Retroartikler Ruben Skjerpings spesialer

Cristianos kontraktproblem

Er «Beckham-loven» grunnen til at portugiseren er trist? Ruben Skjerping kommenterer.

Cristiano Ronaldo har vært en braksuksess siden overgangen fra Manchester United. Rekordmannen ble den første Real Madrid-spilleren til å score i fire strake bortekamper mot Barcelona, har allerede notert seg for 150 mål på 149 kamper og med det blitt klubbens tiende mestscorende spiller gjennom tidene. Man skulle gjerne trodd at alt var rosenrødt for portugiseren om dagen, men slik er det dessverre ikke.

Cristiano uttalte etter 3-0-seieren over Granada at han var trist, men ønsket ikke å røpe hvorfor. Det er imidlertid vanskelig å se bort ifra at portugiseren ønsker seg en ny kontrakt. 27-åringen er lagets viktigste spiller og har vært det siden han ble hentet i 2009, så han fortjener absolutt en kontraktfornyelse.

Mindre viktige spillere prioriteres

Man kan henvise til mye, men som profesjonell fotballspiller er det i bunn og grunn kontrakten din som beviser hvor høyt klubben verdsetter deg. Naturligvis rynker Cristiano på nesen når spillere som Raúl Albiol og Álvaro Arbeloa får fornyet kontrakten sin, mens han selv sitter igjen med den samme han signerte for tre år siden.

På sine seks år i Manchester United skal Cristiano ha fått hele fem kontraktfornyelser, så dette må være en uvant situasjon for ham. Portugiseren er ikke bare Real Madrids viktigste spiller på banen; han tiltrekker også klubben mange supportere og store pengesummer fra sponsorinntekter/draktsalg. Så hvorfor smeller ikke Florentino Pérez en lukrativ kontrakt i bordet umiddelbart?

MÅLMASKIN: Cristiano Ronaldo feirer en av sine mange scoringer i Real Madrid-drakten.

Beckham-loven

Problemet er at Cristiano ikke lenger beskyttes av den såkalte «Beckham-loven», som tillater spillerne å betale langt mindre skatt enn sine kolleger i andre store ligaer. Dersom Real Madrid fornyer Cristianos kontrakt nå, blir de ikke bare nødt til å betale mer i form av en eventuell lønnsøkning. La meg forklare:

Utlendinger som hadde tilbragt mindre enn ti år i Spania og tjente mer enn €120 000, ble for ikke lenge siden tillatt å betale 23% i skatt, istedenfor de vanlige 45 prosentene. Denne regelen gjaldt fortsatt da Cristiano signerte kontrakten med Real Madrid i 2009.

I dag betaler Real Madrid totalt €15 millioner i året for at stjernespilleren sin skal kunne tjene €10 millioner etter skatt, men nå kan verken spilleren eller klubben gjemme seg bak denne loven. Dette betyr at Real Madrid blir nødt til å betale svimlende €31 millioner for at Cristiano skal få den årslønnen på €15 millioner han ønsker seg. Med andre ord vil portugiserens tjenester koste dobbelt så mye etter en eventuell kontraktfornyelse.

Enorme utgifter

Det er ingen tvil om at Cristiano fortjener en lønnsøkning, men det er lett å forstå Real Madrids ønske om å drøye med kontraktfornyelsen. Ved å signere en ny kontrakt med portugiseren i 2015 istedenfor nå, vil klubben spare hele €45 millioner. Undertegnede er sikker på at det løser seg, men det er forståelig at kontraktstilbudet sitter langt inne for Real Madrid.

Mange vil kanskje se på Cristiano som en pengegrisk spiller i denne situasjonen, men først og fremst handler det nok om å bli verdsatt for sine prestasjoner. Pengene i seg selv betyr helt sikkert relativt lite; alt handler om hvilke signaler klubben sender ut. Dermed er det forståelig at Cristiano ønsker seg bedre behandling etter å ha vært avgjørende i klubbens nylige La Liga-, Copa del Rey- og Supercopa-triumfer.

Bør Real Madrid gi etter for portugiserens krav om ny kontrakt?

Legg inn en kommentar