesut Özil 9

Den tyske playmakeren gjør intet annet enn å vokse i Real Madrid. Mesut viser teknikk og overblikk som kan minne om Zinedine Zidane, og er det nærmeste vi har kommet den franske legenden siden han la opp. Spilleren har levd opp til forventningene som kommer med det prestisjefylte draktnummeret han bærer, og har vært til stor hjelp for toppscorerne Ronaldo, Benzema og Higuaín. Özil endte opp med 17 assists i La Liga, hvilket gjorde han til La Ligas assistkonge foran Lionel Messi og lagkamerat Di María. Selv om han spilte flere kamper i sin første sesong i klubben, mener jeg at vår nummer 10 har blitt enda viktigere for laget. Hans noe lave antall mål er ikke noen stor ulempe for laget, da andre spillere tar seg av den jobben. Özils kreative spillestil gir spillet en ny dimensjon, og i hans fravær er ikke laget det samme. Tyskeren finner åpninger og alternativer som ingen andre ser, og når han er i form, er han en av verdens aller beste spillere.

Kaká 6

Det har vært tider hvor jeg har hatt troen på å få se en Kaká i godt gammelt slag igjen, men periodene hvor brasilianeren har vært i god form har kommet altfor sjelden og vært altfor kortvarige. Nok en gang har den tidligere Gullball-vinneren vært en stor skuffelse, og det er tydelig at verken Mourinho eller fansen er fornøyd med signeringen som kostet klubben 65 millioner euro. Rykket som gjorde han verdenskjent er ikke lenger det samme, og han holder simpelthen ikke det skyhøye nivået til de øvrige angrepsspillere i laget. I et lag som endte sesongen med 121 seriemål, klarte spilleren kun å score 5 mål i serien. I gruppespillet i Champions League viste han til tider noe av sin klasse, men helheten vi sitter igjen med ved sesongslutt holder ikke mål. Hans betydelige lønn gjør at det ikke er noen lett oppgave å få han solgt, og klubben ønsker helst å få en god sum for spilleren etter den store overgangssummen han ble hentet for. Personlig har jeg, som flere andre, alltid likt Kaká, men i en klubb som denne er man nødt til å oppfylle visse krav, og derfor tror jeg at Kakás dager i den spanske hovedstaden er talte.

Cristiano Ronaldo 10

Noen vil være nødt til å oppfinne kraftigere superlativer for å beskrive den rekordsprengende maskinen Cristiano Ronaldo. Portugiseren har denne sesongen stått for sin mest vellykkede sesong på det individuelle planet, men Ronaldo har først og fremst vært en fremragende lagspiller. Vi har vært vitne til en uselvisk og mindre individualistisk Ronaldo som, i særdeleshet mot Barcelona, har bidratt i det defensive arbeidet med stor disiplin. Superstjernens kombinasjon av unike fysiske egenskaper, ekstraordinær teknikk, et tilslag fra en annen verden, avslutningsferdigheter, duellstyrke og kanskje først og fremst vanvittig mental styrke gjør han til planetens mest komplette fotballspiller. Hans urealistiske total på 60 mål denne sesongen illustrer hans, og Lionel Messis, overlegenhet i forhold til resten av fotballverden. Foran sesongen var forventningene naturligvis skyhøye, men Cristiano har levert varene og vel så det, og det har Real Madrid nytt godt av. Hattrickene mot Sevilla (6-2) og Atletico (4-1), samt hans prestasjoner i seieren over Barcelona på Nou Camp utmerker seg som de store høydepunktene for Ronaldo i en sesong som har vært intet annet enn perfekt for han.

José Callejón 7

Den hjemmelagde spanjolen med hårsveisen har skaffet seg en plass i fansens hjerter etter en svært god sesong hvor han i lange perioder har banket på døren til førsteelleveren. Callejón har prestert når han har fått sjansen, og viser sin kjærlighet til klubben hver gang han scorer. Med en upåklagelig innstilling, kjappe bein og en høy treffprosent foran mål, har spilleren overraskende nok kjempet seg til en viktig plass i Real Madrid-troppen. Når han har fått sjansen fra start, har Callejón vist at han har nivået inne, og når han har blitt satt inn fra benken, har han som regel vært et skikkelig friskt pust. I Champions League har hans 5 nettkjenninger på 5 kamper minnet fotball-Europa på hva som bor i Real Madrids ungdomssystem, og han har også prestert både i La Liga og i Copa del Rey. Jeg skal ikke legge skjul på at det varmer litt ekstra når det er denne mannen som noterer seg for scoringer, og det er fantastisk å se Callejón vise vei for de utallige talentene i ungdomsakademiet som drømmer om spill på Santiago Bernabéu.

Karim Benzema 9

Franskmannen har gått gjennom en total forandring I den spanske hovedstaden. Den indolente, ukomfortable spissen fra debutsesongen i 2009/10 og deler av forrige sesong er erstattet med en ny mann. Han fikk sjansen til å vise seg fram forrige sesong da Higuaín skadet seg, og allerede da viste Benzema fine tendenser. Denne sesongen har han vært enda bedre. Katten har blitt en løve, og yndlingen Higuaín har blitt dyttet på benken. Benzema har scoret over 30 mål i alle turneringer, hans aller beste total noensinne. Utover det har han utviklet seg til å bli lagspilleren Mourinho ønsket seg. Han kombinerer på perfekt vis med sine lagkamerater, og deltar mer eller mindre alltid i lagets offensive initiativer. Benzema har forvandlet seg til et monster av en fotballspiller, og hans fysiske styrke, kombinert med finslepen teknikk og kliniske avslutninger, har gjort han til en nøkkelspiller i denne gullsesongen.

Gonzalo Higuaín 8

At en spiller som Gonzalo Higuaín ikke er soleklar i en førsteellever handler ikke om at han mangler kvalitet, men sier heller en god del om nivået i årets Real Madrid-lag. Den målfarlige argentineren har, til tross for kun å ha startet 18 seriekamper, nettet hele 22 ganger i den hjemlige ligaen. Publikumsfavoritten har i flere år stått for imponerende scoringssnitt, og bekreftet denne sesongen sin status som notorisk målscorer. Hans fart, styrke, plasseringsevne og avslutningsegenskaper gjør han til en eksemplarisk måltyv, til tross for at han til tider kan mangle litt hensynsløshet foran mål. Det var Pipita som sto for den forløsende scoringen mot Athletic Bilbao som sikret laget gullet, akkurat som han gjorde fire år tilbake mot Osasuna, og det er nettopp de øyeblikkene som har sikret spilleren heltestatus blant Bernabéu-publikumet. Ryktene går om en overgang for å få mer spilletid, men det spørs om Higuaín klarer å forlate fansen etter hyllesten han mottok under årets gullfeiring.

Skrevet av Arilas Ould-Saada. 

Legg inn en kommentar