Intervjuer

Bundesliga-ekspert: – Det er alltid kaos i Bayern, men de vinner ofte uansett

Vi har snakket med Bundesliga-ekspert og Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet om årets utgave av Bayern München.

Det nærmer seg storkamp i semifinalen av Champions League når Bayern München tar imot Real Madrid til en europeisk klassiker. Over to oppgjør skal de to gigantene gjøre opp om en finaleplass i den gjeveste klubbturneringen i verden. Det hele skal til slutt avgjøres på Santiago Bernabéu 8. mai.

Det er nok mange Real Madrid-supportere som ikke er aktive følgere av Bundesliga, og derfor kanskje ikke kjenner årets utgave av Bayern München særlig godt. Derfor har vi snakket med en av de som kjenner dem aller best, nemlig Bundesliga-ekspert Eivind Bisgaard Sundet. Sundet er kommentator for Viaplay og én av tre i Dritte Halbzeit, en podcast om tysk fotball.

Utad virker det som at Bayern har hatt en svært skuffende sesong preget av mye kaos. For første gang på tolv har de tyske seiersgarantistene ikke vunnet Bundesliga, og det er allerede bekreftet at Tuchel er ferdig etter sesongen.

– Først og fremst er det oppsiktsvekkende hvor gode Bayer Leverkusen har vært. De har ikke tapt en eneste kamp denne sesongen, sier Sundet.

– Bayern München hadde flere poeng da Leverkusen vant ligaen i år enn de hadde på samme tidspunkt i fjor, men da vant de likevel ligaen kanskje med litt flaks på siste kampdag. Så Bayern har egentlig hatt flere dårlige sesonger nå ut ifra deres standarder, og dette har vært problemer som har preget hele Tuchels tid i klubben.

Det har vært spekulert i om Tuchel i det hele tatt sitter trygt ut sesongen, selv om det har vært enighet mellom partene om å fullføre de siste kampene. De siste ukene har også ledelsen og Tuchel vært i åpne uenigheter i media.

– I tillegg har det blitt en forsterket krise etter sparkingen av Tuchel, for han skal jo fortsatt sitte ut sesongen, sier Sundet om situasjon.

– Dette har bidratt til at man nok føler at det er krise. Det er alltid mange som mener mye i forbindelse med Bayern München, slik dere sikkert kjenner godt til fra Real Madrid, men det er de vant til. Det har alltid vært kaos, men de har alltid vunnet uansett. I år har de rett og slett hatt uflaks med at Leverkusen har vært så gode.

Men Bundesliga-eksperten ser fortsatt på Bayern som et svært godt fotballag.

– På papiret er laget til Bayern bedre i år enn det var i fjor. Da hadde slitt med å erstatte Lewandowski, men i sommer fikk de inn Harry Kane, en av de beste spissen i England. De hadde flere mangler og klarte på papiret å erstatte dem, også ved å hente inn spillere som Guerreiro og Laimer. Laget er på papiret bra, og til tider har de spilt god fotball.

Hva kan du si om Thomas Tuchels tid i Bayern? spør vi.

– Bayern under Tuchel har vært preget av litt friksjon. Han ville ha inn en sentral midtbanespiller i sommer i João Palhinha, fikk ikke det. Joshua Kimmich blir ikke sett på som en god nok sekser, og også Leon Goretzka har blitt gitt mindre viktigheten etter en litt svak sesong. De har måtte ty til mange forskjellige alternativ på midtbanen, som blant annet 19 år gamle Pavlovic. Tuchel har ikke fått inn spillertypen han ønsker, og derfor har de vært for svake på den defensive midtbanen.

Sundet snakker om problemene Bayern har hatt i forsvar:

– I tillegg har de slitt i midtforsvaret. Kim Min Jae ble hentet inn for å starte, men det sies at språkproblemer gjør at Tuchel velger å gå for Matthijs De Ligt og Eric Dier fremfor alternativene som på papiret ser sterkere ut.

I angrep har riktignok Tuchels mannskap vært svært gode i år. Ingen lag i topp fem ligaer har scoret like mange mål som Bayern. Dette kan Sundet bekrefte.

– Fremover på banen er Bayern slagkraftige. De stiller opp i en 4-2-3-1 med raske og direkte vinger. Med Sané, Coman, Gnabry og Musiala på vingene er de farlige.

Det er særlig en mann som har bøttet inn mål denne sesongen. Harry Kane, som var linket til Real Madrid før overgangen til Bayern, har 42 nettkjenninger i alle turneringer denne sesongen. Han blir viktig å passe på for Real Madrid.

– Jeg tror ikke Kane kommer til å prege banespillet i noen særlig stor grad, det har han ikke gjort denne sesongen. Men han har en enorm evne til å alltid være på rett sted til rett tid. I tillegg er han en mann man må passe ekstra godt på, noe som kan åpne rom for andre spillere som Musiala eller Sané. Han kom til Bayern for å vinne trofeer, og dette er hans eneste mulighet denne sesongen. Han kan fort bli avgjørende her!

En annen engelskmann som kan bli avgjørende over de to kampene er Real Madrids Jude Bellingham. 20-åringen har god kjennskap til Bayern etter å ha tilbragt to år hos deres store rival, Borussia Dortmund.

– Dette vet dere selvsagt like godt som meg, men Bellingham har vært og kommer til å bli viktig for Real Madrid, sier Sundet.

– At det har så mye å si at han har møtt Bayern før, særlig på dette nivået, tror jeg ikke. Jeg tror heller ikke de blir spesielt skremt av stemningen på Allianz Arena, det er ikke en spesiell heftig stemning der. Men han kjenner godt Goretzka og Kimmich, som han skal spille mot. Så kanskje han har litt «intel» å komme med. Men det samme gjelder spillere som Rüdiger og Kroos.

Vi takker Eivind Bisgaard Sundet for intervjuet!

Legg inn en kommentar