Retroartikler

Bale? Nei, takk!

Fire grunner til at Real Madrid bør avstå fra å kjøpe Gareth Bale.

Sommerens store overgangs-saga i Europa er, som i fjor, en katt-og-mus-lek mellom Real Madrid og Tottenham Hotspur. Luka Modric var målet i fjor, og forhandlingene foregikk i månedsvis før overgangen var et faktum 27. august – få dager før overgangsvinduet stengte. Gareth Bale-sagaen har foregått i hele sommer, men kom for alvor til liv først for noen dager siden da Sky Sports meldte om at Real Madrid har kommet med et rekord-bud på €100M for Gareth Bale. Her er fire grunner til hvorfor Real Madrid bør avstå fra handelen.

Prisen er hinsides all fornuft.

 100 millioner euro er ikke småpenger – selv ikke for en klubb som Real Madrid. Vi har selvfølgelig råd, det vil si, klubben har definitivt pengene. Vi har bare ikke råd til å begå tabben. Ingen har det. Å betale en så grov overpris for én spiller med kun to gode sesonger bak seg er galskap. Å bli kåret til “Årets Spiller” og “Årets Unge Spiller” i England kan gjerne ses på som et kvalitetstempel. Men det er ingen garanti for suksess i Real Madrid. Det er Nuri Sahin et levende bevis på.

Skal man betale slike summer for en spiller skal han nærmest være en garanti for suksess. Real Madrid er jo akkurat ikke kjent for å være en klubb som gir spillere 2-3 sesonger på å tilpasse seg – her krever man uttelling øyeblikkelig. Mye taler imot at Bale skal kunne gli rett inn i Real Madrid-gruppen, og særlig én ting.

Britiske spillere lykkes sjelden i Spania og Real Madrid. 

Er det måten å spille fotball på, kulturen, språket eller spanjolenes enkle syn på livet (slik Owen beskrev det) som gjør det? Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva, men det er et kjent fenomen at briter kjøpt fra Premier League sliter med å prestere i Spania.

Det er bare å se på de tre siste engelskmennene som spilte for Real Madrid: Michael Owen, Jonathan Woodgate og (til en viss grad) David Beckham. Owen var tilbake på trygg, engelsk grunn etter et mislykket år i Madrid; Woodgate hadde muligens verdenshistoriens dårligste debut da han scoret selvmål og ble utvist på under 60 minutter, og etter to år med skader (ni kamper) returnerte han og til England; David Beckham var aldri en flopp i Real Madrid, men det hersker liten tvil om at han var langt viktigere for klubben kommersielt sett enn sportslig sett.

Claus Lundekvam, som har spilt sammen med waliseren, uttalte nylig til Nettavisen at Bale er «veldig opptatt av å ha det trygt og godt med gode venner rundt seg». Michael Owen advarer han i tillegg mot liver i Spania og hvor annerledes det er. Kulturforskjellen kan bli enorm, og dersom Bale ikke lykkes umiddelbart så er det lett å se at han fort kan ønske seg hjem. Da risikerer Real Madrid å tape store summer ettersom prisen vil stige eller falle etter prestasjonene.

Bales spillestil er ikke uslåelig. 

Waliseren mangler det lille ekstra som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi har. Mens Bale har én veldig sterk fot, og en han kan bruke om han må, er Ronaldo langt sterkere med begge føttene. Det er åpenbart er en styrke for en spiller som liker å utfordre og komme i skuddposisjon fra 25 meter og innover.

Bale har heller ikke noe direkte finterepertoir og hviler mest på rå fart og styrke. Ja, han scoret mye på frispark for Tottenham i fjor, men er han bedre enn Cristiano Ronaldo der? Og ikke minst, vil han få ta noen frispark i det hele tatt?

Til slutt: hvor er behovet?

Vi har Cristiano Ronaldo, Di María, Jesé Rodriguez og Cheryshev, pluss Isco og Özil som begge kan bekle rollen på venstre eller høyre flanke. Enkelte vil argumentere med at Bale også kan spille venstreback, men det er strengt tatt uvesentlig. For det første fordi vi har god nok dekning med Marcelo, Coentrão og Nacho. For det andre er han langt bedre på vingen og sist men ikke minst: man bruker ikke 100 mill. euro på en back.

For å sitere Arsene Wenger i The Guardian: «Budet på Bale er en vits». Det må for sikkerhets skyld nevnes at franskmannen først og fremst kritiserte Financial Fair Play og ikke kvalitetene til Gareth Bale. Uansett, å betale €100 millioner for en spiller man ikke  ha og som ikke “garanterer” suksess er etter min mening galskap. Bale er en vanvittig god fotballspiller og kan både lykkes og mislykkes i Real Madrid. Men er det verdt å risikere så enorme summer?

Skrevet av Emil Bremnes. 

Legg inn en kommentar