Harald Natviks spesialer

Fotballens mørkemenn

Har du hørt om Jorge Mendes? Du kjenner han sikkert som agenten til José Mourinho og Cristiano. Men Mendes er en beryktet mann og det skjer mye rart bak kulissene når han er involvert.

Harald Natvik med en personlig kommentar rundt en mann som etterforskers av antikorrupsjons-politiet i Portugal

Jorge Mendes er et navn ganske mange har et kjennskap til, men han er ikke så kjent som han kanskje burde være. Jorge Mendes – mannen som begynte som DJ og så eier av en nattklubb. Dette er kanskje den mektigste FIFA agenten innenfor toppfotballen og han er bare 42 år gammel.

Mendes har en imponerende liste med spillere som han representerer gjennom sitt firma.

Denne listen inkluderer spillere og trenere som:

José Mourinho, Fábio Coentrao, Pepe, Angel di María, Cristiano Ronaldo, Falcao, Ricardo Carvalho, Nani, Ricardo Quaresma, Thiago Silva, Danny, Bruno Alves, Manuel Fernandes, Hugo Almeida, Thiago, Carlos Vela, José Bosingwa, Giovani dos Santos og Luiz Felipe Scolari.

Cristiano Ronaldo og Jorge Mendes sammen

Denne listen inkluderer også en hel del navn som det har vært mange kontroverser rundt. Spillere som Bebé, Roberto, Helder Postiga, Pizzi, Juan Carlos, Rubén Micael og mange flere.

Først i 1991 fikk toppfotballen agenter som måtte ha en lisens. På starten av 90-tallet tok fotballverden et nytt steg ut i det ukjente. Summene ble større, agentene ble mektige, Champions League ble innført. Nå i 2012 er det over seks tusen agenter ute i toppfotballen og 41% av dem finner man i de største europeiske fotballnasjonene; Spania, Tyskland, England, Italia og Frankrike. Disse agentene tjener rundt €400mil i året, innenfor UEFA sitt område.

Selv om det er mange agenter der ute, viser rapporter at halvparten av de profesjonelle spillerene faktisk er representert av bare 83 agenter eller agent-firmaer. Altså er det noen få som har opparbeidet seg enormt med makt og Jorge Mendes er en av dem. Det er vanskelig å si noe sikkert om hvor mye en spiller er verdt, men i følge pålitelige transfermarkt.de har Jorge Mendes sitt selskap spillere på bok for minst €500mil i verdi. Det er bare ett annet selskap som har spillere med en samlet verdi som er høyere enn Jorge Mendes sitt Gestifute.

Den største gruppen med agenter – og som har høyest verdi – har faktisk ingen agent. Dette inkluderer Iker Casillas, Claudio Marchisio, Osvaldo, Nené, og Srna. Den nest mest verdifulle gruppen av spillere har nære slektninger som agenter, slik som Lionel Messi, Juan Mata, Sergio Ramos, Mesut Özil, Dzeko, Robben og Mats Hummels. Så har man de to største og mest verdifulle selskapene. Dette er velkjente Mondial Sports Management med spillere som Kun Agüero, Edinson Cavani, Ramires, Fernando Llorente, Iker Muniaín, Ganso, David de Gea osv – samt altså Jorge Mendes sitt Gestifute

Det som gjør at flere og flere reagerer på Jorge Mendes og hans avtaler, er oppblåste summer som blir meldt inn, merkelige spilleroverganger og overganger som tar plass 24 timer etter at han er kommet inn og den forrige agenten får sparken.

Det er mye som ikke stemmer med flere av overgangene hvor Jorge Mendes er involvert og i de seneste årene har Real Madrid, Atlético Madrid, Zaragoza, Braga, Rio Ave, Sporting Lisboa og Benfica stått i sentrum av Mendes sin verden.

Mourinho og Mendes

Jorge Mendes hadde allerede gjort seg bemerket i 2002 ved å selge Hugo Viana fra Sporting Lisboa til Newcastle for hele €12mil og to år senere begynte han et sammarbeid med José Mourinho. Mourinho hadde allerede en agent – José Baidek – som tilsynelatende hadde sikret han en jobb i Liverpool. Jorge Mendes gikk inn og fikk Mourinho over på laget sitt og ordnet så en overgang til Chelsea i stedet.

