Retroartikler

Historien om Mordric

Den begavede kroaten står foran sitt livs utfordring, men har allerede en lang karriere bak seg.

Etter rekordsesongen 2011/12, der Real Madrid tok tilbake førsteplassen sin i La Liga på spektakulært vis, var det vanskelig å tenke seg at verdens beste tropp kunne forsterkes. Én ting manglet dog den utrolige sesongen; en tiende Champions League-tittel. Sommerens overgangsvindu handlet, for Florentino Pérez og José Mourinhos del, om å finne spilleren som kunne utgjøre forskjellen. Valget falt på en kroatisk midtbanespiller ved navn Luka Modrić.

Tøff oppvekst

La oss ta det fra begynnelsen. I september 1985, nærmere bestemt for 27 år og 2 dager siden, ble en liten gutt født i byen Zadar, i det som på den tiden var Jugoslavia. Luka var bare 6 år gammel da den kroatiske frigjørelseskrigen brøt ut. Mens faren, Stipe, kriget for Kroatia, flyktet familien Modrić til øyen Iz.

Da faren til Luka kom tilbake fra krigen, brukte han de få pengene han hadde på å melde sønnen sin i en lokal fotballklubb. Etter å ha vist frem sitt åpenbare talent, og fått smake på aldersbestemt landslagsfotball, signerte 17 år gamle Luka Modrić for den anerkjente kroatiske klubben Dinamo Zagreb.

To suksessfulle sesonger på utlån

Den seriøse, ydmyke og intelligente tenåringen fortsatte å studere, parallelt med fotballkarrieren. Til tross for gode prestasjoner på juniorlaget, ble Modrić veid for lett for førstelaget til Dinamo, og ble derfor lånt ut til bosniske Zrinjski Mostar. Der fikk han godt med spilletid, og ble en umiddelbar suksess i Bosnias øverste divisjon. 22 kamper, 8 mål og en rekke spektakulære prestasjoner sørget for at han endte opp med prisen som sesongens beste spiller i ligaen, allerede i sin første sesong med seniorfotball.

Til tross for å ha imponert stort i Bosnia, ble Modrić igjen lånt ut av Dinamo Zagreb, denne gangen til kroatiske Inter Zapresic. Det var hans prestasjoner i denne 2004/05-sesongen som skulle overbevise Dinamo Zagreb om å satse på han for fullt; Luka ble etter sesongen med Zapresic kåret til årets unge spiller i Bosnia.

Gjennombrudd i Zagreb

Dermed fikk Modrić endelig sjansen for førstelaget til Dinamo Zagreb, og etablerte seg raskt som lagets viktigste spiller. Han signerte også en langtidskontrakt, etter sigende helt til 2015, og møtte Vanja, som senere skulle bli hans kone.

I 2006 fikk Modrić, 20 år gammel, sin debut på Kroatias landslag, og fikk delta i Tyskland-VM med en status som innbytter – det store gjennombruddet på landslaget fikk vente litt. På klubbnivå eksploderte dog Modrić for fullt; med den elegante ballkunstneren i spissen, tok Dinamo Zagreb 3 ligatitler og 2 cuptitler.

Tottenham og EM’s drømmelag

Flere europeiske toppklubber fulgte nå Modrić tett, og spillerens prestasjoner da Kroatia slo ut England for å kvalifisere seg til Europamesterskapet i 2008 dempet ikke interessen fra den såkalte balløya. Tottenham Hotspurs nølte ikke, og sikret seg kjapt Modrić, som skulle vise seg å bli et ekstremt godt kjøp, allerede før sommerens mesterskap.

Under EM i 2008 viste han seg fra sin aller beste side, og var Kroatias suverent beste spiller. Til tross for tap på straffesparkkonkurranse i kvartfinalen, og et brent straffespark, ble Modrić tatt ut i turneringens drømmelag. Hans første sesong i Tottenham ble også en suksess, men mange fryktet det verste da han brakk benet i 2009/10-sesongen.

Kroaten skulle dog slå kjapt og kraftig tilbake, og scoret i comebacket, kun 4 måneder etter benbruddet. Han utviklet sammen med Scott Parker en av Premier Leagues aller beste sentrale midtbaneduoer, og har de to siste sesongene dominert Premier League med sine enorme kvaliteter innen balanse, teknikk, pasninger og spillforståelse.

Valgte Madrid

Han valgte i sommer bort alle andre alternativer, inkludert pengesterke Paris Saint-Germain, for å komme til den spanske hovedstaden og spille for José Mourinho. Han har allerede fått en drøy time i helhvitt, og hans første steg på Bernabéu har vært lovende.

Kanskje er det nettopp Modrić som utgjør forskjellen denne sesongen, der laget feilet i fjor. Kanskje er det ”Balkans Cruyff” som skal lede Real Madrid tilbake til den europeiske tronen, der klubben hører hjemme.

Skrevet av Arilas Ould-Saada.

Legg inn en kommentar