Retroartikler

Derfor tar Ancelotti over etter Mourinho

Det er fem enkle grunner til det, mener gjesteskribent Thore Haugstad.

Den franske avisen Le Parisien skrev forrige uke at Carlo Ancelotti allerede har godtatt et tilbud om å trene Real Madrid fra og med neste sesong. Her er fem grunner til at det kan være sant.

1. En gammel kontrakt

Alle som har lest Ancelottis lune selvbiografi, Carlo Ancelotti: The Beautiful Games of an Ordinary Genius (utgitt i 2010), har fått med seg at Italieneren hadde kontakt med Florentino Pérez allerede i 2006. Ikke nok med det; han skrev under på en kontrakt.

– I 2006 godtok jeg et tilbud fra Real Madrid, og jeg må innrømme det var ingen vanskelig avgjørelse. En vidunderlig mulighet, duften av det gode liv, skriver han i selvbiografien.

Ancelotti møtte aldri Pérez personlig, men godtok en kontrakt verdt €15 millioner – det dobbelte av hva han tjente i AC Milan på den tiden. Men Adriano Galliani, Milans visepresident, nektet ham å dra, og Ancelotti ble dermed værende i Milano. Likevel beholdt han kontrakten som en suvenir, og innrømmet senere i boken at han hadde hatt kontakt med Pérez i ettertid.

– Vi liker fotball, vi elsker livet og vi liker å underholde folk. Vi har like meninger på mange områder, og forrige gang vi pratet fortalte han meg en merkverdig ting: Carlo, en dag kommer du til å trene laget mitt.

2. Hans diplomatiske personlighet

En artikkel publisert i The Times for flere år siden påpekte hvordan Englands landslagstrener alltid hadde en personlighet som var stikk motsatt av forgjengerens. Fotballforbundet ønsket alltid å gå i en ny retning. Det samme kan sies om Real Madrid. Mange i Santiago Bernabéus korridorer mener at José Mourinhos sta og konfronterende personlighet har skadet klubbens bilde. Å ansette Ancelotti vil løse dette problemet. Han er rolig, blid, sportslig og sutrer ikke om dommeravgjørelser. Han er kanskje det nærmeste man kommer Vicente del Bosque. Alt i alt vil Ancelotti være en gentlemans trener for en gentlemans klubb.

3. Erfaring med gale styreformenn

Ancelottis tidligere arbeid under Silvio Berlusconi og Roman Abramovich gjør ham til en perfekt nikkedokke for Real Madrid hierarkiet. De interne stridighetene som presset Jorge Valdano ut av klubben på grunn av Mourinhos maktkrav kan endelig stoppe. Ancelotti er en mann som gjør det beste ut av hva han får, og oppnår vanligvis gode resultater. Stilen hans er også offensiv og attraktiv, noe som vil stilne de deler av Madrid som har kritisert Mourinhos direkte pasningsstil og aggressive taktikker.

4. Champions League resultater

Etter at Mourinho vant La Liga i 2011/12-sesongen er det kun én ting Santiago Bernabéu nå krever: Champions League-trofeet. Det har ikke blitt vunnet siden Zinédine Zidanes uforglemmelige volley mot Leverkusen i 2001/02. Siden den tid har Ancelotti vunnet turneringen to ganger med Milan – og tapt en finale. Hans prestasjoner med Paris Saint Germain hittil i årets turnering har også vært imponerende.

5. Hans ønske om å signere

Det eneste hintet av bitterhet og sarkasme i Ancelottis bok er rettet mot Mourinho; et produkt av gjentatte feider fra portugiserens tid i Milano. Det å vinne Champions League med hva som praktisk talt vil være «Mourinhos lag» er en mulighet som kan bli for fristende for Ancelotti til å avslå. I tillegg har vi Ancelottis tidligere samtaler med Pérez, kvaliteten på Real Madrids stall, og faktumet at Ancelotti har trent lag i Italia, England og Frankrike – men aldri i Spania. Hvis man tar disse fem faktorene og sammenligner med Real Madrids andre alternativer – som for eksempel Michael Laudrup og Rafa Benítez – er Ancelotti soleklar favoritt. Pérez egen profeti kan fort bli oppfylt denne sommeren.

Denne artikkelen er skrevet av Thore Haugstad, en fotballjournalist basert i London. Han er på Twitter og blogger på haugstadfootball.net.

Legg inn en kommentar