I løpet av kort tid fulgte så Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Tiago og Maniche til London og Mendes sikret seg store pengebeløp som agent ved å selge spillerne til hans venn Mourinho i Chelsea. Det er også verdt å nevne at da Chelsea trengte en ny manager i 2008, ordnet Jorge Mendes det for dem. Hans mann Mourinho dro til Inter, mens hans andre profilerte trener kom inn i London; Luiz Felipe Scolari. Begge representert av Jorge Mendes

Mendes, gjennom sitt firma Gestifute, var på denne tiden involvert i et sammarbeid med firmaet Formation Football Agency. Det engelske firmaet mente at Jorge Mendes og Gestifute hadde stjålet nærmere €3mil fra dem via overgangene til de portugisiske spillerne som gikk til Chelsea. Denne summen på €2.5 – €3mil ble betalt til Jorge Mendes av Chelsea og i følge dokumentene representerte Mendes både klubben og spillerne. Denne summen var ikke en vanlig sum pga kontraktssignering og representasjon, men til og med en garanti på at spillerne kom til å møte opp til trening. I summen var det inkluderte mange slike merkelige tjenester.

Dette skulle ikke vise seg å være den siste saken som havnet i media.

Man Utd og Bebé

I 2003 gikk Cristiano Ronaldo fra Sporting Lisboa til Man Utd og fire år senere fulgte så Nani og Anderson samme vei. Alle hadde Jorge Mendes som agent. Nani sin overgang skjedde like etter at hans agent fikk sparken og igjen kom Mendes inn og ordnet overgangen for en sum. Det var likevel ikke noe som antydet at noe merkelig foregikk bak i kulissene.

Så havnet Bebé-saken i media. Den 20 år gamle portugisiske spissen ingen hadde hørt om, som plutselig ble kjøpt av Man Utd for €9mil. Bebé som ikke hadde en mor eller far lengre og som delvis bodde på gaten. Bebé som var registrert for et 3.div lag i Portugal fem uker før overgangen. Bebé som ikke hadde fått kontrakt i PSV da han var på prøvespill.

Hans agent, Goncalo Reis, hadde ordnet en overgang fra Estrela da Amadora til Vitória, fikk så et brev i posten i august 2010 med beskjed at han hadde fått sparken. To dager senere betalte altså Man Utd en stor sum for denne ukjente 20 åringen og Mendes stod bak alt.

Detaljer begynte så å dukke frem. Sir Alex Ferguson hadde aldri sett han spille, men stolte visstnok på Carlos Queiroz sitt ord om at Bebé var en spennende spiller. Ikke overraskende viste det seg at Carlos Queiroz også hadde Jorge Mendes som agent.

Hvorfor ville Mendes så få til en slik merkelig og høy sum for en ukjent gutt? Det viste seg at han hadde sikret seg 30% av rettighetene til spilleren for en sum av €100.000 noen dager i forveien. Mendes sikret seg slik €3.6mil av overgangen, for ingenting og det luktet råttent. Politiet ble involvert, men enda har det ikke skjedd noe i saken.

Opplåste priser?

Et av varemerkene til Jorge Mendes er oppblåste priser. Det er kanskje noe der som mener at mannen bare er en dyktig selger, men ting tyder på at noe er feil. Flere og flere lurer på hva som skjer med pengene som blir meldt inn og hvem som egentlig betaler summene. Det er mange der ute som ikke lengre forstår hva som skjer i kulissene når Jorge Mendes er involvert.

Bebé sin overgang er allerede nevnt, men det var også mange som satt noe i halsen da Pepe ble hentet til Real Madrid i 2007 for €25mil. Det var mange som bare kalte Pepe for «€25mil mannen ingen kjenner» og var skeptiske til summen. Likevel skulle det vise seg at Pepe var en meget god midtstopper og ingen tenkte noe videre på summen som ble betalt.

Så ble Angel Di María klar for Real Madrid i 2010 for €36mil og igjen spurte folk seg hva som skjedde. På nytt beviste Di María at han var en brilliant fotballspiller og Real Madrid var jo kjent for å betale høye summer. Sommeren etterpå kom Fábio Coentrao inn dørene på Bernabéu for hele €30mil og mange stilte en del kritiske spørsmål rundt summene for fotballspillere fra den portugisiske ligaen hvor Mendes var involvert.

Blant bloggere og andre kunne man begynne å lese spekulasjonene om at summene var oppblåste og at pengene forsvant mellom noen sprekker i gulvet – ned i hendene på Jorge Mendes og noen i klubbene. Hvordan dette foregikk og enda foregår vet man ikke.

Det har vært såpass mange merkelige saker at FIFA faktisk begynte å etterforske superagenten Jorge Mendes. I løpet av kort tid var det mye rart som skjedde og i sentrum stod Atlético Madrid, Zaragoza, Benfica og Braga

Roberto-saken og Zaragoza

Roberto ble plutselig i 2010 solgt til Benfica fra Atlético Madrid for hele €8.5mil. Dette var en 24 år gammel keeper som hadde spilt én kamp for Atlético og 15 kamper på utlån til Zaragoza. Roberto dro til Lisboa og floppet totalt i mål for Benfica. Ingen forstod logikken bak denne summen og var kritiske til hva som hadde foregått. Bak det hele stod igjen Jorge Mendes.

