Retroartikler Ruben Skjerpings spesialer

Casemiro – en unødvendig signering?

Hvorfor valgte Real Madrid å hente den brasilianske landslagsspilleren på lån i januar? Ruben Skjerping kommenterer.

Årets januarvindu ble mer hektisk enn de fleste Madridistas hadde sett for seg. Iker Casillas’ skade i kampen mot Valencia tvang Real Madrid til å hente inn en ny keeper så fort som overhodet mulig, ettersom de fleste sa seg enig i at Antonio Adán ikke var god nok til å vokte buret i forestående kampene. Diego López ble hentet inn, men alt tydet på at 31-åringen ville bli vinterens første og eneste kjøp.

På overgangsvinduets siste dag offentliggjorde imidlertid Real Madrid enda en signering. Den brasilianske midtbanespilleren Casemiro ble hentet fra São Paulo, men ikke til førstelaget. Ballvinneren som stod med fem landskamper for Brasil skulle forsterke et Real Madrid Castilla som på nyåret var inne i en dårlig periode og kjempet om å overleve i Segunda División.

Undertegnede følger både Castilla og ungdomsutviklingen i klubben tett, men jeg skal ærlig innrømme at det først i går gikk opp for meg at Casemiro ble hentet på lån, ikke permanent. Dette gir meg svar på flere ting, men reiser samtidig mange nye spørsmål. Hvorfor valgte Casemiro å gå til Real Madrid, og desto viktigere; hvorfor valgte Real Madrid å hente Casemiro?

PÅ PLASS: Casemiro hilser på sin nye sjef, Castilla-trener Alberto Toril.

Ettertraktet av europeiske toppklubber

I 2011 stilte Brasil med et svært talentfullt mannskap i det søramerikanske U20-mesterskapet. På topp briljerte Neymar, Lucas Moura og Willian José, mens Juan Jesus og Danilo tettet igjen bak. Sentralt i banen vartet Oscar og Alan Patrick opp med geniale pasninger, men det var Casemiro, en elegant, men hardtarbeidende 18-åring fra São Paulo som holdt laget sammen.

Da lag som Manchester United, Juventus, Arsenal, PSG og Milan banket på døren og forespurte seg om Casemiro, skal São Paulo blankt ha avvist alle bud på under €20 millioner. Mange ble derfor svært overrasket da det plutselig ble kjent at unggutten skulle spille i spansk andredivisjon resten av sesongen. For å finne ut hvordan et så stort talent kunne ende opp i Segunda División, må vi se nærmere på saken.

Manglende spilletid

I 2012 spilte Casemiro bare 22 av 38 kamper i den brasilianske ligaen, og han måtte ofte nøye seg med å komme inn fra benken. Til tross for å opparbeidet seg et rykte som en målfarlig spiller, scoret ikke brasilianeren et eneste mål hele sesongen. Ting ble ikke enklere da Denílson og Wellington ble foretrukket på midten av klubbens nyansatte trener, Ney Franco.

Problemene hadde allerede startet i 2011, da Casemiro havnet på kant med São Paulos daværende trener, Emerson Leão. Casemiro klagde på manglende spilletid, men ble ikke møtt med sympati. Det skal riktignok sies at São Paulo ikke gjorde det lett for sine unge spillere. Klubben byttet trener hele fem ganger på to år, men krangelen med Leão var uansett skadelig for Casemiros omdømme.

I TROPPEN: Casemiro dro igår sammen med resten av A-laget til hotellet Sheraton Mirasierra.

Hvorfor Real Madrid Castilla?

Med tanke på alle konfliktene Casemiro hadde vært innblandet i de siste årene, var det kanskje ikke så rart at 21-åringens valg til slutt falt på Real Madrid. Han fikk ikke spille mye i São Paulo, og interessen fra storklubbene har helt sikkert bleknet en del siden han slo gjennom i Brasil. Unggutten gikk fra å bli regnet som en av verdens mest lovende midtbanespillere til å bli sett på som en festglad, stagnert bråkebøtte.

Et halvt år i Castilla kan muligens bli sett på som et tilbakesteg for Casemiro, men på mange måter har brasilianeren alt å vinne på oppholdet. Ikke bare kan han spille seg tilbake i form på et nivå som må sies å være ganske undervurdert, men han har også muligheten til å spille seg inn på et av verdens beste klubblag. Storspiller leiesoldaten for Castilla, er det slett ikke umulig at han blir en del av førstelaget neste sesong.

En unødvendig signering?

Hva Real Madrid har å vinne på dette er mer usikkert. Den tidligere São Paulo-spilleren har ikke overbevist særlig i løpet av sine ni første kamper i Segunda División og ser for øyeblikket ut til å være langt unna førstelagsnivå. Han er riktignok en del av troppen som skal møte Real Betis lørdag kveld, men de færreste som har sett alle Castillas kamper i år mener at han har gjort seg fortjent til en plass i A-lagstroppen.

Mest sannsynlig var det heller aldri en ny midtbanespiller som stod øverst på ønskelisten til Alberto Toril i januar. Laget hadde god dekning sentralt på midten, og nødvendigheten for en ekstra spiller i forsvar eller angrep var tilsynelatende langt større. Mye tyder på at Toril har fått beskjed om å bruke Casemiro fast, slik at klubben kan bedømme om 21-åringen faktisk er god nok til å spille førstelagsfotball for Real Madrid.

Spilletid på bekostning av andre

Casemiro er selvsagt en talentfull spiller som er god å ha i kampen mot nedrykk, men brasilianerens inntog har som ventet fått sine konsekvenser. Med så mange A-lagsspillere ute ville vanligvis spillere som José Rodríguez eller Álex Fernández vært høyaktuelle for Real Betis-kampen, men disse spillerne har de siste månedene blitt fullstendig frosset ut og er rett og slett ikke 100% kampklar for øyeblikket.

Det at nykommeren Casemiro allerede tas med i førstelagstroppen kan også sende ut feil signal til resten av gjengen. Flere på Castilla har spilt for klubben hele livet og jobbet hardt for å nå A-laget uten å få sjansen, og da er det forståelig om det føles urettferdig at en leiesoldat sniker seg foran i køen uten engang å ha spilt bedre enn dem.

Castillas prioriteringer

Debatten om hvem som skal spille for Real Madrid Castilla har pågått for fullt helt siden sesongstarten. Alberto Toril har fått kritikk for å bruke for mange rutinerte spillere, men den generelle oppfatningen er at Castilla vil rykke ned med for mange unggutter på laget. Spørsmålet er om det viktigste er å holde laget i Segunda División, eller om de største talentene bør spille for enhver pris.

Det er også verdt å nevne at Casemiro ikke er alene om å holde talentene ute av laget. Hele sesongen har Alberto Toril insistert på å gi 24-årige Pedro Mosquera sjansen fra start nesten hver runde, selv etter signeringen av Casemiro. Kritikerne vil ha det til at Toril helt fint kunne vunnet kamper uten Mosquera på laget, spesielt nå som en brasiliansk landslagsspiller kan gjøre grovjobben defensivt i hans fravær.

Hva mener du? Var det riktig av Real Madrid å hente Casemiro på lån?

Legg inn en kommentar