Bli bedre kjent med... Retroartikler

Historien om Isco

Bli bedre kjent med Real Madrids nyeste ballkunstner.

Torsdag 27. juni 2013 klokken 13:00 ble det klart; Francisco Román Alarcón, eller Isco, er Real Madrid-spiller. Den 21 år gamle offensive midtbanespilleren kommer til Madrid fra Málaga i bytte mot 27 millioner euro, og spilleren er nå bundet til Santiago Bernabéu frem til 2018. Her er historien om hvordan gutten fra Andalusia endte opp i verdens største fotballklubb.

Isco ble født i Benalmádena, en liten by 12 kilometer vest for Málaga, den 21. april 1992. Etter å ha snøret på seg sine første fotballsko i den lokale klubben Benamiel, ble Isco, 14 år gammel, plukket opp av Valencia i 2006.

Fra U16 til A-landslaget

Mens han gikk gradene i Valencias ungdomsakademi, fikk han også sine første kamper for Spanias aldersbestemte landslag. Siden debuten for U16-landslaget i 2008, har Isco spilt på samtlige spanske landslag (U17, U18, U19, U20, U21, U23 og A).

I 2009 spilte Isco, med tre scoringer og storspill, en viktig rolle i det spanske laget som tok seg til tredjeplass i U17-VM. To år senere deltok han i U20-VM i Colombia, der han scorte ett mål for et spansk lag som røk ut i kvartfinalen.

Den 15. mai 2012 ble Isco for første gang kalt opp av Vicente del Bosque til den spanske landslagstroppen. Unggutten måtte dog vente til 6. februar 2013 for å få sine første minutter for La Roja. Da fikk han 30 minutter i en treningskamp mot Uruguay.

I sommer har Isco vunnet U21-EM i Israel – en turnering mange mener var stortalentets virkelige gjennombrudd. Den ferske Real Madrid-spilleren scorte tre mål – kun slått av Álvaro Moratas fire – og storspilte fra start til slutt.

Førstelagsdebut i 2010

Etter å ha tilbragt hele 2009/10-sesongen på Valencias reservelag i Segunda B (tredje nivå) – Isco spilte 25 kamper, scorte ett mål og rykket ned til fjerde nivå – fikk den unge ballkunstneren sin debut for Valencias førstelag mot UD Logroñés i Copa del Rey den 11. november 2010. Isco scorte bidro med to mål i sitt lags 7-1-triumf.

Tre dager debuten i Copa del Rey, fikk Isco sine første spilleminutter i La Liga da han ble byttet inn med 20 minutter igjen å spille mot Getafe. Han fikk dog aldri sitt store gjennombrudd på førstelaget til Valencia, og spilte først og fremst for reservelaget. Der bidro han sterkt til at laget rykket opp igjen til tredje nivå våren 2011, med femten scoringer i løpet av sesongen.

Tilbake til Andalusia

Til tross for at spilletiden han fikk i Valencia var svært begrenset, var flere klubber interesserte i 19 år gamle Isco sommeren 2011. En av disse klubbene var Málaga, som slo til og aktiverte spillerens utkjøpsklausul på 6 millioner euro.

Iscos første sesong i Málaga ble en enorm suksess. Bare nitten år gammel ble han en nøkkelspiller i et Málaga-lag som ved sesongslutt sikret Champions League-plass for første gang i historien. Isco spilte 32 kamper, scorte fem mål og ble kåret til årets gjennombrudd i La Liga.

Storspill i Champions League

Den påfølgende sesongen skulle Isco få sitt gjennombrudd også på den europeiske scenen. I sin Champions League-debut, mot russiske Zenit, ble Isco kåret til banens beste spiller etter å ha scoret to mål. Storspillet fortsatte videre i gruppespillet, og unggutten var en av hovedgrunnene til at Málaga tok seg til åttendelsfinale og gruppeseier foran AC Milan.

I årets siste seriekamp, på La Rosaleda mot Real Madrid, scorte Isco det første målet i Málagas 3-2-seier – lagets første over gigantene fra hovedstaden på 29 år. Kort tid senere ble han kåret til Golden Boy 2012, en utmerkelse som tidligere har blitt tildelt spillere som Lionel Messi, Mario Götze, Mario Balotelli og Wayne Rooney.

Ny kontrakt med Málaga

Isco var, naturlig nok, et av de heteste overgangsobjektene i forrige januarvindu, men avblåste alle spekulasjoner ved å signere en ny kontrakt med Málaga.

Den 13. mars spilte Isco en av sine aller beste kamper så langt i karrieren. Málaga tok imot Porto til åttendelsfinale i Champions League. Etter å ha tapt 1-0 i første kamp i Porto, så det tøft ut for Iscos lagkamerater. Så slo Isco til med det spanjolene kaller en golazo.

Med et perfekt medtak skaffet han seg plass 20 meter fra mål, passerte et par Porto-spillere med en skuddfinte og klinket ballen så langt oppe i vinkelen som det går an. Málaga vant kampen 2-0, tok seg til kvartfinale og var en håndfull sekunder og en dommertabbe unna semifinale.

Isco avsluttet La Liga-sesongen med 37 kamper, ni mål og én målgivende pasning. At han kom til å skifte beite denne sommeren har lenge vært en dårlig skjult hemmelighet, og Isco har lenge vært sterkt linket til både Real Madrid og Manuel Pellegrinis Manchester City. Nå er det endelig klart; Isco spiller i hvitt neste sesong.

Skrevet av Arilas Ould-Saada. 

Legg inn en kommentar