Sommeren 2011 ble så Roberto solgt tilbake til Spania, men da ble papirene som ble meldt inn for mye for media. Zaragoza – klubben som ikke hadde penger og bruke på spillere – hadde betalt €8.6mil for Roberto.

Da gikk alarmklokkene for fult. Zaragoza måtte ut i media og bekrefte at de bare hadde betalt €70.000 for keeperen og ikke den summen som ble meldt. Rapportene i media tydet på at 99% av spilleren var faktisk eid av en annen; Jorge Mendes. Hva skjedde med pengene? Eksisterte det i det hele tatt penger i overgangen? Ingen som vet.

Men Roberto var ikke den eneste som ble sendt hit og dit uten noen kontroll. Hélder Postiga ble leid ut til Zaragoza, representert av Jorge Mendes. Da Falcao gikk for en enorm sum til Atlético Madrid fra Porto, var det igjen Jorge Mendes som var agenten. Atlético Madrid hadde solgt Kun Agüero, men slet med høy gjeld og skylte også den spanske stat et større beløp for manglende skattepenger. Det merkeligste var likevel at Rubén Micael plutselig også var klar for Atlético Madrid, men ble så leid ut til Zaragoza noen timer etterpå. I sommer ble han så leid ut til Braga fra Atlético Madrid. Bit deg merke i klubbnavnet Braga, for denne klubben var og er involvert i mye rart.

Ingen forstod noe av hva som foregikk, men enda merkeligere var det at Juan Carlos ble solgt fra Real Madrid til Zaragoza for €2.5mil sommeren 2011, men i papirene stod Braga som eier av spilleren. Jorge Mendes var igjen inne i bildet og spekulasjonene gikk på nytt. Det virket, ut i fra hva som ble sagt, at Juan Carlos egentlig var eid av Jorge Mendes – som brukte Braga og Zaragoza som papirrulle. Ingen av klubbene eide egentlig spilleren. Spilleren var eid av Mendes og pengene som ble meldt inn fantes ikke.

Pizzi var enda en spiller som var involvert i merkelige overganger denne sommeren. Braga-spilleren ble leid ut til Atlético Madrid, var ingen suksess og er nå i Deportivo på lån. Det i seg selv er ikke spesielt merkelig, men plutselig har nå Deportivo leid inn en hel del spillere fra Portugal i sommer. Er Mendes involvert? Ja – det er han.

Nélson Oliveira – den 20 år gamle EM spissen til Portugal – er representert av Jorge Mendes. Han er nå leid ut til Deportivo, sammen med Pizzi. To av superagentens spillere.

Real Madrid og Florentino Perez

Jeg har allerede nevnt flere av overgangene fra Portugal, men Mendes har sammarbeidet med den iranske agenten Reza Fazali. Denne agenten var agenten til Mesut Özil, Nuri Sahin og Hamit Altintop. Altintop som fikk en lønn på €4.5mil i Madrid, mer enn hva Di María og Higuaín f.eks tjente i Madrid.

Faktisk har Jorge Mendes vært involvert i mer eller mindre alle overgangene til Real Madrid de seneste årene og det er mange som lurer på hvor dypt dette sammarbeidet faktisk går. Overganger hvor Mendes er involvert, på en eller annen måte, flyr gjennom. Både Mourinho og Perez ønsker å bruke Mendes og det virker som Real Madrid nesten utelukkende nå kjøper spillere gjennom denne agenten.

Perez, Cristiano Ronaldo og Jorge Mendes sammen

Det er også verdt å se litt på Castilla og koblingen til Jorge Mendes. Juan Carlos er nå en kjent sak hvor Jorge Mendes, Zaragoza og Braga var involvert. Men også Alípio er representert av Jorge Mendes. Alípio ble hentet inn fra Rio Ave for €1.4mil som 17 åring. Han fikk et par kamper for C-laget og et par for Castilla før han så ble solgt videre. Ett år senere ble han solgt sammen med Rodrigo til Benfica for rundt €10mil. En pris mange ikke forstod noe av.

Siden har ingen hørt om Alípio. Han har vært utleid til en 2.div klubb i Brasil hvor han fikk fem kamper og er nå utleid til Sharjan i Emiratene.

