Harald Natviks spesialer

«Den femte italiener»

Carlo Ancelotti er den femte italiener i Real Madrids 111 år lange historie

Sett bort i fra sportsdirektører som Arrigo Sacchi og Baldini de siste årene, har bare fire italienere jobbet i Real Madrid som hovedtrener og spiller. Dette kan forklares ved at begge nasjoner er ledende fotballnasjoner med sterke ligasystem og storklubber, uten et behov for å selge bort sine beste nasjonale spillere eller sende bort sine beste trenere.

Fabio Capello ble den første da han tok over som hovedtrener i 1996 og vant seriegullet i Spania, før han fikk sparken av Lorenzo Sanz. I 1997 ble høyreback Christian Panucci kjøpt inn og den «andre italiener» ble værende til 1999 og kunne til og med feire den syvende Champions League tittel med Real Madrid (1998 i Amsterdam)

Da Ramón Calderón vant presidentvalget i 2006 valgte han å satse på Predrag «Pedja» Mijatovic som sin høyrehånd og mannen med seiersmålet i Amsterdam i 1998 hadde klare koblinger til Italia og Serie A gjennom sin tid i Firenze. Pedja og Calderón valgte å hente tilbake Fabio Capello for en ny sesong i Madrid og akkurat som ti år tidligere endte det med seriegull for italieneren, og så sparken.

Men dette året var også året da de to siste italienerne kom inn døren på Bernabéu: urokråken Antonio Cassano hadde blitt hentet inn tidligere, januar 2006 og ble værende i 1.5 år før han dro tilbake til Italia. Da gikk det bedre med Fabio Cannavaro som ble værende i tre år og som nå er aktuell som Carlo Ancelotti sin assistent i Madrid.

Ancelotti er den «femte italiener» i Real Madrid og det kan være det blir en sjette, syvende og åttende de neste årene med en italiensk hovedtrener, kanskje en italiensk assistent [Pablo Cannavaro] og muligens en sportsidirektør [Zinedine Zidane] med flere år i Serie A bak seg. Det alle håper på er at den «femte» kan hente hjem den tiende: la Décima

Legg inn en kommentar