Hva så med årets gruppe av Castilla-spillere? I sommer har Real Madrid igjen hentet inn en brasiliansk tenåring fra Rio Ave, samme klubb som hvor Mendes sendte Alípio til Madrid fra. Denne spilleren heter Fabinho, er 18 år og fra Brasil. Han er – ikke overraskende – representert og eid (?) av Jorge Mendes og hans selskap Gestifute.

Pedro Mendes – forsvarspilleren fra Sporting Lisboa og Portugal – ble i fjor hentet inn av Castilla. Igjen var det Jorge Mendes som var agent. Det spesielle med denne saken var at Pedro Mendes fikk en del spilltid i Castilla, uten å være like bra som f.eks Nacho og Daniel Carvajal. Likevel fikk Pedro Mendes trene mer med a-laget enn Daniel Carvajal og til og med spilletid i en Champions League kamp. Kritiske røster hevdet da at dette ble gjort for å styrke hans verdi og at det var en tjeneste fra José Mourinho til hans venn Jorge Mendes.

Geromel-saken

Geromel ble i dag meldt klar for Atlético Madrid for €3.5mil og den brasilianske stopperen forlater dermed Köln. Men samtidig ble det så meldt at Mendes var agent og at spilleren vil bli leid ut til Real Betis i stedet for å spille i Atlético Madrid. I følge spansk og tysk media betaler ikke Betis en krone og heller ikke Atlético Madrid. Det er Jorge Mendes som sender han til Spania via Atlético Madrid og til Betis.

I sommer ble også Juan Carlos leid ut til Real Betis, fra Zaragoza. Mendes ser ut til å ha funnet seg enda en klubb hvor han kan sammarbeide med ledelsen og få det slik han vil.

Hva som skjer videre her vet vi ikke i dag, men alle bør følge litt ekstra med.

Hva skjer videre?

Akkurat nå jobber Jorge Mendes innenfor mange gråsoner. Mange vil påstå at han bryter regler og han blir også nå i 2012 etterforsket av en anti-korrupsjon enhet innenfor politiet i Portugal. Det er så mye rart som foregår når Mendes er involvert at FIFA selv har etterforsket han og kanskje begynner hans spill å slå sprekker.

Det er mange som mener at Real Madrid aldri betalte Benfica €30mil for Fábio Coentrao. Det er mulig at Madrid som klubb betalte denne summen, men spekulasjonene går ut på at en del av de pengene gikk i lommen på Jorge Mendes og noen innad Real Madrid. Det samme gjelder mange andre overganger de siste sommerene som har fått folk til å riste på hodet med hensyn til summen som blir meldt inn.

Det er noe merkelig som foregår når Mendes er involvert og klubbene heter Braga, Benfica, Porto, Zaragoza, Real Madrid, Atlético Madrid og nå også Real Betis.

I sommer har det vært veldig stille på overgangsmarkedet for Real Madrid sin del. Luka Modric har vært koblet til Real Madrid hele sommeren, men man har ikke kommet frem til en avtale. Modric er forøvrig representert gjennom det russiske agentfirmaet ASA. Moussa Dembele har også vært koblet til klubben og er representert gjennom engelske SP International. Axel Witsel er tredje og sistemann av midtbanespillerne som har vært koblet til Real Madrid i sommer. Belgeren er representert av SEM Group Inc, som har John Shittu som deleier. Den nigerianske agenten er kjent som John Obi Mikel sin agent og det er jo i seg selv en sak med mange mørkemenn.

Vi får se hvem som endelig blir klar for Real Madrid, men det er lite tvil om at agenter har mye å si.

Kanskje sannheten kommer frem en dag, men vi er flere og flere som ikke betviler at Jorge Mendes er både en superagent og en av fotballens mørkemenn. Selv om det er mye rart med hvordan denne superagenten får til avtaler og detaljene rundt dem, blir han likevel beskrevet av de fleste som en lojal og ærlig person – med et godt øye for talent. Han blir rost opp i skyene av Cristiano Ronaldo og José Mourinho, men har også skaffet seg mange fiender langs veien.

Den nå 42 år gamle Jorge Mendes – tidligere DJ og eier av en nattklubb – har uansett lykkes i en brutal og kynisk verden. En verden hvor mennesker til syvende og sist ikke betyr noe, mens euroseddelen betyr alt.

Kilde

Klikk for å få tilgang til report_agents_2012.pdf

http://www.guardian.co.uk/football/david-conn-inside-sport-blog/2011/jan/18/jorge-mendes-super-agent
http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/how-mendes-has-made-himself-key-player-behind-the-biggest-deals-in-europe-846361.html?action=Popup
http://www.cnn.com
http://www.wikipedia.org
http://www.fifa.com
http://www.transfermarkt.de

Legg inn en kommentar